Te Snel Klaarkomen

Wat is Premature Ejaculatie, ofwel het te snel klaarkomen van een man, en wat kunnen we er tegen doen?

Premature Ejaculatie ofwel het te snel klaarkomen, is in onze wetenschap al geruime tijd bekend.
Wetenschappers hebben zich lang gebogen over het vraagstuk of PE op te lossen was en het heeft lang geduurd voordat de eerste succesvolle stappen naar een methode om PE te overkomen werden ontwikkeld.

te snel klaarkomen timing

Te snel klaarkomen, bij sommigen mannen zelf binnen enkele seconden!

Hoe wordt te snel klaarkomen veroorzaakt?

De meest voorkomende oorzaak is het opgroeien met “verkeerde” seksuele gewoonten. Dit heeft vaak te maken met de gewoonte van het masturberen bij mannen.
Bij masturberen hoef je namelijk met niemand rekening te houden. Vaak gaat het hierbij puur om een ontlading van seksuele spanning die zich ophoopt. Over het algemeen is het dan ook van korte duur en is het compleet gericht op het opwekken van een orgasme.

Hiermee is niets mis. Sterker nog, dit zit in de mannelijke aard. Eens in de zoveel tijd moeten wij nu eenmaal ons kwakje kwijt.
Het vervelende is dat wij vaak vele jaren voordat we seksueel actief worden, al beginnen met masturbatie, en dus met het krijgen van een orgasme.

Wij wennen ons dus door de jaren heen aan om ons orgasme snel op te wekken, maar wanneer nu de tijd daar is voor echte seks, hebben we veel moeite met het uitstellen van dit orgasme. Dat eindigt dan vaak met te snel klaarkomen.
Bij de meeste mannen is dit de essentie van het probleem. Te snel klaarkomen in deze vorm is veruit de meest voorkomende en dat heeft één voordeel. Aan deze vorm van te snel klaarkomen kunnen we namenlijk iets doen!

Voordat we daar verder op in gaan, kijken we eerst eventjes naar de verschillende andere vormen van premature ejaculatie (ookwel ejaculatio praecox in de wetenschap).

De verschillende vormen van premature ejaculatie

Premature ejaculatie kan zich voordoen in verschillende gradaties, voor het gemak druk ik deze uit in niveaus.
Er zijn in totaal 4 niveaus en de hoogte van het niveau zegt iets over o.a. de frequentie en heftigheid van het te snel klaarkomen, maar ook over de mogelijkheid om er iets aan te doen.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende niveaus van Premature Ejaculatie.

Niveau 1. PE door prestatiedruk. Mannen ervaren tijdens seks vaak een zware druk om te presteren. Het uit alle macht proberen om lang door te gaan zonder te snel klaarkomen, heeft vaak een averechts effect. Juist ontspanning is op een dergelijk moment nodig. De druk zorgt voor een hogere spierspanning dan normaal en maakt het lastig om concentratie te behouden, waardoor een orgasme eerder optreed dan gewenst.

Niveau 2. PE door gewenning. Dit is de situatie welke ik hiervoor uitlegde. Een man heeft door jaren van snelle masturbatie, compleet verleerd hoe hij tijdens stimulatie het orgasme kan uitstellen. Het lichaam is dusdanig geprogrammeerd om naar een orgasme toe te werken, dat dit proces tijdens seks bijna niet terug te draaien is.

Niveau 3. PE is door verwaarlozing doorontwikkeld tot een punt waarbij seks met een partner zeer moeilijk wordt. Het gaat hier vaak om een orgasme binnen enkele seconden na het aanvangen van stimulatie.

Niveau 4. Een chemische onbalans in de hersenen maakt dat een man fysiek nauwelijks nog in staat is een orgasme te controleren.

Niveau 3 en niveau 4 komen in onze samenleving gelukkig weinig voor. Niveau 1 en 2 helaas maar al te veel. Dit zijn dan ook de niveaus waarop ik me wil richten.

Lichamelijke processen die een rol spelen bij te snel klaarkomen

Om de timing van het orgasme te begrijpen, moeten we eerst een kijkje nemen naar een aantal lichamelijke processen die plaatsvinden op het moment dat het orgasme aanvangt.

bekkenbodemspier te snel klaarkomen

De bekkenbodemspier heeft veel invloed op te snel klaarkomen

Rijzen van de testikels

De eerste stap is het zogenaamde rijzen van de testikels. Hierbij trekt de huid van het scrotum om de testikels heen waardoor deze wat strakker tegen het lichaam komen te zitten.

Dit is het eerste teken waaraan we kunnen aflezen dat het orgasme er aan komt.
Hierna volgt vaak een tinteling in de eikel bij de man, deze wordt zeer gevoelig voor stimulering. Ook stijgt de drang van de man om een orgasme te krijgen op dit moment sterk. We noemen dit ook wel “klaarkom drang”

Aanspannen van de bekkenbodemspier

Het volgende signaal is het aanspannen van de bekkenbodemspier.
Deze spier begint met golvende en schokkende samentrekkingen een poging te doen sperma door de urinebuis naar buiten te werken. Vaak is het op dit moment erg moeilijk om het orgasme tegen te houden. Dit is het moment wat ook wel bekend is als “point of no return”. Het is specifiek dit moment wat mannen die te snel klaarkomen niet onder controle hebben.

Te snel klaarkomen oplossen

Om te snel klaarkomen tegen te gaan moeten we ons lichaam en de signalen die het afgeeft goed leren kennen. Het is een probleem wat net als vele andere problemen, ook een oplossing heeft.
Deze oplossing is helaas niet eenvoudig. Het kost wat tijd en moeite, maar bijna iedere man, kan met de juiste oefeningen zijn orgasme onder controle krijgen.
Bij sommige mannen zijn enkele spieroefeningen voldoende, maar meestal is bewustwording van bepaalde mentale processen, zodat de man hierop invloed kan uitoefenen nog vele malen effectiever. Dit is een van de onderwerpen waar ik in mijn methode “orgasme onder controle” dieper op in ga.