8 jaar geleden

Coïtus of geslachtsgemeenschap

0
(0)

Wat is Coïtus?

Coïtus is de wetenschappelijke benaming van de seksuele daad. Hierbij wordt de penis van de man tijdens een erectie ingebracht in de vagina van de vrouw.

Ieder mens bezit een natuurlijke drang tot geslachtsgemeenschap of coïtus. Dit is een evolutionaire eigenschap van de mens, welke het voortbestaan van de soort dient te garanderen.

De sterkte van deze drang is per persoon verschillend. Deze drang wordt ook wel aangeduid als libido.

Andere benamingen voor coïtus zijn naast geslachtsgemeenschap onder anderen copulatie, penetratie of bijslaap.

Coïtus is de seksuele daad waarmee zwangerschap kan worden bereikt tussen koppels.

Het sperma wordt tijdens geslachtsgemeenschap in de vagina van de vrouw ingebracht.
De sperma cellen leggen in de vagina een weg af naar de baarmoeder waar één van de tijdens ovulatie losgekomen eicellen door één van de zaadcellen wordt doorboord. De kernen van beide cellen versmelten, wat uiteindelijk kan leiden tot de ontwikkeling van een embryo.

Dit proces noemen we geslachtelijke voortplanting en het werkt vergelijkbaar voor de meeste diersoorten.

Verschillende vormen van coïtus of copulatie

Coïtus in de missionaris positie

Er zijn verschillende posities waarin coïtus kan plaatsvinden. De meest voorkomende en oudste is de missionaris positie, waarbij de man zich boven de liggende vrouw plaatst met zijn bekken tussenhaar gespreide benen.

Deze positie verschaft gemakkelijke toegang voor de penis tot de vaginale opening. De positie heeft, wanneer zwangerschap als doel wordt gesteld, het voordeel dat de man veel controle heeft over de seksuele prikkelingen, waardoor hij zichzelf gemakkelijker tot een orgasme kan brengen.

Coïtus op zijn hondjes, of doggy-style

Geslachtsgemeenschap “op zijn hondjes”  is de positie waarbij de vrouw op haar knieën zit, en zo de man via achteren toegang verschaft tot de vaginale opening.
Seks op zijn hondjes heeft voor beiden koppels het voordeel dat ze invloed op de bewegingen kunnen uitoefenen, ook stelt deze positie de vrouw er toe in staat de vaginale spieren beter te gebruiken, waardoor stimulering voor beide partijen intenser kan worden ervaren,

Coïtus in de amazone positie

In deze positie ligt de man op zijn rug. De vrouw knielt boven zijn heupen waardoor ze hem toegang verschaft tot de vaginale opening. Zo kan geslachtsgemeenschap optreden. Deze positie stelt de vrouw meer in controle van de bewegingen en heeft als voordeel dat zij de snelheid en intensiteit voor haar eigen genot kan optimaliseren.

Overige vormen van coïtus

Andere vormen van coïtus zijn onder anderen, de zijdelinkse positie waarbij de vrouw op haar zij ligt en één been optilt, of door haar partner laat optillen. De man neemt plaats op zijn zij achter haar. Het opgetilde been biedt hem toegang tot de vaginale opening zodat geslachtsgemeenschap kan plaatsvinden.

Problemen tijdens coïtus

Erectieproblemen

Tijdens coïtus vindt meestal plaats na een periode van voorspel. Na dit voorspel brengt de man zijn penis in, in de vagina, vaak door middel van één van de hiervoor beschreven seks standjes.

Wanneer de man echter last heeft van erectieproblemen, dan kan coitus hierdoor onmogelijk worden. Dit soort problematiek kan verschillende oorzaken hebben.
De meest voorkomende oorzaken van dit probleem, wat we ook wel kennen als impotentie, zijn:
– hart- en vaatziekten of aderverkalking
– mentale problemen en psychische blokkades
– fysieke aandoeningen

Te snel klaarkomen

Een ander veel voorkomend probleem tijdens geslachtsgemeenschap is het te snel klaarkomen of vroegtijdig klaarkomen bij de man.

Omdat coïtus vaak begint met een opwindend en seksueel stimulerend voorspel, kan het voor mannen die kampen met dit probleem, wat als medische aandoening geclassificeerd is als premature ejaculatie, al klaarkomen zelfs voordat ze over zijn gegaan tot de daadwerkelijke copulatie of penetratie.

In extreme gevallen, waarbij mannen structureel te snel klaarkomen tijdens seks, kan het hierdoor onmogelijk zijn voor de vrouw om zwanger te raken.

Premature ejaculatie bestaat in meerdere gradaties, waarbij de zwaarste gradaties te maken hebben met een hormonale onbalans in de hersenen. Het gaat hierbij om een verlaagde serotonine productie. Deze situatie gaat vaak gepaard met depressies en stemmingswisselingen.

De minder zware en meest voorkomende gradatie van te snel klaarkomen, heeft te maken met mentale seksuele routines. Waarbij de man gewend is geraakt aan het zeer snel opgewonden raken tijdens seksuele stimulatie, en een ongetraind vermogen tot het tegenhouden van zijn orgasme.

Afmetingen van de penis

Een beschamend probleem voor veel mannen, is het niet kunnen komen tot geslachtsgemeenschap, vanwege een ontoereikende penis lengte.
Het is zeer confronterend voor mannen, en is lastig op te lossen.
Niet alleen is het stimuleren van een partner erg moeilijk wanneer de penis tijdens een erectie korter is dan 4 centimeter, het maakt bevruchting en zwangerschap zo goed als onmogelijk.

Vaak moeten koppels die dit probleem hebben en toch kinderen willen, kunstmatige bevruchtingsmethoden laten toepassen.

Andere onderdelen van seks

Zoals aangegeven, is coïtus of geslachtsgemeenschap het gedeelte van seks waarbij penetratie van de penis in de vagina plaatsvind.

Dit is niet het enige onderdeel van seks.
Een aantal andere onderdelen van seks, welke niet tot de daad, ofwel coïtus behoren zijn:

Voorspel

Seksuele stimulering voorafgaand aan coïtus waarbij partners elkaar seksueel bevredigen zonder dat penetratie optreedt.

Orale seks

Seksuele handelingen waarbij partners elkaar oraal, of met de mond bevredigen. Orale seks is een term die van toepassing is op het stimuleren van de geslachtsdelen van de partner met de mond. Zoenen is dus geen vorm van orale seks

Masturbatie

Masturbatie is een seksuele handeling waarbij een partner handmatig de geslachtsdelen van de ander stimuleert. Masturbatie kan men ook op zichzelf toepassen. Mannen kunnen zich masturberen door middel van aftrekken, waarbij ze met handmatige trekbewegingen hun eigen penis stimuleren

Vrouwen kunnen zich masturberen door middel van vingeren. Hierbij stimuleert de vrouw de gevoelige delen van de vulva, zoals de clitoris en de binnenste schaamlippen om zichzelf zo tot een orgasme te brengen.

Masturbatie en orale seks kunnen tevens worden toegepast door koppels van de zelfde sekse.

Anale seks

Anale seks staat voor de penetratie van de anus door de penis. De penis van de man wordt hierdoor op een vergelijkbare manier gestimuleerd als bij coïtus.
In sommige relaties wordt anale seks toegepast omdat de partner hiervan niet zwanger kan raken.

Ook in een homo-seksuele relatie tussen mannen behoort anale seks tot de mogelijkheden.

Anale seks hoeft overigens niet altijd te bestaan uit anale penetratie met de penis. Ook speeltjes kunnen hierbij worden gebruikt.

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: