Corpora cavernosa en hun rol tijdens de erectie

2
(2)

De werking van de corpora cavernosa en de erectie.
De Corpora Cavernosa zijn onderdelen van de mannelijke penis. Zij spelen een sleutelrol in de werking van de erectie van de man.

Voor meer informatie over problemen met de erectie en het oplossen hiervan verwijs ik je graag naar deze training.

In dit artikel een korte uitleg over wat de corpora cavernosa precies zijn.

De corpora cavernosa in de mannelijke penis

In de mannelijke penis bevinden zich drie kamers met sponsachtig weefsel. De twee grotere komen samen aan de basis van de penis. De derde ligt om de urinebuis heen. Het sponsachtige weefsel waarmee deze drie kamers gevuld zijn noemen we zwellichamen.

Corpora cavernosa penis

De benaming corpora cavernosa penis, staat voor de twee grotere kamers. Zij zitten apart van elkaar bevestigd aan de bekken en lopen vanaf daar in twee banen aan weerszijden en bovenkant van de urinebuis naar elkaar toe en vervolgen hun weg naar de top van de penis vlak naast elkaar, zie vergrote afbeelding.

corpora cavernosa penis

Ligging van de corpora cavernosa

De corpora cavernosa penis eindigen abrupt in een afgeronde vorm vlak voor het uiteinde van de penis, onder de eikel (glans penis) van de man.

Corpus cavernosum urethrae of Corpus spongiosum

Deze derde kamer van sponsachtig weefsel omvat de urine buis. Deze kamer light in een groef gevormd door de twee corpora cavernosa penis, welke vlak naast elkaar door de penis lopen.
Het corpus spongiosum loopt helemaal door tot aan het einde van de penis. Hier vouwt hij zich in een uitwaardse richting om de uiteinden van de corpora cavernosa penis heen.

Dit externe gedeelte van de corpora cavernosa noemen we ookwel de glans penis, of de eikel van de man.

In het midden van dit externe gedeelte zit de opening van de urinebuis.

Werking van de corpora cavernosa tijdens de erectie

De zwellichamen waarmee de kamers van de corpora cavernosa zijn gevuld, zijn omringd door glad spierweefsel. Dit netwerk van spiervezels, kan net als andere spiervezels, gespannen en ontspannen worden.

In een normale slappe staat van de penis, staan deze vezels op spanning. Hierdoor is er in de corpora cavernosa geen extra ruimte en kunnen de zwellichamen niet opzetten.

erectie corpora cavernosa

doorsnede van de mannelijke penis, de drie corpora cavernosa zijn duidelijk zichtbaar

De spanning van deze spiervezels wordt in stand gehouden onder invloed van het enzym PDE5.
Wanneer we als man echter seksueel geprikkeld raken, dan wordt het enzym geremd onder invloed van hormonen.
Dit zorgt voor een ontspanning van de spiervezels, waardoor de corpora cavernosa kunnen opzwellen.

Zwelling van de corpora cavernosa

Wanneer vanwege seksuele opwinding de toestroom van bloed naar de penis stijgt, en de spiervezels zijn ontspannen, dan hebben de corpora cavernosa de ruimte om op te zwellen. Dit gebeurd doordat zij gevuld zijn met zwellichamen. Deze bestaan uit grote hoeveelheden kleine bloedvaten die zich nu verwijden.

De uitzetting van de corpora cavernosa gaat gepaard met het spannen van de bekkenbodemspier.
Deze uitzetting zorgt er tevens voor dat de aders, verantwoordelijk voor de afvoer van bloed uit de penis lichtjes worden afgekneld. Hierdoor blijft bloed onder druk gevangen in de penis. Deze druk en uitzetting zorgen voor de uiteindelijke oprichting, of erectie van de penis.

Er zijn weinig dingen zo confronterend en storend als het moment dat tijdens seks je erectie niet opkomt of niet voldoende hard wordt. Leer wat jij hieraan kunt doen.

Afname van zwelling

Wanneer de seksuele opwinding van de man tot een einde komt, bijvoorbeeld omdat stimulering is geëindigd, of omdat er ejaculatie heeft plaatsgevonden, dan wordt het enzym PDE5 niet langer geremd. Hierdoor komen de spiervezels welke de corpora cavernosa omsluiten opnieuw op spanning.
De afvoer van bloed uit de penis komt opnieuw op gang en deze keert hierdoor terug naar zijn verslapte staat.

erectiestoornis oplossen

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 2 / 5. Aantal stemmen: 2

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: