Corpora cavernosa en hun rol tijdens de erectie

by Mark Meijers  - februari 4, 2015

2
(2)

De werking van de corpora cavernosa en de erectie.
De Corpora Cavernosa zijn onderdelen van de mannelijke penis. Zij spelen een sleutelrol in de werking van de erectie van de man.

Voor meer informatie over problemen met de erectie en het oplossen hiervan verwijs ik je graag naar deze training.

In dit artikel een korte uitleg over wat de corpora cavernosa precies zijn.

De corpora cavernosa in de mannelijke penis

In de mannelijke penis bevinden zich drie kamers met sponsachtig weefsel. De twee grotere komen samen aan de basis van de penis. De derde ligt om de urinebuis heen. Het sponsachtige weefsel waarmee deze drie kamers gevuld zijn noemen we zwellichamen.

Corpora cavernosa penis

De benaming corpora cavernosa penis, staat voor de twee grotere kamers. Zij zitten apart van elkaar bevestigd aan de bekken en lopen vanaf daar in twee banen aan weerszijden en bovenkant van de urinebuis naar elkaar toe en vervolgen hun weg naar de top van de penis vlak naast elkaar, zie vergrote afbeelding.

corpora cavernosa penis
Ligging van de corpora cavernosa

De corpora cavernosa penis eindigen abrupt in een afgeronde vorm vlak voor het uiteinde van de penis, onder de eikel (glans penis) van de man.

Corpus cavernosum urethrae of Corpus spongiosum

Deze derde kamer van sponsachtig weefsel omvat de urine buis. Deze kamer light in een groef gevormd door de twee corpora cavernosa penis, welke vlak naast elkaar door de penis lopen.
Het corpus spongiosum loopt helemaal door tot aan het einde van de penis. Hier vouwt hij zich in een uitwaardse richting om de uiteinden van de corpora cavernosa penis heen.

Dit externe gedeelte van de corpora cavernosa noemen we ookwel de glans penis, of de eikel van de man.

In het midden van dit externe gedeelte zit de opening van de urinebuis.

Werking van de corpora cavernosa tijdens de erectie

De zwellichamen waarmee de kamers van de corpora cavernosa zijn gevuld, zijn omringd door glad spierweefsel. Dit netwerk van spiervezels, kan net als andere spiervezels, gespannen en ontspannen worden.

In een normale slappe staat van de penis, staan deze vezels op spanning. Hierdoor is er in de corpora cavernosa geen extra ruimte en kunnen de zwellichamen niet opzetten.

erectie corpora cavernosa
doorsnede van de mannelijke penis, de drie corpora cavernosa zijn duidelijk zichtbaar

De spanning van deze spiervezels wordt in stand gehouden onder invloed van het enzym PDE5.
Wanneer we als man echter seksueel geprikkeld raken, dan wordt het enzym geremd onder invloed van hormonen.
Dit zorgt voor een ontspanning van de spiervezels, waardoor de corpora cavernosa kunnen opzwellen.

Zwelling van de corpora cavernosa

Wanneer vanwege seksuele opwinding de toestroom van bloed naar de penis stijgt, en de spiervezels zijn ontspannen, dan hebben de corpora cavernosa de ruimte om op te zwellen. Dit gebeurd doordat zij gevuld zijn met zwellichamen. Deze bestaan uit grote hoeveelheden kleine bloedvaten die zich nu verwijden.

De uitzetting van de corpora cavernosa gaat gepaard met het spannen van de bekkenbodemspier.
Deze uitzetting zorgt er tevens voor dat de aders, verantwoordelijk voor de afvoer van bloed uit de penis lichtjes worden afgekneld. Hierdoor blijft bloed onder druk gevangen in de penis. Deze druk en uitzetting zorgen voor de uiteindelijke oprichting, of erectie van de penis.

Er zijn weinig dingen zo confronterend en storend als het moment dat tijdens seks je erectie niet opkomt of niet voldoende hard wordt. Leer wat jij hieraan kunt doen.

Afname van zwelling

Wanneer de seksuele opwinding van de man tot een einde komt, bijvoorbeeld omdat stimulering is geëindigd, of omdat er ejaculatie heeft plaatsgevonden, dan wordt het enzym PDE5 niet langer geremd. Hierdoor komen de spiervezels welke de corpora cavernosa omsluiten opnieuw op spanning.
De afvoer van bloed uit de penis komt opnieuw op gang en deze keert hierdoor terug naar zijn verslapte staat.

erectiestoornis oplossen

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 2 / 5. Aantal stemmen: 2

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ik heb een tijd lang vaak gemasturbeerd soms wel te intens, en ik merk dat de laatste jaren mijn penis wat van lengte en dikte is afgenomen. Ik heb er erg veel moete mee. Mijn vraag is hoe kan ik er voor zorgen dat mijn penis weer hersteld tot in zijn orgineele staat.

  Ps ik heb er echt veel moeite mee ik hoop snel van u te horen.

 2. Beste Anoniem,

  Het is moeilijk voor me om precies te zeggen waar de afname in omvang en lengte van de penis precies door is afgenomen.
  Wat zeker is, is dat wanneer wij op leeftijd komen, de penis in omvang afneemt. Dit heeft te maken met twee factoren.
  Ten eerste zet zich gedurende ons leven een laagje vetstof of tegen de binnenwand van de slagader die naar de penis toe leidt. Deze slagader is dunner dan andere slagaders waardoor hij gevoeliger is voor verstoppingen wanneer dit vetlaagje te dik wordt.
  Deze verminderde bloedtoestroom zorgt er vaak een lange periode voor dat de penis te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor wordt celdeling trager en dit kan een kleine krimping tot gevolg hebben.
  Ook zorgt een verminderde bloedtoevoer voor een mindere rek op de tunica, het vlies rond de corpora cavernosa.
  Hierdoor bereikt de erectie niet meer zijn maximale potentie, wat vaak in de jongere jaren wel gebeurd.

  De tweede factor is de vorming van bindweefsel tussen de vezels van de tunica. Dit bindweefsel is veel minder rekbaar dan de tunica zelf. Wanneer de aanmaak van bindweefsel op latere leeftijd toeneemt, dan kan dit er voor zorgen dat de zwellichamen in de penis niet voldoende ruimte krijgen om de erectie groter te laten opzwellen.

  De intensiteit van het masturberen staat los van de grootte van je penis.
  Wat betreft het herstellen van je penisgrootte naar zijn originele staat. Ik heb een handleiding ontwikkeld voor mannen om op een veilige manier penisvergrotingsoefeningen uit te voeren. Deze oefeningen richting zich op het vergroten van het “gladde spierweefsel” in de wanden van de corpora cavernosa, en het rekken van de tunica om de erectie verder op te laten zwellen.
  U vindt hier de pagina van de methode

 3. Hallo Mark ben 64 mastrubeer mijn hele leven normaal 1 of 2 keer per dag . Ben trucker het helpt mij in slaap te komen maar ook om wakker te blijven bv aan het rijden en krijg slaap maar moet nog een stuk mastrubeer en ben weer wakker. Ook goed voor de vrouw ze noemde me een konijn. Maar nu is me leven een hel geworden. Op een avond kon niet slapen dus even mastruberen .het ging moeizaam deze keer maar ben toch doorgegaan met een middelmatige erectie kom wel klaar. Maar er gebeurt iets in me onderbuik net of er iets brak en sindsdien geen erectie meer normaal al een erectie bij het zien van een sexie vrouw maar nu niets meer.. seksleven met me vrouw is hopeloos kan niet meer penetreren omdat de erectie uitblijft .. ons sexleven is nu oraal geworden kom wel klaar maar de erectie is direct weg . Allerlei pillen geprobeert ook viagra maar die hebben totaal geen uitwerking … wat heb ik kapot gemaakt gr rene

 4. Beste Rene,
  Om daadwerkelijk iets te ‘breken’ waardoor de erectie niet meer mogelijk is moet je halsbrekende toeren uithalen. Gewoonweg masturberen is hiervoor niet voldoende.
  Er bestaan veel verschillende oorzaken voor (soms heftige) erectieproblemen. Je eerste stap moet ALTIJD zijn om je arts te bezoeken. Deze kan vaststellen in welke richting verder gezocht moet worden naar de oorzaak. Ik begrijp dat de anonimiteit van internet aantrekkelijk is, maar je situatie is te ingrijpend om digitaal op te lossen. Naar de dokter Rene!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in