8 jaar geleden

De Clitoris

0
(0)

De clitoris en de rol er van in vrouwelijke seksualiteit

Voor mannen is de clitoris een van de bekendere onderdelen van de externe vrouwelijke geslachtsorganen. Toch blijft er bij veel mannen altijd nog aardig wat onduidelijkheid over hoe de vrouwelijke geslachtsorganen precies in elkaar steken. Ook maken nog altijd veel mannen grove fouten bij het vinden van de clitoris en kan lang niet iedere man zijn weg goed vinden in de vrouwelijke geslachtszone.
De Clitoris, of kittelaar, staat centraal in de vulva.

De vulva is de benaming voor het externe gedeelte van de vrouwelijke geslachtsorganen. Tot de vulva behoren de binnenste en buitenste schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis, en de opening van de vagina.

Dit laatste is een belangrijk detail. Voornamelijk veel mannen refereren naar het vrouwelijk geslacht met de naam vagina. Dit is echter slechts een onderdeel van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Wat is de clitoris precies?

Dat de clitoris een centrale rol speel bij het klaarkomen van de vrouw, en dat het tijdens seks een gevoelig plekje is wat door stimulering genot van brengen, dat is voor de meeste van ons geen nieuws.

Wat echter niet iedereen weet, is dat de clitoris slechts voor een zeer klein gedeelte zichtbaar is.
De meeste mensen die het over de clitoris hebben, refereren naar het klein roze bolletje wat zich bevind op het punt waar de binnenste schaamlippen elkaar ontmoeten.
Dit is een klein plekje wat in sommige gevallen maar nauwelijks zichtbaar is. De volledige clitoris bevind zich echter voor het grootste gedeelte onderhuids en kan tot 10 centimeter lang zijn.

Is het equivalent van de penis bij de man, en heeft een vergelijkbare rol in het tot stand komen van het vrouwelijke orgasme.

Het weefsel wat bij een mannelijke embryo, onder invloed van testosteron tot een penis uitgroeit, groeit bij vrouwen uit tot de clitoris onder invloed van oestrogeen.

De clitoris is overdekt met een klein laagje huid en is voor onervaren mannen daardoor soms lastig te vinden tijdens seks.

De erectie van de clitoris

de clitoris

De clitoris bevind zich tussen de schaamlippen. Slechts het roze kopje is zichtbaar

Tijdens seksuele stimulatie stroomt extra bloed naar de binnenste schaamlippen en de clitoris. Deze bevat, net als de penis bij de man. Zwellichamen welke zich kunnen vullen met bloed. Door dit proces groeit de clitoris, al is het niet zo extreem als bij de man.
In sommige gevallen richt het uiteinde er van zich een klein beetje op, waardoor dit met recht een erectie genoemd kan worden.

De clitoris is tijdens zo’n erectie extra gevoelig voor stimulatie. Dit komt doordat, evenals de eikel bij de man, de clitoris bij de vrouw een zeer grote dichtheid bevat van zenuwuiteinden. Deze zenuwuiteinden worden tijdens het zwellen van de clitoris onder druk gezet, en daardoor zijn ze extra gevoelig.

Bij sommige vrouwen is de clitoris tijdens seksuele opwinding zelfs zo gevoelig, dat directe stimulatie onplezierig is. Orale bevrediging van de clitoris en de directe omgeving ervan, alsmede de binnenste schaamlippen, is voor veel vrouwen een erg plezierige ervaring.

Evolutionaire ontwikkeling van de clitoris

Dat de man een penis ontwikkelde, is evolutionair gezien een redelijk logische stap. De lengte van het uitstekende geslachtsorgaan, is nodig om het sperma dieper bij de vrouw binnen te brengen, en zo de kans op bevruchting te vergroten.

Ook het feit dat seks plezierig is heeft een functie. Dit verklaart de ontwikkeling van de clitoris bij vrouwen en heeft te maken met de ontwikkeling van de vroege mensen, nog voor we ons ontwikkelde tot het intelligentste dier van deze planeet.

In die periode waren wij ons er hoogst waarschijnlijk niet van bewust dat seks en voortplanting met elkaar verbonden waren.
Zowel mannen als vrouwen volgden hun instinkt en dit betekende dat ze op zoek gingen naar mogelijkheden tot seks, maar dit waren geen concrete gedachten, eerder oergevoelens.

clitoris evolutie

Seks moest voor de holbewoner leuk genoeg gemaakt worden

Om de vroege mens echt te motiveren regelmatig coïtus te hebben en zo de kans op voortbestaan van de soort te maximaliseren, was een extra beloning nodig. Zo heeft zich bij de man waarschijnlijk de gevoelige eikel ontwikkeld, en bij de vrouw de gevoelige clitoris

De clitoris en het orgasme van de vrouw

Vrouwen komen klaar op meer manieren dan de man.
Wij mannen zijn tot één heftig orgasme wat tot stand komt door stimulatie van de zenuwuiteinden in o.a. de eikel.

Vrouwen kunnen tot orgasmes komen door stimulering van meerdere erogene zones. De clitoris kan zorgen voor een zogenaamd clitoraal orgasme.
Hierbij trekt de clitoris zich vlak voor het orgasme terug in de huidplooi tussen de twee binnenste schaamlippen.
Pas geruime tijd nadat de herkenbare spiersamentrekkingen van het orgasme achter de rug zijn, komt deze weer tevoorschijn.

De stimulatie van de clitoris is eigenlijk een seintje naar het seksuele centrum in de hersenen wat het vrouwenlichaam vertelt dat er zich een mogelijkheid tot bevruchting voordoet.
De spiersamentrekkingen van het orgasme kunnen de man extra stimuleren en het heftige orgasme ontneemt de vrouw van de wil om het voortplantingsproces bewust te onderbreken.

Een ander bekend orgasme wat veel vrouwen regelmatig meemaken is het zogenaamde g-spot orgasme.

De G-spot werd ontdekt door seksueel wetenschapper Ernst Gräfenberg. Hij ontdekte de G-plek en definieerde deze als een verdikking van de binnenzijde van de vagina.

Inmiddels zijn we er achter dat de G-spot eigenlijk wordt gevormd door onderhuidse klieren genaamd skene klieren of para-urethrale klieren. Deze klieren scheiden vocht af tijdens seksuele opwinding en kunnen, wanneer ze tijdens seks door bijvoorbeeld wrijving gestimuleerd worden, zorgen voor het g-spot orgasme. Dit orgasme is speciaal, omdat het in sommige gevallen kan leiden tot vrouwelijke ejaculatie; Een orgasme wat veel vrouwen als zeer plezierig en erg heftig ervaren.

In totaal bestaan er volgens sommige experts wel 11 verschillende soorten vrouwelijke orgasmes.

Deze zijn niet allemaal zwart op wit te omschrijven, omdat iedere vrouw dit verschillend kan ervaren. Een grove uiteenzetting zou zijn:

  • Het clitoraal orgasme
  • Het vaginaal orgasme
  • Het G-spot orgasme
  • Het A-spot orgasme
  • Het vrouwelijke spuitorgasme
  • Het borsten orgasme
  • Het mentale orgasme

Het G-spot orgasme en de vrouwelijke ejaculatie zijn nauw verwant. Hierover vindt u meer in de bijbehorende artikelen.

Hoe behandel je de clitoris tijdens seks

Een laatste korte noot over het behandelen van de clitoris.

Vrouwen zijn op dit plekje allemaal erg gevoelig. Echter sommige vrouwen zijn zo gevoelig voor aanraking van de clitoris dat het als vervelend wordt ervaren.
Bij bijna alle vrouwen voelt orale stimulering, het tongen van de clitoris erg plezierig. Het is één van de meest effectieve manieren om de grote meerderheid van vrouwen tot een clitoraal orgasme te brengen.

Wanneer je voor het eerst met een partner het bed deelt, wees dan voorzichtig. Veel mannen weten dat de clitoris de sleutel tot het vrouwelijk orgasme bevat en gaan daardoor te gretig te werk. Dit kan onprettig zijn. Tast de situatie langzaam af. Oefen in het begin niet te veel druk uit en let goed op haar fysieke reactie. Leer haar gevoelens omtrent aanraking van de clitoris goed kennen voordat je deze te sterk betast. Op die manier kun je haar volledig los laten komen en tot de meest geweldige orgasme brengen.

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: