De eeuwige achterstand van het vrouwelijk orgasme uitgelicht
Waarom is het vrouwelijk orgasme zo lang een mythe geweest?
Er is veel te zeggen over het vrouwelijk orgasme. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat het vrouwelijk orgasme geen mythe is, en dat vrouwen een orgasme kunnen hebben, maar de achterstand rond het genot van de vrouw is nog altijd evident in de maatschappij waar wij in leven. Die achterstand is ook niet gemakkelijk in te halen.
Het is namelijk een achterstand van duizenden jaren en daar heeft de wetenschap de handen meerdere malen vuil gemaakt. De rest is ingevuld door de religie, die de vrouw ook constant op een tweede plek gezet heeft. Wat is het gevolg geweest voor het vrouwelijk orgasme, en hoe konden zij tot de conclusies komen?
Het centrale begrip in het debat
De reden waarom het vrouwelijk orgasme een achterstand heeft opgelopen die nog lang niet goedgemaakt kan worden, moeten we zoeken in het centrale begrip dat bekend is komen te staan als Hysterie. De officiële term is echter Hystera en dit is een begrip dat door Hippocrates te berde gebracht is. Het woord is Grieks en betekent letterlijk ‘baarmoeder’.
De Grieken waren al bekend met de manier waarop de man ejaculeerde. De man kon een orgasme krijgen door stimulatie en hierdoor konden kinderen verwekt worden. Dat gedeelte was zo goed als duidelijk, maar rond de rol van de vrouw is eigenlijk alles verkeerd gegaan. De Grieken namen aan dat de baarmoeder van de vrouw door het lichaam dwaalde om een kind te zoeken, en die vervolgens groot te brengen.
Dit reizen van de baarmoeder zou zorgen voor bloedstromen richting de hersenen die de vrouw gek zouden maken. Dat is precies waar ons woord ‘hysterisch’ vandaan komt. De Grieken noemden deze aandoening dan ook hysterie; de vrouwen werden angstig en verloren de controle over hun spieren en de emoties. Zij waren niet in staat om dit zelf tegen te gaan, het enige dat kon helpen, was het terugplaatsen van de baarmoeder.
Achteraf gezien is het gemakkelijk om de Grieken voor gek te verklaren, maar wat niet vergeten mag worden, is dat het begrip van de hysterie actief gebleven is in de wetenschap tot de 19de eeuw. Zelfs op dat moment werden nog onderzoeken gedaan naar de vreemde manieren van de vrouw, en de rol van de bloedstromen als gevolg van de baarmoeder.
Een reis door de wereld
Het begrip van de hysterie heeft lange tijd centraal gestaan in de wetenschap, en de kennis die heerste over Europa. De wetenschappers waren er zeker van dat de vrouw geholpen moest worden, omdat zij dit zelf niet konden. De vrouwen in de zestiende eeuw hadden bijvoorbeeld vlugzout bij zich, voor het geval zij hysterisch zouden worden en geholpen moesten worden.
Waarom is dit belangrijk voor het vrouwelijk orgasme? Daarvoor moeten we kijken naar de behandelingsmethoden, en daarbij zal ik me alleen beperken tot de aanpak in West-Europa. Al vanaf de Grieken was duidelijk dat de vagina van de vrouw gestimuleerd kon worden. De gevolgen daarvan werden echter op een bijzonder manier uitgelegd.
Wanneer een vrouw opgewonden wordt, komt er vocht uit de vaginamond. Volgens de Grieken was dit het teken dat de baarmoeder terug op de plek kwam. Wanneer de vrouw daarbij onregelmatig ging schokken en kreunen, was dit een duidelijk teken van de hysterie die aan een einde kwam. De Grieken, waaronder Hippocrates, waren dus al getuige van het vrouwelijk orgasme, maar zij legden het uit naar de kennis die zij hadden.
Vanaf dat punt is de aandacht komen te liggen op het wel op niet stimuleren van de vagina van de vrouw. Een duidelijk beeld rond de clitoris was er namelijk nog niet. Dit kwam pas na de Middeleeuwen, waarin de wetenschappers bedachten dat de demonen uit de vrouw gedreven konden worden door de vagina en clitoris lange tijd te stimuleren.
Het schokken van de vrouw werd gezien als het moment waarop de demonen het lichaam verlieten. Het kreunen en hijgen was daar ook een teken van, en het feit dat de vrouw hierna uitgeput was, dat werd verklaard door het feit dat de demonen niet langer aanwezig waren.
De rol van de kerk
De kerk speelt hier uiteraard ook een grote rol in. Om dit te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat je inziet dat het vrouwelijk orgasme nutteloos is voor de kerk. Het heeft geen enkele functie voor de voortplanting en hoeft daarom ook niet te bestaan. Het gevolg was dat de kerk de algemene opvatting van de wetenschappers overgenomen heeft, en ook mee is gaan denken over de hysterie.
Dat klinkt vreemd, maar de kerk heeft dit op veel meer punten gedaan. Dat maakte het makkelijker om voeten aan de grond te krijgen bij de mensen die overgehaald moesten worden om gelovig te worden. Een ander voorbeeld zijn de feestdagen van de kerk. Deze zijn ook heidense feestdagen geweest die ineens christelijk genoemd werden.
Wanneer is dit omgeslagen?
Een duidelijke omslag is niet te vinden in de geschiedenis. Wat wel duidelijk is, is dat Freud één van de eerste wetenschappers was die openlijk begon te twijfelen aan de uitgangspunten van de wetenschap. De Wereldoorlogen hebben daar overigens ook aan bijgedragen, zij het op een aparte manier.
Hysterie was een ziekte die alleen bij vrouwen vastgesteld kon worden. De mannen die in de Eerste Wereldoorlog vochten, hadden de keuze tussen sterven, en wegrennen om vervolgens verbannen te worden uit het eigen land. De enige middenweg was door ziekte van het slagveld te komen. Deze mannen kregen allemaal last van hysterie, en op dat punt werd er meer onderzoek gedaan.
De echte doorbraak ligt uiteraard in de jaren ’60. Dit is het moment dat de vrouwen hun mond opentrokken en de barricades op gingen om te vechten voor gelijke rechten. Op dat punt werd duidelijk dat de vrouwen helemaal geen hysterie hadden, maar dat er sprake was van genot tijdens de seks. Niet iedereen wilde dit direct geloven, maar medio de jaren ´80 is het begrip van de hysterie uiteindelijk volledig losgelaten.
Pas op dat moment kon de ontwikkelingen ingezet worden die geleid heeft tot echte gelijkheid in de slaapkamer. Dat is een mooi punt in de geschiedenis, maar het feit blijft dat het vrouwelijk orgasme een achterstand heeft van 2500 jaar op het mannelijk orgasme. Dat is dan ook direct de reden dat het vrouwelijk orgasme vaker een mythe genoemd wordt dan het mannelijk orgasme.
Extra inspanningen
Er is nog een reden dat het vrouwelijk orgasme eerder een mythe genoemd wordt, en dat is hoeveel werk er nodig is om een orgasme te veroorzaken. Om het plat te zeggen, heeft een man alleen maar wrijving nodig om tot ejaculatie te kunnen komen. Mannen kunnen een orgasme hebben op een vervelend moment met een partner waarmee zij eigenlijk geen seks willen hebben. Alle factoren mogen tegenzitten, het maakt voor het mannelijk lichaam weinig uit.
Een vrouw heeft veel meer nodig. Ze heeft de tijd nodig, moet een band hebben met de sekspartner, en daarbij is het ideaal wanneer zij zich ook nog eens helemaal kan laten gaan. Wanneer het vrouwelijk orgasme een mythe genoemd wordt, draagt dit zeker niet bij aan de ervaring, maar gelukkig zijn er steeds meer mannen die zich in willen spannen om hun partner genot te bezorgen in de slaapkamer, en dat is al een flinke stap in de goede richting.