4 jaar geleden

Erectie behouden: wat betekent het fysiek als je hier problemen mee hebt?

5
(2)

Problemen met erectie behouden

Heb je de laatste tijd problemen om je erectie te behouden? Moet je het weg lachen? Moet je naar een dokter en je voor bereiden op slecht nieuws? Of moet je jezelf vermannen en doen alsof er helemaal niets aan de hand is? Of misschien moet je penis gewoon eens een goed “pak rammel” krijgen, als je snapt wat ik bedoel!

Het ligt in de menselijke natuur om de “Waarom?” vraag te stellen. Helemaal als je zaakje niet goed werkt. We leven ons hele leven, voorzichtig werkend aan ons ego om het “alpha mannetje” te zijn, om succesvol te zijn en om aantrekkelijk te zijn voor vrouwen.

Dus wanneer een man problemen begint te krijgen om een erectie te behouden – helemaal als hij opgewonden is – wordt het een verwarrend en vervelend probleem. Biedt het lichaam weerstand? Is er misschien een bepaalde vorm van onbewust verzet wat hem tegenhoudt om de vrouw te pakken die hij wilt?

Dit soort problemen kunnen echt aan een man zijn trots knagen. Helemaal omdat de kracht van een erectie, het vermogen om snel opgewonden te raken en het “ieder moment klaar voor gebruik” gevoel, altijd direct verbonden zijn geweest met het zelfvertrouwen van een man.

Het wordt zelfs erger als een vrouw het probleem opmerkt en probeert te “helpen” door de man zijn ego opnieuw op te krikken.

“Het is goed lieverd. Het kan iedereen gebeuren.”
“Je bent gewoon wat gestrest.”
“Je hoeft je geen zorgen te maken.”

En ga zo maar door. Ook al probeert je partner je te helpen, het is en blijft een probleem dat je hoe dan ook direct op wilt lossen. Maar je wordt misschien wat bang van de tijd en moeite die nodig zijn om je erectie weer onder controle te krijgen? Moet je langs een dokter? Een sekstherapeut? Misschien vindt je het hele idee om je partner te vertellen van je probleem een vernedering en ben je daar (nog) niet klaar voor.

Probeer te relaxen. Het is nog lang geen tijd om in paniek te raken. Het is mogelijk niet eens nodig om een arts te bezoeken. Al wat ertoe doet is begrijpen wat het probleem is en om stappen te nemen om het probleem op te lossen. Dat betekent de best werkende behandeling vinden, stap voor stap.

Erectiestoornis – Een probleem voor alle leeftijden

Voor de beginners: het macho-idee dat een erectiestoornis een “oude mannen probleem” is, of een teken van een “zwakke man” is erg achterhaald. Medische experts zeggen dat álle mannen ooit te maken zullen krijgen met een erectieprobleem, zelfs mannen in hun puberteit en twintiger-jaren. Voorbeeld: een medische bron stelt dat één op de vier mannen die een dokter hebben benaderd met een erectieprobleem, onder de 40 jaar is.

Het kan ons allemaal gebeuren. Je kunt gewoon een slechte dag hebben, of een beetje nerveus zijn, afgeleid zijn door de politieke onrust in het Midden-Oosten, wie weet. De meeste mannen kunnen prima omgaan met een tijdelijke “werkweigering” zolang ze er maar niet obsessief mee bezig zijn. Het probleem komt en gaat en voor je het weet doet hij het weer.

De reden dat alle mannen op zijn tijd wel eens een probleem hebben, is omdat veel gevallen van zwakke of afwezige erecties te maken hebben met je mentale staat – niet fysiek. Als een man zich te druk bezighoudt met het behouden van een erectie, vermindert hij zijn focus op seksueel genot. Het lichaam stuurt het bloed dan ergens anders heen dan waar het eigenlijk naar toe moet gaan, de penis! Ook als een man zijn relatie heroverweegt, zich wat depressief voelt of zich misschien niet meer aangetrokken voelt tot zijn partner, kan dit problemen veroorzaken. Als hij zich gestrest voelt door zijn werk kan seks misschien zelfs wel onmogelijk worden omdat hij te afgeleid is om zich op fysiek of mentaal plezier te focussen.

Dus ja, mannen van alle leeftijden kunnen zichzelf behoorlijk gek maken en zo regelmatig last krijgen van dit probleem. Wat wel zorgwekkend is, zijn aanhoudende problemen – zoveel dat jij of je partner het gaat opmerken. Wellicht moet je extra hard werken om een erectie te behouden of kun je je erectie niet behouden zelfs niet als je opgewonden bent. Misschien zijn je erecties zacht of duurt het wel minutenlang voordat je penis hard genoeg is voor penetratie. Dit kan een patroon zijn dat al weken of zelfs maanden voortduurt.

Enkel als het probleem blijft terugkeren – dan is het vaak lichamelijk – is het mogelijk een idee om je huisarts te bezoeken.

Erectie behouden: fysieke problemen om een erectie vast te houden.

Problemen met je erectie kunnen gerelateerd zijn aan:

 • een beschadiging aan je bloedvaten
 • neveneffecten van medicatie
 • bekkenproblemen
 • hormoonproblemen
 • zenuwproblemen

Een erectie behouden is voor een gezond lichaam, dat in balans is, geen probleem. Het hart kan dan genoeg bloed rondpompen wat de penis kan bereiken. Het bloed vult de penis volledig en houdt de penis gezwollen, lang genoeg om seks te hebben. Als dit níet gebeurt kan dat verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld door problemen in de hersenen,  problemen in de ruggengraat, of – in een zeldzaam geval – door een neurologische ziekte, zoals Parkinson, Alzheimer of Multiple Sclerosis (MS).

De meeste mannen die lijden aan terugkerende erectieproblemen, ervaren vaak fysieke symptomen waaruit blijkt dat er een erectiestoornis is. De erectieproblemen zijn dan ook niet het hoofdzakelijke probleem, maar meer een teken van een groter gezondheidsprobleem.

TIP: Benieuwd wat je – naast het aanpassen van je leefstijl – kunt doen om je erectie te houden? Download dan mijn gratis eBook en ontdek het direct!

Een slechte gezondheid kan aanleiding zijn tot erectieproblemen

Volgens WebMD, zijn de meest voorkomende fysieke oorzaken van een erectiestoornis:

 • diabetes
 • hoge bloeddruk
 • drugs- of alcoholmisbruik
 • prostaatproblemen
 • hartproblemen

Logischerwijs zijn hartproblemen helemaal gevaarlijk, omdat dit kan duiden op een aankomende hartaanval of beroerte – zonder enige waarschuwing vooraf. Soms is een erectieprobleem de enige waarschuwing voor een serieuze aanval en dit is de reden dat de dokters vooral geïnteresseerd zijn in je bloedcirculatie en hartfunctie.

Een dokter gaat natuurlijk niet gelijk een hartoperatie voorstellen voor elke patiënt die klaagt over zijn erecties. Sterker nog, hij zal een jongere man juist eerder wegsturen met zijn zorgen, omdat jongere mannen statistisch gezien vaak beschikken over een sterker hart en een goede bloedsomloop.

Volgens WebMD, komt een erectiestoornis bij oudere patiënten vaak voor omdat de seksuele functie vaak af neemt na het 50ste levensjaar. 74% van de jongere mannen hadden een goede of zeer goede seksuele activiteit, dit terwijl maar slechts 10% van de mannen boven de 80 hun seksleven omschreven als goed of gemiddeld. Slechts 12% van de jongere mannen gaf aan te maken te hebben met een erectieprobleem, tegenover 20%-30% van de mannen boven de 50.

Urologische onderzoeken hebben dokters geholpen om meer inzicht te krijgen in dit probleem. Interessant is dat 90% van de gevallen met erectieproblemen – bij mannen van boven de 50 – het probleem fysiek was, en niet mentaal. Dat houdt in dat jouw dokter dus op basis van jouw leeftijd dit probleem uit kan sluiten. Als je 35 jaar of ouder bent en vaker problemen hebt met je erectie, zou je dokter je waarschijnlijk over proberen te halen om een paar harttesten te laten doen – al is het maar om het ergste uit te sluiten.

Als hij erachter komt dat je een hoge bloeddruk hebt, een hoog cholesterol of andere risico’s (zoals overgewicht – dokters zullen je hier altijd op wijzen!) betekent dit NIET persé dat je gelijk te maken hebt met een situatie die gaat over leven of dood. Nogmaals, een rustige en zachte behandeling zal hij als eerste aanbevelen.

Tenzij je hart of bloedvaten in kritieke toestand verkeren, waardoor een openhartoperatie direct uitgevoerd moet worden (een niet zo voor de hand liggend scenario), zal je dokter je waarschijnlijk aanraden om wat meer te sporten en een ander dieet te nemen.
Dit is de beste manier om de gezondheid van je hart te bevorderen en tevens de kracht en duur van je erecties te bevorderen. Als je overgewicht hebt, zal hij je zeker aanbevelen om wat vet te verliezen en je lichaam in beweging te brengen. Het is een feit – hoe gezonder je bent, hoe beter je seksleven is. Je seksuele prestaties weerspiegelen je gezondheid.

TIP: Heb jij last van een uitblijvende erectie? Download mijn gratis eBook en ontdek hoe je jouw stabiele, harde erectie terugkrijgt!

Een gezonde erectie begint met goede voeding

Veel diëten zullen de nadruk leggen op meer groentes en fruit en het vermijden van vet, calorieën en koolhydraten, maar waarschijnlijk zul je ook wat minder vlees moeten gaan eten. Mannen die hartproblemen hebben en gevaarlijk dicht in de buurt komen van een hartaanval, worden meestal opgescheept met het meest drastische dieet: Veganistisch!

Dus tenzij je verplicht lid wilt worden van de PETA en een vol- of deeltijd veganist wilt worden, is het maar beter dat je nú  begint met het eten van gezonder voedsel en het ongezonde zoveel mogelijk vermijd. Je lichaam, en zeker je penis, zullen je dankbaar zijn.

Sport en beweging zijn minstens zo belangrijk voor je hart en om je erectie te behouden, want volgens How Stuff Works, verwijden de bloedvaten in je spieren zich als je sport. Wat een betere bloedsomloop garandeert. De spieren produceren ook een bepaalde stof, waardoor de haarvaten verwijden of uitzetten. De versnelde bloedsomloop levert ook meer zuurstofrijk bloed aan de actieve spieren.

Het houdt allemaal verband met elkaar. Als je hart in een goede conditie verkeerd, zul je altijd een hoger libido hebben en kunnen presteren zoals een echte man hoort te presteren – niet omdat hij een “echte man” is, maar omdat hij een gezonde man is.

Zijn er snelle oplossingen voor problemen met het behouden van een erectie?

Het klopt dat door een dip in het testosteron en andere kenmerken van het ouder worden, mannen boven de 50 vaak meer moeite hebben om hun erectie en libido te behouden dan jongere mannen. Zelfs als hij goed op zijn gezondheid en dieet let kan een probleem de kop opsteken, gelukkig is dat nog geen reden tot paniek. De wetenschap komt ons te hulp!

Volgens Everyday Health, kunnen problemen met het behouden van een erectie opgelost worden door een aantal medicijnen die direct invloed hebben op de bloedsomloop. Dit maakt medicatie zoals Viagra, Cialis, Levitra en Stendra effectiever dan plantaardige medicijnen, die vaak bedoelt zijn voor de prostaat en het opkrikken van je testosteron.

Deze medicatie hebben allemaal hetzelfde effect. Tijdens een normale opwinding, laat het zenuwstelsel een stofje vrij, genaamd stikstofoxide, wat een speciaal enzym aanstuurt om cGMP, ofwel cyclisch guanosinemonofosfaat, aan te maken – dit is wat de zachte spiercellen laat relaxen en de slagaderen vol laat stromen. Dit veroorzaakt een betere bloedsdoorloop en dat zorgt ervoor dat erecties net zo makkelijk komen en gaan als een lach. De penis is nu gevuld met bloed, doordat de pillen het niveau van cGMP hooghouden.

De pil dwingt een man niet om opgewonden te raken. Het stelt hem in staat om beter te kunnen reageren op een bestaande seksuele prikkeling. Het wordt aanbevolen om een medicijn zoals Viagra ongeveer vier uren van tevoren in te nemen en dan goed te letten op mogelijke bijwerkingen zoals veranderingen in het zichtveld, hoofdpijn en een erectie die niet weg wilt gaan.

De beste reden om Sildenafil medicatie te gebruiken is vanwege hun relatieve veiligheid en effectiviteit in vergelijking tot andere malafide en onveilige natuurlijke middelen. Sommige plantaardige producten kunnen goed zijn, zoals degene die je voorzien in vitamines en mineralen of voor de extra proteïne en aminozuren. Andere kunnen juist erg gevaarlijk zijn, zeker als je een hartaandoening hebt.

De FDA raadt af om een middel te gebruiken dat effect heeft binnen 30 minuten, omdat dit een extreem en onnatuurlijk effect geeft op je circulatie. Verder heeft de FDA een aantal medicijnen en supplementen aangestipt die erg gevaarlijk zijn in combinatie met Sildenafil. Dit kunnen bijvoorbeeld medicijnen zijn met nitraat, alpha blockers, azole antifungalas, rifamycins, Ritonavir en Amyl.

BONUS: Download mijn gratis eBook en ontdek vandaag nog hoe je jouw stabiele, harde erectie terugkrijgt!

Bij twijfel, ga naar een dokter – Het is niet zo erg als je denkt!

De mogelijke bijwerkingen en het risico op hartproblemen, zijn een goede reden om naar de dokter te gaan als je boven de 35 jaar bent en regelmatig last hebt om je erectie te behouden. Als je overgewicht hebt, rookt of veel drinkt, kunnen dit ook extra risico factoren zijn. Raar maar waar: soms kunnen zelfs mannen onder de 30 hartafwijkingen hebben en regelmatig kwam dit aan het licht door een erectiestoornis.

Het is altijd beter om wat voorzichtiger te zijn dan om je helemaal geen zorgen te maken. De dokter bezoeken hoeft niet beschamend te zijn. Een dokter kan grotere medische oorzaken uitsluiten en gelijk advies geven over je fysieke gezondheid. Tevens kan hij je laten weten welke supplementen je eigenlijk beter niet kunt nemen. Je dokter kan ook Viagra voorschrijven als er geen risico is op hartproblemen en als je regelmatig problemen hebt met erectiestoornissen die niet opgelost kunnen worden door het verminderen van stress of meer sport en beweging.

Dokters zullen altijd professioneel blijven. Het enige wat je hoeft te doen is eerlijk zijn en de symptomen aan hem voor te leggen. In het beste geval? Neem je wat extra stappen om je gezondheid te verbeteren en krijg je een paar Viagra pillen meer, voor het geval dat. Het ergste scenario, dat er direct wat aan je hartproblemen gedaan wordt, dus dat je in leven wordt gehouden, gezond en “good-to-go” voor nog eens 50 jaar. Wat heb je te verliezen door je arts een bezoek te brengen?

erectiestoornis oplossen

Bronnen

 • https://www.webmd.com/erectile-dysfunction/guide/erectile-dysfunction-basics#1
 • https://health.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/exercise/sports-physiology8.htm
 • https://www.everydayhealth.com/erectile-dysfunction/

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: