4 jaar geleden

Erectie Stoornis oorzaken en oplossing

Laatste update door

Erectie stoornis oplossen, begint bij de oorzaak.
Het is iets waar meer dan 17% van de Nederlandse mannen mee rondloopt en helaas heeft dit lang niet altijd iets te maken met leeftijd.
Wij mannen kunnen op ieder moment vanaf dat we seksueel volwassen zijn last krijgen van een erectie stoornis.
Wel is het zo dat het risico dat ons dit overkomt wat groter wordt naarmate we ouder worden. Maar dit wil dus niet zeggen dat je in de jongere jaren van je leven vanzelfsprekend van een erectie stoornis gespaard blijft.

In dit artikel behandelen we de meest voorkomende oorzaken van een erectie stoornis en duiken we in wat hieraan zoal gedaan kan worden.

UPDATE: Als je zelf kampt met de confrontatie van een uitblijvende of slappe erectie, start dan hier…

Erectie stoornis oorzaak door verminderde circulatie

De erectie van de man komt tot stand onder invloed van een hormoon genaamd cGMP, ofwel cyclisch guanosinemonofosfaat. Dit hormoon zorgt er voor dat de wanden van de corpora cavernosa in de penis van de man zich verslappen waardoor er ruimte ontstaat voor de zwellichamen om zich te vullen met bloed.

De seksuele opwinding zorgt voor een verhoogd hartritme en hierdoor versnelt de bloedcirculatie.
In de penis zorgt de zwelling van de zwellichamen in de corpora cavernosa er voor dat de aderen welke verantwoordelijk zijn voor de afvoer van bloed een beetje dichtgeknepen worden, hierdoor stijgt in de penis de bloeddruk en bereikt de erectie zijn volledige hardheid.

Een erectie stoornis kan optreden doordat niet voldoende bloed de penis kan bereiken om de zwellichamen voldoende te laten groeien. Hierdoor wordt de afvoer uit de penis niet belemmerd, en kan het bloed constant uit de penis blijven stromen.
Dit kan een onvolledige of zelfs volledig uitblijvende erectie veroorzaken.

Een verminderde bloedsomloop kan op een aantal manieren een erectie stoornis veroorzaken

 • Aderverkalking

  Cholesterol kan zich aan de wanden van de belangrijkste aders hechten welke voor de toevoer van bloed naar de penis zorgen. In het normale leven kan dit ongemerkt gaan, maar wanneer de toevoer van bloed naar de penis moet toenemen om een erectie tot stand te laten komen, belemmeren de vernauwde wanden van de aders dit.

  Erectie stoornis door aderverkalking oplossen

Deze vorm van erectie stoornis kan alleen worden opgelost door de bloedbanen opnieuw vrij te maken van aangehechte vetten. Een cholesterol-arm dieet kan vrij snel de problemen verminderen. Het wordt echter lastig wanneer je als man moeite hebt je een nieuwe gezondere levensstijl aan te wennen, of nog erger, als je de reden van je erectiestoornis niet kent.

 • Verzwakt hart

  De hartslag moet flik stijgen om de bloedtoevoer naar de penis voldoende te laten zijn voor de volledige hardheid van een erectie. Bij mannen met een zwak hart of een hartritme stoornis kan het voorkomen dat het hart deze druk niet aan kan. Vaak raken zij erg vermoeid of benauwd voordat de erectie heeft kunnen optreden.

  Erectie stoornis door een verzwakt hart oplossen

  Mannen met een zwak hart kunnen hierdoor naast erectieproblemen veel andere neven effecten ervaren. Niet alle vormen van erectie stoornissen worden veroorzaakt door verhoogde leeftijd, maar in het geval van een zwak hart is dit vaak wel de achterliggende reden.
  Er zijn erectiepillen verkrijgbaar op doktersrecept welke kunnen helpen de aderen te verwijden. Het hart kan dan met relatief weinig extra moeite de benodigde hoeveelheid bloed naar de penis pompen. Voor mannen in deze groep kan dit echter risicovol zijn. De heftigheid van seksuele opwinding kunnen de problemen verergeren en zelfs een hart infarct als gevolg hebben.

 • Medicatie of ziekte

  Sommige ziekten zoals suikerziekte kunnen de viscositeit (dik of dun) van het bloed beïnvloeden en hierdoor een erectie stoornis veroorzaken. Ons bloed wordt normaal gesprokken dikker naarmate we meer suiker opnemen en dunner naarmate we meer vocht vasthouden.
  Wanneer deze factoren door ziekte of medicatie worden beïnvloed, dan komt het wel eens voor dat het bloed niet dun genoeg is om snel naar de penis te kunnen stromen. De man ervaart normale seksuele opwinding en de hartslag versnelt, maar de erectie komt niet of slechts gedeeltelijk tot stand

  Erectiestoornis door medicatie of ziekte oplossen

De oplossing voor een erectie stoornis door medicatie is vaak simpelweg, het afbouwen van het medicijn gebruik. Als medicijn gebruik tijdelijk is, dan kan de man zich proberen een periode wat meer op het seksueel genot van de partner te richten, tot de periode van medicatie gebruik eindigt. Wanneer het gaat om chronisch medicijngebruik, dan kan een arts een erectiemiddel voorschrijven, indien dit niet tussen de werking van de gebruikte medicatie komt. Een erectiemiddel kan er voor zorgen dat bloed gemakkelijker de penis bereikt.

Er zijn weinig dingen zo confronterend en storend als het moment dat tijdens seks je erectie niet opkomt of niet voldoende hard wordt. Leer wat jij hieraan kunt doen.

Erectie stoornis oorzaak door mentale blokkades

Veel vaker dan een fysieke oorzaak, heeft de erectie stoornis bij mannen een mentale of psychische oorzaak. Hier volgt een korte opsomming van enkele mentale problemen die de erectie stoornis tot gevolg kunnen hebben.

 • Erectie stoornis door stress

  Erectie stoornissen kunnen optreden vanwege spanningen in het leven van de man. Stress is een erg brede term. Soms wordt stress veroorzaakt door relatie problemen of carrière problemen. Ook familie situaties kunnen voor stress zorgen.
  In veel gevallen is de man fysiek 100% in orde, echter de stress beïnvloedt de mentale staat van de man. Seksuele prikkels welke normaal gesproken de hormonen activeren welke voor de erectie zorgen, worden nu als het ware ondergesneeuwd door overheersende zorgen en spanningen.
  Erectie stoornis vanwege stress is één van de meest voorkomende vormen en kan gelukkig goed worden verholpen.

  Erectie stoornis door stress oplossen

  Stress heeft ieder mens in bepaalde mate, en het is lang niet altijd ongezond of slecht. Het is een natuurlijk fenomeen wat is ontworpen om ons alert (en dus in leven) te houden.
  Wanneer stress langdurig aanhoudt, dan kan het problemen zoals een erectie stoornis veroorzaken.
  Het oplossen hiervan zit in het wegnemen van de bron van stress.
  In het geval van problematische privé situaties is het vaak zo dat de erectie stoornis overgaat wanneer de lastige periode achter de rug is.

 • Erectie stoornis door trauma’s

  Net als dat stress en spanning de seksuele prikkels kunnen overstemmen, kunnen traumatische ervaringen in het leven van de man dit ook. Erectie stoornis veroorzaakt door trauma’s kunnen in gradatie ver uit elkaar liggen. Sommige mannen hebben af en toe last van stemmingswisselingen die hun seksuele gevoelens in de weg staan en sommige mannen hebben bijna onafgebroken last van uitblijvende erecties.
  In sommige gevallen zijn de traumatisch ervaringen gerelateerd aan seks zelf, bijvoorbeeld slechte seksuele ervaringen in de jongere jaren. Dit kan er voor zorgen dat de gevolgen zich alleen tijdens seks uiten.
  In veel gevallen kan met therapie de oorzaak worden achterhaald en worden geholpen met het verwerkingsproces, maar omdat het een onderwerp is waar taboe op rust, zoeken slechts weinig mannen hulp.

  Erectie stoornis door trauma’s oplossen

Een trauma kun je zien als het litteken van een mentale wond. Het kan erg diep geworteld zitten en afhankelijk van hoe heftig de traumatische gebeurtenis, kan het moeilijk te overkomen zijn.
In veel gevallenis therapie een goede eerste stap. Vaak als je als man niet precies weet waar je erectie stoornis door wordt veroorzaakt, dan kan therapie waardevol zijn om te achterhalen of er een mentale blokkade bestaat.

Therapie klinkt heftiger dan het in werkelijkheid is. De drempel is voor veel mannen erg hoog. Zie het echter als het in de hand nemen van een partner waarmee je het probleem gezamenlijk te lijf gaat in plaats van alleen.

In de online training die ik over dit onderwerp voor je beschikbaar heb gesteld, omschrijf ik een aantal manieren waarop je het traject van therapie kunt vereenvoudigen en aangenamer kunt maken.

 • Erectie stoornis door prestatiedruk

  Een ander voorbeeld van erectie stoornis met een mentale oorzaak is prestatie druk. De man koppelt zijn gevoel van eigenwaarde aan zijn seksuele prestaties. Wanneer hij echter het gevoel heeft dat hij seksueel tekort doet, kan de spanning de erectie teniet doen.
  Erectie stoornis van deze aard kan vaak door communicatie met de partner worden verholpen.

  Erectie stoornis door prestatiedruk oplossen

De erectie stoornis door prestatiedruk is vaak gebonden aan angst. De angst dat je als man tekort doet. Dit kan te maken hebben met twijfels over penis grootte. Ook kan het veroorzaakt worden door angst voor premature ejaculatie, het te snel klaarkomen bij mannen.
In weer andere gevallen heeft het te maken met twijfels over of je je partner wel kunt laten genieten en of je haar wel tot een orgasme kunt brengen.
Al deze angsten kunnen het tot stand komen van de erectie in de weg staan, de oplossing zit hem dan ook in het wegnemen van deze angsten. Vaak is het communicatie met de partner, wat in dit geval veel kan schelen.

Mocht jij willen ontdekken hoe je zelf erectieproblemen te lijf kunt gaan. Kijk dan hier

Erectie stoornis oorzaak door fysieke aandoeningen

Sommige mannen kunnen geen erectie krijgen vanwege een fysieke afwijking.
De ziekte van Peyronie kan een erectie stoornis tot gevolg hebben omdat de penis dusdanig pijnlijk wordt bij de man dat deze niet meer tot stand komt.

Sommige mannen hebben een aangeboren afwijking aan de ligging van de aderen waardoor ze met moeite een volledige erectie kunnen krijgen omdat de toestroom belemmerd wordt.

In dit soort gevallen zijn wat intensievere trajecten nodig. Artsen kunnen hierin een adviserende rol spelen.

Erectie stoornis oplossen

Ik heb een speciale online training voor je beschikbaar gesteld, speciaal voor mannen die moeite hebben te bepalen waar de oorzaak van hun erectieproblemen liggen.
Aan de hand van de methode kan iedere man met dit probleem achterhalen waardoor het wordt veroorzaakt. Zo kan effectief gewerkt worden aan de oplossing, iets wat erectiepillen als Viagra, Cialis en Kamagra helaas niet doen.

Erectiestoornissen zijn in de meeste gevallen met gerichte actie volledig te verbannen. Er wordt echter te snel gegrepen naar erectiemiddelen, waardoor de achterliggende oorzaak blijft bestaan.

Een ander reden om zelf op onderzoek uit te gaan naar de essentie van het probleem, is het feit dat een gezonde erectie, een gezond hart en vaten systeem vertegenwoordigd. Wanneer deze plotseling uitblijft, dan kan dit een teken zijn dat er iets niet in de haak is. Onderzoeken wat de oorzaak is, is dan op zijn plaats. Bovendien is niet altijd een medische behandeling nodig.

erectiestoornis oplossen

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling / 5. Aantal stemmen:

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: