Hoe werkt de erectie van een man?

3.6
(8)

De Mannelijke Erectie Uitgelegd.
Onze erectie is voor ons mannen de normaalste zaak van de wereld, maar slechts een enkeling kan je precies vertellen hoe de erectie in zijn werk gaat.
Mannen die last hebben van een erectiestoornis of andere vorm van impotentie zijn vaak op zoek naar de achterliggende oorzaak. Om deze oorzaak vast te kunnen stellen is het echter belangrijk om eerst goed te weten hoe een gezonde erectie precies functioneert.

UPDATE: Als je zelf kampt met de confrontatie van een uitblijvende of slappe erectie, start dan hier…

In dit artikel geef ik je een bondige uitleg over de werking van de erectie bij een gezonde man en stip ik enkele punten aan over wat er precies mis gaat bij veel voorkomende vormen van erectiele disfunctie.

De gezonde erectie

Wat niet voor iedereen bekend zal zijn, is dat veruit de meeste erecties die wij als man krijgen, helemaal niets met seks te maken hebben!
Mannen die normaal gesproken een gezonde erectie hebben, krijgen deze voornamelijk ’s nachts tijdens hun REM slaap.

De ochtend erectie kennen we allemaal. Dit is eigenlijk de laatste erectie in een serie. De penis wordt ’s nachts tijdens de slaapcyclussen met regelmaat stijf.
Dit heeft te maken met een proces van hernieuwing en herstel van de balans van bepaalde hormonen. Het speelt zich af in de hersenen. Daar wordt de aanmaak van bepaalde hormonen geregeld. Eén van deze hormonen, althans dat is de hypothese van Bancroft, remt de erectie, waardoor onze penis zich in de meeste gevallen in een verslapte staat bevindt.
Wanneer dit hormoon ’s nachts tijdelijk niet wordt aangemaakt, valt de remming van onze erectie weg. Daardoor krijgen we een stijve penis.
Dit gebeurt telkens wanneer een slaapcyclus zich opnieuw afspeelt, zo’n 4 a 5 keer per nacht.

De laatste slaapcyclus eindigt vlak voordat we ontwaken, soms is dan de laatste van deze nachtelijke erecties nog gaande.
Mannen krijgen net na het waken ook vaak wat gemakkelijker een erectie door stimulering dan op andere momenten, omdat de productie van het voorgenoemde hormoon genaamd noradrenaline, nog niet goed op gang is gekomen. De erectie wordt dan nog niet goed geremd.

De werking van de erectie

We kijken voor het gemak eventjes naar de erectie die wordt veroorzaakt door seksuele prikkels.
Wanneer we als man seksueel gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door stimulerende beelden of aanraking, dan gebeuren er een aantal dingen.

Ten eerste stijgt de hartslag door seksuele opwinding. Hierdoor gaat ons bloed sneller stromen.
Om een erectie te kunnen krijgen is dit erg belangrijk. De hoeveelheid bloed die naar de penis gepompt wordt, bepaalt mede hoe hard deze wordt en in hoeverre deze groeit tijdens de erectie.

Maar hoe kan het zijn dat ons sneller stromende bloed er voor zorgt dat juist de penis zich vult en hierdoor opzwelt. Ons hart pompt ons bloed immers door ons hele lichaam, en we zien dit fenomeen nergens anders terug.
Dat heeft te maken met twee eigenschappen van de penis.

De rol van de zwellichamen tijdens de erectie

erectie corpora cavernosa

De corpora cavernosa vullen zich tijdens de erectie met bloed

De penis van de man bestaat onder anderen uit twee buisvormige delen genaamd de corpora cavernosa.
Deze corpora cavernosa zijn gemaakt van een sponsachtig weefsel. We noemen dit zwellichamen. Deze zwellichamen hebben als eigenschap dat zij zich oprekken wanneer ze vullen met bloed. Hierdoor kunnen ze, wanneer de druk op het bloed stijgt, steeds meer bloed herbergen. Deze uitzetting is natuurlijk erg herkenbaar als onderdeel van de erectie.

Je zou zeggen dat daarmee het plaatje compleet is. Ons hart gaat sneller kloppen, de zwellichamen in de corpora cavernosa vullen zich en zetten uit, en we krijgen een stijve penis.

Als dat waar zou zijn, dan zou een stukje hardlopen of een eindje fietsen voor de meeste mannen erg lastig worden. Ook dan stijgt onze hartslag immers.

Het enzym PDE5 en het effect op onze erectie

We hebben het eerder gehad over het hormoon wat ervoor zorgt dat de penis zich normaal gesproken in een slappe toestand bevindt.

Dit hormoon zorgt ervoor dat de corpora cavernosa zich niet vullen met bloed, ook al stijgt onze hartslag. Dat komt omdat de corpora cavernosa moeten ontspannen om te kunnen oprekken en meer bloed vast te kunnen houden.

Hier wordt het wat technisch.
De corpora cavernosa blijft op spanning doordat een enzym in ons systeem aanwezig is.
Dit enzym wordt afgekort met PDE5. Het PDE5 enzym wordt tijdens de aanvang van de seksuele stimulering uitgeschakeld door het eerder genoemde hormoon.

Nu kunnen de corpora cavernosa ontspannen en ontstaat er in de zwellichamen in de penis ruimte voor bloed. Dit gebeurt dus omdat seksuele stimulering het vullen van de corpora cavernosa mogelijk maakt.

erectie pdh5

De erectie neemt toe in omvang wanneer bloed de zwellichamen laat uitzetten

Hoe meer bloed zich verzamelt, des te verder zetten de zwellichamen uit. De erectie groeit in deze fase uit tot een maximum. De toename in grootte van de zwellichamen duwt ook de aders in de penis die verantwoordelijk zijn voor de uitstroom van bloed, een stukje dicht. Circulatie van bloed gaat hierdoor trager, waardoor de druk in de penis nog verder stijgt en deze nog harder wordt.

Het verslappen van de erectie

Wanneer seksuele prikkeling en opwinding afnemen. Bijvoorbeeld door uitblijvende stimulering, of doordat de man is klaargekomen, dan wordt het enzym PDE5 niet langer geremd door het eerder omschreven hormoon.
Wanneer PDE5 actief wordt, komen de corpora cavernosa terug op spanning. Hierdoor kunnen de zwellichamen minder bloed vasthouden en nemen ze in omvang af. Zodra dit gebeurt krijgen de aderen die verantwoordelijk voor de uitstroom zijn, opnieuw de ruimte, waardoor in enkele seconden tot een halve minuut de druk in de penis afneemt, tot een normale verslapte toestand.

De erectie bij een erectiestoornis

Een erectiestoornis kan veroorzaakt worden door een aantal factoren. Eén zeer bekende is een probleem met de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de toevoer van bloed naar de penis.
Wat echter ook voor het probleem kan zorgen, is de productie van hormonen die uit balans raakt.

erectieproblemen

Erectieproblemen jagen je na

Wanneer het PDE5 enzym, niet geremd wordt, dan kan een erectie moeizaam of niet optreden.
De corpora cavernosa ontspannen dan immers niet, waardoor niet voldoende ruimte ontstaat voor de zwellichamen om zich te vullen met bloed. De circulatie van bloed in de penis blijft mogelijk, en druk kan zich niet opbouwen.
De seksuele stimulering kan gewoon aanwezig zijn, zonder dat een stijve penis optreedt.

Dit is een ernstig probleem. Mannen die kampen met een erectiestoornis of vorm van impotentie hebben het hier vaak mentaal erg moeilijk mee.  Mocht jij willen ontdekken hoe je zelf dit type erectieproblemen te lijf kunt gaan. Kijk dan hier

De evolutionaire rol van de man tijdens seks, is een dominante positie. Wanneer deze positie door de man niet kan worden vervuld, dan leidt dit vaak tot onzekerheid en mentale stress.

Op de lange termijn kunnen vanwege prestatiedruk negatieve associaties ontstaan met seks, waardoor impotentie verergert.

erectiestoornis oplossen

 

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 3.6 / 5. Aantal stemmen: 8

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: