Hoe werkt de erectie van een man?

3.6
(8)

De Mannelijke Erectie Uitgelegd.
Onze erectie is voor ons mannen de normaalste zaak van de wereld, maar slechts een enkeling kan je precies vertellen hoe de erectie in zijn werk gaat.
Mannen die last hebben van een erectiestoornis of andere vorm van impotentie zijn vaak op zoek naar de achterliggende oorzaak. Om deze oorzaak vast te kunnen stellen is het echter belangrijk om eerst goed te weten hoe een gezonde erectie precies functioneert.

UPDATE: Als je zelf kampt met de confrontatie van een uitblijvende of slappe erectie, start dan hier…

In dit artikel geef ik je een bondige uitleg over de werking van de erectie bij een gezonde man en stip ik enkele punten aan over wat er precies mis gaat bij veel voorkomende vormen van erectiele disfunctie.

De gezonde erectie

Wat niet voor iedereen bekend zal zijn, is dat veruit de meeste erecties die wij als man krijgen, helemaal niets met seks te maken hebben!
Mannen die normaal gesproken een gezonde erectie hebben, krijgen deze voornamelijk ’s nachts tijdens hun REM slaap.

De ochtend erectie kennen we allemaal. Dit is eigenlijk de laatste erectie in een serie. De penis wordt ’s nachts tijdens de slaapcyclussen met regelmaat stijf.
Dit heeft te maken met een proces van hernieuwing en herstel van de balans van bepaalde hormonen. Het speelt zich af in de hersenen. Daar wordt de aanmaak van bepaalde hormonen geregeld. Eén van deze hormonen, althans dat is de hypothese van Bancroft, remt de erectie, waardoor onze penis zich in de meeste gevallen in een verslapte staat bevindt.
Wanneer dit hormoon ’s nachts tijdelijk niet wordt aangemaakt, valt de remming van onze erectie weg. Daardoor krijgen we een stijve penis.
Dit gebeurt telkens wanneer een slaapcyclus zich opnieuw afspeelt, zo’n 4 a 5 keer per nacht.

De laatste slaapcyclus eindigt vlak voordat we ontwaken, soms is dan de laatste van deze nachtelijke erecties nog gaande.
Mannen krijgen net na het waken ook vaak wat gemakkelijker een erectie door stimulering dan op andere momenten, omdat de productie van het voorgenoemde hormoon genaamd noradrenaline, nog niet goed op gang is gekomen. De erectie wordt dan nog niet goed geremd.

De werking van de erectie

We kijken voor het gemak eventjes naar de erectie die wordt veroorzaakt door seksuele prikkels.
Wanneer we als man seksueel gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door stimulerende beelden of aanraking, dan gebeuren er een aantal dingen.

Ten eerste stijgt de hartslag door seksuele opwinding. Hierdoor gaat ons bloed sneller stromen.
Om een erectie te kunnen krijgen is dit erg belangrijk. De hoeveelheid bloed die naar de penis gepompt wordt, bepaalt mede hoe hard deze wordt en in hoeverre deze groeit tijdens de erectie.

Maar hoe kan het zijn dat ons sneller stromende bloed er voor zorgt dat juist de penis zich vult en hierdoor opzwelt. Ons hart pompt ons bloed immers door ons hele lichaam, en we zien dit fenomeen nergens anders terug.
Dat heeft te maken met twee eigenschappen van de penis.

De rol van de zwellichamen tijdens de erectie

erectie corpora cavernosa
De corpora cavernosa vullen zich tijdens de erectie met bloed

De penis van de man bestaat onder anderen uit twee buisvormige delen genaamd de corpora cavernosa.
Deze corpora cavernosa zijn gemaakt van een sponsachtig weefsel. We noemen dit zwellichamen. Deze zwellichamen hebben als eigenschap dat zij zich oprekken wanneer ze vullen met bloed. Hierdoor kunnen ze, wanneer de druk op het bloed stijgt, steeds meer bloed herbergen. Deze uitzetting is natuurlijk erg herkenbaar als onderdeel van de erectie.

Je zou zeggen dat daarmee het plaatje compleet is. Ons hart gaat sneller kloppen, de zwellichamen in de corpora cavernosa vullen zich en zetten uit, en we krijgen een stijve penis.

Als dat waar zou zijn, dan zou een stukje hardlopen of een eindje fietsen voor de meeste mannen erg lastig worden. Ook dan stijgt onze hartslag immers.

Het enzym PDE5 en het effect op onze erectie

We hebben het eerder gehad over het hormoon wat ervoor zorgt dat de penis zich normaal gesproken in een slappe toestand bevindt.

Dit hormoon zorgt ervoor dat de corpora cavernosa zich niet vullen met bloed, ook al stijgt onze hartslag. Dat komt omdat de corpora cavernosa moeten ontspannen om te kunnen oprekken en meer bloed vast te kunnen houden.

Hier wordt het wat technisch.
De corpora cavernosa blijft op spanning doordat een enzym in ons systeem aanwezig is.
Dit enzym wordt afgekort met PDE5. Het PDE5 enzym wordt tijdens de aanvang van de seksuele stimulering uitgeschakeld door het eerder genoemde hormoon.

Nu kunnen de corpora cavernosa ontspannen en ontstaat er in de zwellichamen in de penis ruimte voor bloed. Dit gebeurt dus omdat seksuele stimulering het vullen van de corpora cavernosa mogelijk maakt.

erectie pdh5
De erectie neemt toe in omvang wanneer bloed de zwellichamen laat uitzetten

Hoe meer bloed zich verzamelt, des te verder zetten de zwellichamen uit. De erectie groeit in deze fase uit tot een maximum. De toename in grootte van de zwellichamen duwt ook de aders in de penis die verantwoordelijk zijn voor de uitstroom van bloed, een stukje dicht. Circulatie van bloed gaat hierdoor trager, waardoor de druk in de penis nog verder stijgt en deze nog harder wordt.

Het verslappen van de erectie

Wanneer seksuele prikkeling en opwinding afnemen. Bijvoorbeeld door uitblijvende stimulering, of doordat de man is klaargekomen, dan wordt het enzym PDE5 niet langer geremd door het eerder omschreven hormoon.
Wanneer PDE5 actief wordt, komen de corpora cavernosa terug op spanning. Hierdoor kunnen de zwellichamen minder bloed vasthouden en nemen ze in omvang af. Zodra dit gebeurt krijgen de aderen die verantwoordelijk voor de uitstroom zijn, opnieuw de ruimte, waardoor in enkele seconden tot een halve minuut de druk in de penis afneemt, tot een normale verslapte toestand.

De erectie bij een erectiestoornis

Een erectiestoornis kan veroorzaakt worden door een aantal factoren. Eén zeer bekende is een probleem met de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de toevoer van bloed naar de penis.
Wat echter ook voor het probleem kan zorgen, is de productie van hormonen die uit balans raakt.

erectieproblemen
Erectieproblemen jagen je na

Wanneer het PDE5 enzym, niet geremd wordt, dan kan een erectie moeizaam of niet optreden.
De corpora cavernosa ontspannen dan immers niet, waardoor niet voldoende ruimte ontstaat voor de zwellichamen om zich te vullen met bloed. De circulatie van bloed in de penis blijft mogelijk, en druk kan zich niet opbouwen.
De seksuele stimulering kan gewoon aanwezig zijn, zonder dat een stijve penis optreedt.

Dit is een ernstig probleem. Mannen die kampen met een erectiestoornis of vorm van impotentie hebben het hier vaak mentaal erg moeilijk mee.  Mocht jij willen ontdekken hoe je zelf dit type erectieproblemen te lijf kunt gaan. Kijk dan hier

De evolutionaire rol van de man tijdens seks, is een dominante positie. Wanneer deze positie door de man niet kan worden vervuld, dan leidt dit vaak tot onzekerheid en mentale stress.

Op de lange termijn kunnen vanwege prestatiedruk negatieve associaties ontstaan met seks, waardoor impotentie verergert.

erectiestoornis oplossen

 

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 3.6 / 5. Aantal stemmen: 8

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Cunnilingus, beter leren beffen!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hallo.
  Ik heb een vraagje. Als ik penissen zie in erectie (op tv of op internet en zo), dan staan die altijd zo wat omhoog te kijken.
  Bij mij geraakt mijn penis zelfs niet in een hoek van 90°. Voor de rest heb ik geen seksuele problemen, behalve dan ik niet makkelijk klaarkom bij het vrijen, omdat ik besneden ben. Maar misschien is er iets mis met doorbloeding of zo?

  Kan er iemand mij helpen hierbij aub?

 2. Beste Dieter,
  Ik maak uit je reactie op dat het niet gaat om een kromming van de penis, maar eenvoudigweg de hoogte tot waar deze komt bij een erectie. Klopt dit?
  Zo ja dan is het niets om je zorgen over te maken. Er is dan geen sprake van een breuk of letsel. Wanneer je penis wel stijf wordt tijdens een erectie en penetratie geen problemen oplevert, dan is er niets aan de hand.

  De hoogte tot waar een penis reikt is per man verschillend, echter bij de meeste mannen (zoals je zelf ontdekte) wijst deze tijdens een erectie omhoog. in een hoek van ongeveer 110 a 120 graden.
  Ook vertonen de meeste penissen een natuurlijke (lichte) kromming. Al deze factoren verschillen per man en in jouw geval gaat het om een uitschieter.
  Niets om je zorgen over te maken als je seksleven hier niet onder lijdt.

  Mark

 3. Bedankt voor je informatie Mark! Maar eum, er kan daar dus niets aangedaan worden? Een operatietje om de spieren of pezen of zo wat te versterken? Ik heb nogal een uitbundig seksleven, maar telkens weer vinden de vrouwen het “abnormaal” bij mij. En dat geeft me veel onzekerheid …

 4. Hoi Dieter,
  Ik heb nog niet gehoord van een ingreep, maar het lijkt me niet onmogelijk. Pezen kunnen volgens mij inderdaad korter gemaakt worden, wat in jouw geval de oplossing zou kunnen betekenen.
  Wie weet is het een goed idee eens langs je arts te gaan voor een gesprek.

 5. Mark Ik als man van 69 kamp al een hele poos met het niet krijgen van een goede erectie. Kan maar niet bij de vrouw naar binnen dringen daar hij maar slap gaat hangen. Wij hebben eigenlijk naar ons idee al van alles gedaan ook een penis pomp helpt maar heel even Haal ik de pomp er af dan valt hij al weer om wij of ik zit er maar mee en weet geen ut weg. Sorry dat ik het schrijf maar denk u wat vaker aan euthanasie ik weet daar kom je er ook niet mee maar om zo nog door het leven te moeten gaan zonder een niet mee werkende Penis. Ja sorry hoor maar krijg steeds vaker van die nare idee Dat bij de huis arts heeft ook al geen zin al dat gepraat daar word het niets anders van. Ja en toch zou ik graag hulp krijgen van deze of de gene maar wie en waar. Het is een hopeloos geval voor mij zeker wel Ben trouwens we een Diabeet. Mvg: Gerrit

 6. Beste Gerrt,
  Erg vervelend te horen dat de situatie u zo zwaar valt. Daar heb ik natuurlijk begrip voor.
  Ik stuur u een persoonlijke e-mail en we maken binnenkort een afspraak om de mogelijkheden voor het oplossen van uw erectieprobleem te bespreken.

  Mark

 7. Heb mij laten wijsmaken, dat vitamine E nog wel een aardige herstelrol kan spelen om jouw libido weer te activeren. Heb daar persoonlijk geen ervaring mee.
  Hans.

 8. Beste Hans,
  Vitamine E is een echte all-rounder. Die ondersteun een ontzettend breed scala aan lichaamsfuncties.
  Het libido is afhankelijk van een stabiele basis. We moeten redelijk gezond zijn en goed in ons vel zitten en daar draagt vitamine E inderdaad aan bij.
  (het is verder geen wondermiddel)
  Bedankt voor je bericht!
  Mark

 9. Beste,

  sinds 8 maanden vertoef ik in een relatie met een ontzettend fijne man van 42 jaar.
  We vinden enorme veel geluk bij elkaar en de relatie zit in een schitterende flow.
  Op 1 punt na. Zijn erecties.
  Ik ben het gewoon uit vorige relaties dat erecties geen probleem zijn voor mijn bedpartner en eigenlijk is dit nu een eerste voor me.
  Mijn vriend krijgt heel moeilijk een erectie.
  Zelf zegt hij dat het ligt aan het feit dat hij zo van me houdt en me anders bekijkt dan andere vrouwen. Zijn eerlijke karakter doet me geloven dat dit mss wel zo kan zijn.
  Hij heeft 2 lange relaties achter de rug en 1 kortere en die laatste kortere was een vrij passionele.
  Hij wist dat hij nooit bij dat meisje wou blijven, na 6 maand was hun relatie gedaan maar ze zijn nog blijven plakken… 😉
  Nu, ik snap hem een beetje, de liefde die we ervaren en voelen overstijgt veel.
  Maar ik ben een passioneel beestje en ik ervaar wel enkele noden.
  We slapen bijna elke nacht samen en hij werkt 6/7, dagelijks bij de 11 uren lang.
  Dit sinds september vorig jaar.
  Zou dit ook aan dat kunnen liggen?
  Vanaf september 2017 is zijn tweede zaak verkocht en staat hij 4 max 5 dagen in zijn ene zaak en zal hij meer vrije tijd hebben.
  Ik wil geen druk opvoeren, maar ik voel me onzeker.
  Gisteren hebben we er heel open over gesproken, maar mss moeten we er juist minder over spreken? Ik heb hem gezegd dat hij me ook als sexsymbool mag zien. Niet als dat lieve meisje dat hij voor de rest van zijn leven graag wil zien…
  Mijn vraag:

  kan het echt dat een man een vrouw minder als sexsymbool bekijkt als hij echt zwaar verliefd is?
  kan het zijn dat zijn stress/slechte nachtrust en onrust over verkoop zaak daar iets mee te maken hebben?
  ik weet dat ik zelf nogal passioneel ben, verwacht ik te veel als ik een spontane erectie wil?
  ik vermoed dat ik geen lelijk lichaam heb en ik moet het mss meer uitspelen en visueel hem prikkelen?

  dankje alvast voor je antwoord…

  Liefs
  R

 10. Beste R,
  Stress en spanning spelen een heel erg grote rol bij uitblijvende erecties. Er valt te veel over te zeggen. Ik raad je aan het eBook op deze pagina te downloaden en je op te geven voor het webinar over dit onderwerp. Hierin leg ik de verschillende oorzaken uit en wat je hiertegen kunt ondernemen
  Hopelijk help ik je zo!

  Mark Meijers

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in