Wat te doen bij impotentie en erectiele dysfunctie?

3
(2)

Ineens overkomt het je, je krijgt geen erectie meer of in ieder geval niet zoals voorheen! En dan komt de twijfel en de angst dat het de volgende keer weer gebeurt. Het voelt alsof je mannelijkheid in één klap is verdwenen en je partner vanaf dit moment alleen maar teleurgesteld zal zijn. Maar hoe erg het ook voelt en hoe moeilijk het ook is om toe te geven, je bent niet de enige die kampt met erectiele dysfunctie of impotentie en er zijn genoeg oplossingen.

Wereldwijd hebben meer dan 150 miljoen mannen last van erectieproblemen. In Nederland zijn dat er ongeveer 200.000. Dat is natuurlijk maar een schatting, want geen enkele man zal graag toegeven dat hij lijdt aan erectiele dysfunctie, ook al is dit iets wat vele mannen overkomt. Net als voortijdig klaarkomen en de lengte van je penis, is het een taboe om er over te praten, dus de cijfers kunnen nog veel hoger liggen.

Volgens de Nederlandse Huisartsengemeenschap (NHG) lopen de cijfers betreffende erectiele dysfunctie en de erectiestoornis behoorlijk uiteen, maar gemiddeld genomen heeft ongeveer 14% van de Nederlandse mannen last van erectieproblemen. Als er bij onderzoek direct op de man af gevraagd wordt naar de problemen, ligt dat percentage veel lager, wat nog eens onderstreept hoe groot de taboe op impotentie eigenlijk is.

UPDATE: Als je zelf kampt met de confrontatie van een uitblijvende of slappe erectie, start dan hier…

Heb ik erectiele dysfunctie?

Impotentie is eigenlijk een verkeerde term, omdat het feit dat je jongeman niet altijd omhoog komt, natuurlijk niet direct betekent dat je onvruchtbaar bent. Erectiele dysfunctie of de erectiestoornis is de medische term.

Welke naam je het ook geeft, het blijft een probleem waar je maar al te graag en zo snel mogelijk vanaf wilt komen. De oplossingen verschillen echter, omdat de oorzaak van het probleem niet bij iedere man hetzelfde is. Om dus te kunnen beginnen met het effectief zoeken naar je persoonlijke oplossing, moet je eerst weten wat er met je aan de hand is.

In sommige gevallen ligt erectiele dysfunctie simpelweg aan ouderdom, soms heeft het andere fysieke oorzaken. In de meeste gevallen is het echter psychologisch.
Het is belangrijk om te weten dat er niet altijd één oorzaak is en ook niet één simpele, magische oplossing die voor iedereen werkt.
Door het probleem te begrijpen, kun je stap voor stap dingen uitsluiten en kom je erachter wat de beste oplossing voor jou is. Dus neem de tijd en lees dit artikel in alle rust door, want kennis is echt je beste wapen.

Er zijn weinig dingen zo confronterend en storend als het moment dat tijdens seks je erectie niet opkomt of niet voldoende hard wordt. Leer wat jij hieraan kunt doen.

Gezonde erectie versus erectiele dysfunctie

gezonde erectie versus erectiele dysfunctie

Een erectie is eigenlijk een mysterieus ding. Als je wil dat ie komt, komt ie soms niet, en als je het juist niet wilt, komt ie ineens heel spontaan. We kunnen ons allemaal dat moment in de brugklas wel herinneren waarbij je heel hard hoopte dat je niet de beurt kreeg om die wiskundige vergelijking voor het bord op te lossen. Of dat je noodgedwongen toch maar een halte later uit de bus stapte. En andersom geldt hetzelfde. Je ligt met je meisje in bed…en het gebeurd niet! Dit process wordt in je lichaam hormonaal gecontroleerd. We duiken eerst dieper in de vraag: Wat is een normale erectie, hoe werkt het en hoe vaak komt het voor?

Een erectie wordt veroorzaakt door, heel logisch, de bloedtoevoer naar je penis. Hierbij spelen ook hormonen een rol, zoals dopamine en testosteron, maar ook de productie van stikstofmonoxide in je lichaam, die ervoor zorgt dat de zwellichamen in je penis meer bloed op kunnen nemen. Dit proces is verstoord bij erectieproblemen.

Dit is natuurlijk een heel ingewikkeld verhaal, maar wat hierbij belangrijk is om te onthouden, is de rol die hormonen en bloedsomloop spelen in het verhaal, omdat sommige medicijnen en psychologische toestanden, zoals depressie, hier invloed op kunnen hebben. Maar daarover later meer.

Simpel gezegd werkt een erectie op twee manieren: een reflexieve reactie en een psychogene reactie. Dat houdt zoveel in als stijf worden door directe aanraking, of door het denken aan of kijken naar seksuele activiteiten. En dan zijn er natuurlijk nog de keren dat het spontaan voor komt, zoals de alom bekende ochtend erectie. Maar ook tijdens je slaap komt het zo’n vijf tot zes keer voor. De medische term hiervoor is Nocturnal Penile Tumescence (NPT).

Het komt eigenlijk neer op de wisselwerking tussen hersenen en lichaam. Als je ’s morgens / ’s nachts wel natuurlijke erecties krijgt, is de kans groot dat de oorzaak van je probleem psychologisch van aard is. Krijg je geen ochtend erectie of nachtelijke erectie, dan kan het heel goed zijn dat je probleem ligt bij de bloedsomloop of hormonen en dus fysiek van aard is. Alleen de laatste is een wat lastiger vorm van erectiele dysfunctie.

Mocht jij willen ontdekken hoe je zelf erectieproblemen te lijf kunt gaan. Kijk dan hier

Psychologische oorzaken van erectiele dysfunctie

In de meeste gevallen, zeker bij mannen onder de veertig, zijn problemen met het krijgen van een erectie het gevolg van iets psychologisch. Dat kunnen the usual suspects zijn, zoals vermoeidheid, stress of relatieproblemen, maar ook faalangst of depressie. En dan is er ook nog eens het probleem van associatie, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Stress en vermoeidheid zijn de meest voor de hand liggende problemen, waar ook het snelste en makkelijkste iets aan te doen is. Soms wil je wel, maar ben je te uitgeput of heb je gewoon te veel aan je hoofd. En zoiets speelt op de achtergrond zeker mee. Zorgen over geld, je toekomst, allerlei onzekerheden en angsten kunnen een rol spelen en een, vaak tijdelijke, erectiele dysfunctie als gevolg hebben.

erectiele dysfunctie oorzaak psychologischOok als er dingen verkeerd zitten in je relatie, ook al heb je er niet eens echt bij stil gestaan of over nagedacht, kunnen leiden tot problemen. Is er een onuitgespoken ruzie? Is de relatie niet gelijkwaardig? Als jij vooral de hele dag moet opboksen tegen je partner, kan dat namelijk leiden tot verlatingsangst en dat leidt weer tot faalangst omdat je bang bent dat als jij niet goed presteert, ook tussen de lakens, zij bij je weg gaat.

Bij een depressie is het eigenlijk een combinatie tussen psychologisch en fysiek. Je bent te lusteloos, je hebt een slecht zelfbeeld, waardoor je aan je prestaties tussen de lakens gaat twijfelen. Maar ook fysiek, en dan hebben we het vooral over een klinische depressie, werkt je lichaam ook niet mee. Dopamine, één van de hormonen die belangrijk zijn voor je erectie, zorgt er ook simpel gezegd voor dat je je goed of blij voelt. Mensen die lijden aan een depressie hebben vaak een tekort aan dit hormoon, dus voelen zich lusteloos en hebben daardoor gemakkelijker last van erectiele dysfunctie.

En dan hebben we de grootste boosdoener, vaak het gevolg van andere, goed op te lossen psychologische problemen: de directe associatie, een soort faalangst. Want, gaat het een keertje mis, om wat voor reden dan ook, je wordt ineens bang dat het de volgende keer ook mis gaat. En wat is dan het eerste en enige waar je de volgende keer aan denkt? Juist. En daarom werkt het de volgende keer ook niet.

Het wordt een automatische associatie of reactie, die je hersenen koppelen aan seks. Dat is niet alleen zo bij erectieproblemen, dat werkt precies hetzelfde als bij te snel klaarkomen. Dus je probleem kan heel simpel begonnen zijn (je was gewoon te moe), nu is het daadwerkelijke probleem ineens een stuk complexer geworden.

Fysieke oorzaken van impotentie en erectiestoornissen

Als je vrijwel altijd problemen hebt met het krijgen van een erectie en ook als er geen natuurlijke erectie optreedt, dan kan het zijn dat de erectiele dysfunctie wordt veroorzaakt door een fysiek probleem. Zoals al eerder vermeld,er zijn een hoop verschillende factoren die meespelen bij het krijgen van een erectie. De bloedsomloop, de hormonen, de manier waarop de hormonen door je lichaam getransporteerd worden (neurologisch), etc. Het kan allemaal een rol spelen en het kan zelfs een combinatie van factoren zijn.

Ergens ligt er een kink in de kabel van de complexe erectiemachine. Het kunnen zoveel verschillende dingen zijn, hartproblemen, nierproblemen, te hoog cholesterol, zelfs MS. Maar ga niet voor eigen dokter spelen. Op internet vind je honderden sites met al even zo veel symptomen en voor je het weet, heb je jezelf al een veel complexer probleem aangepraat dan je daadwerkelijk hebt. Maak een afspraak met de huisarts, die kan met verschillende tests veel makkelijker en deskundiger het probleem uitsluiten.

Eén van die tests is eigenlijk heel gemakkelijk. Want, ook al heb je geen ochtend erectie, wellicht heb je ze ’s nachts wel. Dat weet je zelf immers niet, want je slaapt en je kunt ook moeilijk van je partner verwachten dat zij je zaakje de hele nacht in de gaten houdt. Daarom is er een soort zegelbandje, die je strak om je slappe penis bindt. Het werkt eigenlijk hetzelfde als het scheuren van een velletje postzegels, dus als er ’s nachts een erectie optreedt en de penis dikker wordt, breekt het bandje.

Bijwerkingen van medicatie tegen erectiele dysfunctie

Dat je geen natuurlijke erectie krijgt, hoeft niet meteen te betekenen dat er iets ernstigs met je aan de hand is. Erectieproblemen kunnen ook het bijgevolg zijn van medicijngebruik. Medicijnen hebben immers bijwerkingen, dus lees altijd de bijsluiter.

Je slikt ze vaak met een reden, dus ineens stoppen met medicatie, omwille van je erectie, is dan natuurlijk geen oplossing. In dat geval kun je met je huisarts overleggen of er misschien andere behandelingsmethoden zijn, of dat de dosis wellicht wat minder kan. Vaak zijn er ook verschillende merken te verkrijgen. Ze werken hetzelfde als de voorgeschreven medicatie, alleen zijn de bijwerkingen anders.

Bedenk wel dat je bij het overstappen van medicijnen in sommige gevallen een flinke afweging zal moeten maken. Het andere middel lost dan misschien wel de nare bijwerking van de erectiestoornis op, er komen potentieel wel andere bijwerkingen voor in de plaats. Je heb niet zoveel aan een erectie als je je de hele dag misselijk voelt. Daarnaast kan het alternatieve medicijn ook nog eens veel duurder uitvallen of wordt helemaal niet verzekerd, dus overleg dit goed met je huisarts.

Dan is er ook de vrijwillige medicatie, waar je zonder risico mee kunt stoppen. Middelen om haaruitval tegen te gaan bijvoorbeeld, gaan de overproductie van testosteron tegen. Die overproductie is vaak de oorzaak van kaalheid, maar testosteron is ook nodig voor het verkrijgen van een erectie. De bijwerking is in sommige gevallen dus erectiele dysfunctie, waardoor het wel even wikken en wegen wordt tussen kaalheid of een erectie.

Om zelf je problemen met een uitblijvende of slappe erectie tegen te gaan zonder heftige erectiemiddelen volg je deze training

Levensstijl en erectiestoornis

Roken, drinken, gebrek aan beweging, een stressvol bestaan, het zijn allemaal factoren die een erectie in de weg kunnen zitten. Een gezonde levensstijl betekent een gezond lichaam, en een gezond lichaam werkt nu eenmaal beter. Daarnaast voel je je ook beter en omdat het bij een erectie juist gaat om de combinatie van lichaam en geest, is dit het zeker waard om te proberen.

Dat roken slecht voor je gezondheid is, weet zelfs de meest verstokte roker, ook al geeft hij of zij dat liever niet toe. Roken zorgt voor een vernauwing roken erectiele dysfunctievan de bloedvaten en dat zorgt uiteraard voor hart- en vaatziekten. Maar het betekent ook een slechte bloedsomloop, wat een gezonde erectie in de weg zit. In alle onderzoeken komt ook naar voren dat roken een van de grote boosdoeners is bij erectiele dysfunctie en impotentie.

Stoppen met roken is absoluut niet gemakkelijk. Maar als je weet dat je rookgewoonte of -verslaving je erectie in de weg zit, kan dat net de extra motivatie zijn om door te zetten. Dan zijn de andere voordelen, die vaak net niet genoeg zijn om te stoppen, een hele mooie bijkomstigheid.

Drinken wordt ook vaak genoemd als oorzaak, maar dat valt eigenlijk wel mee. Er is vooralsnog geen uitsluitend onderzoek dat aantoont dat het een erectie in de weg zit. Daarnaast kunnen een paar drankjes best lustverhogend werken, zoals onze hele menselijke geschiedenis wel heeft aangetoond. Dit is overigens geen vrijbrief om dan maar een paar kratjes in de week weg te zetten. We weten allemaal dat je met te veel drank op de boel ook niet omhoog krijgt.

Lichaamsbeweging is om twee redenen belangrijk. De meest voor de hand liggende reden is dat sporten zorgt voor een betere bloedsomloop. Maar je voelt je ook beter omdat het stress verlicht. Die lange werkdag, kun je even van je afzetten. Het klinkt tegenstrijdig, maar door te bewegen, ontspan je gewoon beter.

Maar je moet ook niet doorschieten en overdrijven. De belangrijkste reden om gezond te leven, is om je goed te voelen. De angst voor gezondheidsproblemen moet niet je motivatie zijn. En je moet ook niet denken dat elke dag zwetend in de sportschool doorbrengen je erectieprobleem ineens oplost. Obsessies zijn nooit goed en het enige wat je dan doet, is het probleem verplaatsten. De bedoeling is dat je je goed voelt, ontspannen en energiek.

Mensen die zichzelf zien zoals omschreven in de voorgaande paragraaf hebben zelden last van erectiele dysfunctie. Als jij compleet ontspannen bent, gezond leeft en geen andere aanwijsbare oorzaak kunt vinden, dan kan het zijn dat je erectiele dysfunctie klinisch is van aard.

Viagra en Cialis

Als je geen hartproblemen of andere gezondheidsproblemen hebt, kunnen Viagra of Cialis ook uitkomst bieden. Dit zijn zogenaamde PDE-5-remmers, die ervoor zorgen dat er makkelijker bloed naar de penis stroomt bij opwinding. Ze kunnen tot een uur voor de seks ingenomen worden. Viagra is voor de korte termijn en Cialis is met zijn 18-urige werkzaamheid voor de lange termijn. In Nederland is dit geregistreerde medicatie tegen erectiele dysfunctie.

De werkzaamheid van Viagra verschilt van persoon tot persoon, maar laten we voor het gemak uitgaan van een uur tot een half uur en ongeveer dezelfde tijd voordat het begint te werken. In de praktijk komt dit neer op geplande seks en dat is voor sommige mannen een obstakel, omdat het extra prestatiedruk betekent. Cialis is met zijn veel langere werkzaamheid dan een betere oplossing, want het geeft je meer vrijheid, en dus erectiepillen erectiele dysfunctietegelijkertijd minder prestatiedruk.

Nu klinken beide pillen misschien als een wondermiddel en de makkelijkste oplossing. Maar, los van de bijwerkingen als hoofdpijn of duizeligheid, is het niet de beste oplossing. Je lost er niet het achterliggende probleem mee op, alleen de symptomen. Daar komt nog bij dat het best aan de prijzige kant is.

Natuurlijk ben het je volledig vrij om te proberen. Het is begrijpelijk dat je door alle frustratie even een snelle en tijdelijke oplossing zoekt. Maak in dat geval een afspraak met de huisarts. Die kan kijken naar de juiste dosering en of het geen gevaar oplevert voor je gezondheid.

Herbal Viagra en online kopen

Google erectieproblemen en je wordt er mee doodgegooid: Herbal Viagra en andere natuurlijke oplossingen. Dat klinkt aanlokkelijk, want een natuurlijke oplossing is vaak beter dan zware pillen. Maar hoeveel testimonials er ook staan van mannen wiens leven volledig veranderd is en nu wekelijks genieten van 12 uur durende sex-marathons, besef je goed dat het gaat om ongeteste, onbewezen middelen. In veel gevallen wordt je penis er niet stijver van, maar je portemonnee wel lichter.

Er is best veel medisch onderzoek gedaan naar de werking herbal Viagra op erectiele dysfunctie, met als uitkomst dat de meest voorkomende werking een placebo-werking is. Daarnaast zitten er in sommige van die medicijnen ook nog eens de toevoeging sildenafil, dat is de werkzame stof van Viagra en dus helemaal niet natuurlijk. Het grote verschil is dat bij middelen op doktersrecept er een hoop jaren klinische tests aan vooraf zijn gegaan en bij deze pillen niet, dus besef je dat heel goed.

Ook Viagra is online te koop, zonder doktersrecept en een stuk goedkoper. Neem dat risico gewoon niet. Je weet te dosering niet en voor je het weet loop je meer dan vier uur met een stijve rond, moet je alsnog naar de dokter en vervolgens naar de uroloog. Houd in het achterhoofd dat het gaat om middelen die de hart en bloedvaten beïnvloeden.

Als je zelf in actie wil komen tegen je eigen uitblijvende erectie, dan kun je het beste beginnen met deze gratis online training. Zo leer je direct wat jij nu al kunt doen om dit probleem te lijf te gaan.

Wat je zelf kunt doen tussen de lakens tegen erectiele dysfunctie

Er zijn best wel wat dingen die je in bed kunt proberen tegen erectiele dysfunctie, voordat je direct naar de pillen grijpt of als een idioot gaat sporten. Het is namelijk belangrijk om zoveel mogelijk dingen uit te sluiten die mogelijk een probleem vormen. Seks is uiteindelijk van elkaar genieten, kinderen krijgen is al decennia lang niet meer het doel. Je moet je beseffen dat het tweerichtingsverkeer is en dat we het soms veel moeilijker maken dan nodig is.

Misschien is de spanning er een beetje vanaf? Dat kan gebeuren en is zelfs heel natuurlijk als je al een lange tijd bij elkaar bent. Heb het er gewoon eens met je partner over en probeer nieuwe dingen, bijvoorbeeld nieuwe standjes. Erover praten is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je hebt nu eenmaal een probleem en dat gaat zeker niet weg als de dingen zo blijven. Het overgrote deel van de mannen met erectiele dysfunctie kan dit oplossen zonder medicatie. Onderzoek dus eerst alle andere mogelijkheden.

Daarnaast hebben we soms rare ideeën over seks. Het moet spontaan zijn, en zonder penetratie is het geen seks. Dat is helemaal niet waar. Als aftrekken, pijpen, beffen en vingeren wel werken zonder dat jij last krijgt van erectiele dysfunctie, concentreer je daar dan eens gewoon op. Probeer het eens een tijdje zonder penetratie.

Een bijkomend voordeel daarvan, is dat het ook die vicieuze cirkel van angst en twijfel doorbreekt. Je bent even niet bezig met presteren en je af aan het vragen of ‘ie nu wel stijf wordt, je leert je concentreren op het nu, waardoor die nare psychologische associaties en daarmee ook de prestatieangst, langzaam verdwijnen.

Maak erectiele dysfunctie bespreekbaar

De Nederlandse Huisartsengemeenschap heeft verschillende

erectiele dysfunctie aanpakken

onderzoeken gedaan naar de hoeveelheid mannen met erectiele dysfunctie. Bijvoorbeeld door het aantal mannen te tellen die voor dit soort problemen bij de huisarts komt, maar ook door mannen enquêtes in te laten vullen. Wat heel opvallend is, is dat het aantal huisartsenbezoeken om impotentie veel lager ligt dan het aantal mannen die in een vragenlijst aangeven dat ze problemen hebben met hun erectie. Het komt er dus op neer dat maar een klein gedeelte van de mannen het daadwerkelijk aandurft om met hun erectieprobleem naar de huisarts te gaan.

Het taboe op erectiele dysfunctie is een heel groot probleem, mannen durven er niet over te praten. Maar erover praten betekent helemaal niet dat je je problemen wereldkundig maakt. Begin eens met je partner. Die weet het toch al, want die was erbij toen het gebeurde. Als je het voor je houdt, weet je partner ook niet waar het aan ligt. Misschien denkt ze wel dat het aan haar ligt en maak je daardoor de problemen alleen maar groter. Alleen al door praten, geduld en wederzijds vertrouwen, zou je al een hoop problemen op kunnen lossen.

En dan is er nog de huisarts. Die belt daarna ook niet met de krant en kan voor je kijken of je erectie probleem nu psychologisch of fysiek is. Praat met een psycholoog of een seksuoloog. Kijk wat het beste voor jou werkt, maar blijf er niet mee zitten. Dat lost namelijk helemaal niets op.

Seks is gewoon een leuke bezigheid. Niks moet, het is geen wedstrijd en maak het niet moeilijker of meer dan wat het is. Seksuele problemen zoals erectiele dysfunctie of impotentie zijn pas een probleem wanneer jullie beiden dit zo zien. Maar dat is niet nodig!

Communicatie lost misschien niet direct het verschijnsel op, maar kan seks wel weer mogelijk maken en zelfs leuk! Zie het als een activiteit die je samen doet, want bij een boswandeling, een vakantie of uit eten maak je het jezelf toch ook niet zo moeilijk? En onthoud: de beste prestaties tussen de lakens, zijn het directe gevolg van je op je gemak voelen bij elkaar en luisteren naar elkaar.

erectiestoornis oplossen

 

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 3 / 5. Aantal stemmen: 2

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: