8 jaar geleden

Het Gevaar Van Masturberen

4.2
(63)

Masturberen is het jezelf seksueel prikkelen en stimuleren door een actieve aanraking van de eigen geslachtsorganen. Het doel van het masturberen is om uiteindelijk klaar te komen. Masturbatie is behoorlijk controversieel. Volgens sommige wetenschappers is het erg gezond om te masturberen, anderen beweren het tegendeel. Volgens recentelijk medisch onderzoek naar het gevaar van masturberen zou blijken dat masturbatie prostaatkanker zou kunnen voorkomen. Maar ook dit wordt weer door anderen tegengesproken. Kortom, de discussie houdt aan. Maar wat is nou het daadwerkelijke gevaar van masturbatie? Wat zijn de nadelige gevolgen en in hoeverre is masturberen verslavend? Tijd dus om het eens onder de loep te nemen.

Inhoud van dit artikel

Nadelige gevolgen en gevaar van masturberen

Masturberen kan heel ontspannend werken. Door het orgasme wat je na het aftrekken of vingeren ervaart zoals het in de volksmond voor mannen vrouwen genoemd wordt, komt er oxytocine vrij. Dit is een hormoon of neurotransmitter welk voor een euforisch en ontspannen gevoel zorgt. Dat is natuurlijk geen nadeel aan het masturberen, maar wat dan wel?

Het gevaar van verslaving aan masturberen

Er bestaat echter een mogelijkheid dat je aan dat euforische gevoel verslaafd kunt raken. Volgens sommige experts komt dit steeds vaker voor. Let er gevaar van masturberen overmatigdus goed op dit niet al te vaak te doen. Want naast er verslaafd aan te raken, zal het seksleven met een partner er ook onder gaan leiden. Soloseks kost veel energie, net als het hebben van gemeenschap. Mannen die dus met grote regelmaat masturberen zijn over het algemeen vermoeider en hebben dan geen zin meer om met hun partner te gaan vrijen en hoewel het bijzonder bevredigend en ontspannend is om jezelf te bevredigen, kan dit natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Lichamelijke klachten door overmatige masturbatie

Als je teveel masturbeert, kan het meer gevolgen hebben dan er verslaafd aan raken. Door overmatige masturbatie kan de voorhuid geïrriteerd en zelfs beschadigd raken, wat over het algemeen behoorlijk zeer kan doen. Het is van belang om de voorhuid vooral niet te hard naar beneden te trekken. Op die manier verklein je de kans op beschadiging en irritatie aanzienlijk. Als je jezelf in een verkeerde houding aan het bevredigen bent, is de kans aanwezig dat de urinestroom onregelmatig wordt. Let dus goed op je houding, want bij sommige mannen kan het dusdanig erg worden, dat ze zittend moeten plassen. Masturberen kost erg veel energie en vergt veel van je lichaam. Alle spieren spannen zich aan en je hart gaat op het moment van klaarkomen enorm tekeer. Je kunt je dus wel voorstellen dat als je jezelf overdreven vaak bevredigt, dit een behoorlijke aanslag op je lichaam kan zijn.

Door masturberen geen afgestemde climax meer

Zoals ik al eerder noemde, kan teveel soloseks de seksuele relatie met je partner beïnvloeden. Door overmatige masturbatie kan de man zijn climax niet zo gemakkelijk met het orgasme van de partner afstemmen. Doordat je minder seks met elkaar hebt, is het gevoel (zeg maar de finetuning) tussen beiden een heel stuk minder. Het nadelige gevolg hiervan is dat de man last kan krijgen van vroegtijdige ejaculatie, waardoor zijn erectie af zal nemen en de partner er geen plezier meer aan kan beleven. De gevolgen hiervan kunnen groter zijn dan men in eerste instantie zou vermoeden. Zo kunnen er relationele conflicten ontstaan, doordat het seksleven niet top is, maar afgevlakt door het overmatige masturberen van de man. De seksuele interesse van de partner kan door soloseks afnemen, waardoor de relatie uiteindelijk op een dood spoor zou kunnen belanden. Er zijn talloze stellen die relatietherapie hebben moeten volgen, doordat hun seksleven dusdanig slechter geworden was.

Fysieke problemen aan de penis

Te veel heftige masturbatie bij mannen kan leiden tot beschadigingen van de corpora cavernosa. Deze holtes vullen zich tijdens de erectie met bloed.
Wanneer deze beschadigd raken kan littekenweefsel ontstaan wat op zijn beurt kan leiden tot erectie problemen en zelfs impotentie.

Prostaatkanker door masturbatie?

Over dit punt zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Sommige wetenschappers beweren dat het risico op prostaatkanker door masturberen afneemt, anderen houden vast aan het tegenovergestelde resultaat. We kunnen dus wel vaststellen dat deze stelling behoorlijk wazig is. Een studie in ‘The Journal of the American Medical Association’ zou aangetoond worden dat er geen werkelijk verband zou zijn tussen het masturberen en prostaatkanker. Opvallend is dat zelfbevrediging bij oudere mannen eerder gezond dan nadelig zou zijn. Daar lijkt dan toch weer een link naar het prostaat te liggen, aangezien de problemen aan het prostaat veelal op latere leeftijd de kop opsteken. Overmatig masturberen in de 20-er en 30-er jaren zou volgens verschillende wetenschappers prostaatkanker in de hand kunnen werken. Werkelijke bevestigingen zijn er op al deze punten niet.

Psychologische gevolgen door masturbatie

gevaar van masturberen verslavingOp sommigen kan masturberen of het overmatige uitvoeren van deze handmatige daad psychologische gevolgen hebben. Er zijn mannen die zich hierdoor schuldig voelen. Ze geven misschien te weinig aandacht aan hun partner op seksueel gebied of hebben van huis uit meegekregen dat masturberen slecht voor je is. Veel gelovige mensen houden zich behoorlijk krampachtig vast aan dit gegeven en geven dit mee tijdens de opvoeding van hun kinderen, die daar op latere leeftijd last van kunnen krijgen. Naast deze gevoelens kunnen er ook psychosomatische effecten plaatsvinden. Dit zijn lichamelijke symptomen als gevolg van psychologische factoren. Door een gevoel van schaamte, schuldgevoel en angst kan men last van hoofd- en rugpijn, maar ook chronische pijnen krijgen.

Last door hormonen

Chronisch masturberen kan effect hebben op de hormonen en het brein, omdat het voor een overproductie van sekshormonen en neurotransmitters kan zorgen. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk zijn. Pijn aan het bekken, slechter zicht, een pijnlijke onderrug, overgevoelige tot pijnlijke testikels en zelfs haarverlies behoren tot de symptomen die door overmatige zelfbevrediging plaats kunnen vinden. Er is zelfs een redelijk recent onderzoek waaruit zou blijken dat een verhoogde productie van testosteron in verband staat met haarverlies, hoewel er volgens menig expert nog veel meer onderzoek voor nodig is om dit daadwerkelijk te kunnen bevestigen.

Mythes over het gevaar van masturbatie

Uiteraard zijn er ook mythes over masturberen. In het verleden gingen er allerlei verhalen rond over wat voor gevaarlijke dingen er door masturberen zouden kunnen gebeuren, zelfs al deed je het met mate. Zo zou je er acne van kunnen krijgen, hoe vaker je met jezelf zou spelen, hoe meer puistjes je zou krijgen en ook zou je er blind en doof van kunnen worden en zou je door masturberen ook nog eens onvruchtbaar kunnen worden. Vandaag de dag kunnen we met een gerust hart zeggen dat dit stuk voor stuk broodje aap verhalen zijn. Wel is het zo dat er door meerdere keren na elkaar te ejaculeren minder zaadcellen in het sperma zitten. Ook kan het ervoor zorgen dat je minder snel tot een hoogtepunt kan komen. Maar nee, je krijgt geen haren op je handen en ook heb je geen bril of gehoorapparaat nodig als je meer dan regelmatig masturbeert.

Is masturbatie dan gewoon slecht?

Is masturbatie dan gewoon slecht voor je en zou het beter zijn om het gewoon helemaal niet te doen? Het antwoord hierop is nee. Er zitten namelijk ook voordelen aan zelfbevrediging. Zo leer je je eigen lichaam kennen en weet je wat je lekker vindt. Daarnaast kun je door masturberen je orgasme beter leren beheersen. Je kunt het beter aan voelen komen en kunt jezelf aanleren om de ejaculatie uit te stellen. Verder is het gewoon erg gezond om de spanning uit je lijf te laten komen door middel van masturbatie. Want net als sporten, zal dit ervoor zorgen dat je energie en opgekropte emoties los zult laten.

Masturbatie is dus niet slecht en over het algemeen genomen zelfs gezond voor lichaam en geest, zolang het maar met mate wordt uitgevoerd. Leer het jezelf aan om niet te pas en te onpas met jezelf te gaan spelen om zo de kansen om er verslaafd aan te raken weg te nemen. Daarnaast kan het obsessief masturberen je hele leven beïnvloeden. Zo kan een persoon zichzelf zes keer per dag bevredigen en er geen enkele last van hebben en heeft een ander dat wel. Het kan zelfs zulke verstrekkende gevolgen hebben dat je relatie, je carrière en werk en sociale leven eronder kunnen gaan lijden. Denk hierbij aan het verliezen van lust, lage energie en concentratie.

Hoe vaak je masturbeert is natuurlijk geheel aan jou. Zoals ik al eerder zei, doe het met mate. Op die manier kun je er gewoon van blijven genieten. Misschien kun je het toevoegen aan het seksleven met je partner? Er zijn veel mensen die het opwindend vinden om te zien hoe zijn of haar partner met zichzelf speelt. En op die manier kun je het gewoon blijven doen en betrek je je partner er gewoon bij, zodat dit het intieme samenzijn niet langer zal beïnvloeden. Probeer er gewoon van te genieten en zorg ervoor dat je je lichaam goed in de gaten houdt.

Ik hoop dat ik je hierdoor het gevaar van masturbatie goed duidelijk heb kunnen maken. Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog vragen hebt die onbeantwoord zijn gebleven. Hieronder kun je je eventuele vragen achterlaten. Misschien zijn er punten die je aan het verhaal hierboven toe zou willen voegen, dan lees ik ze graag, zodat er een completer beeld over masturbatie en de nadelige gevolgen hiervan gevormd kan worden.

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 4.2 / 5. Aantal stemmen: 63

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: