Het Gevaar Van Masturberen

by Mark Meijers  - juni 9, 2014

4.2
(70)

Masturberen is het jezelf seksueel prikkelen en stimuleren door een actieve aanraking van de eigen geslachtsorganen. Het doel van het masturberen is om uiteindelijk klaar te komen. Masturbatie is behoorlijk controversieel. Volgens sommige wetenschappers is het erg gezond om te masturberen, anderen beweren het tegendeel. Volgens recentelijk medisch onderzoek naar het gevaar van masturberen zou blijken dat masturbatie prostaatkanker zou kunnen voorkomen. Maar ook dit wordt weer door anderen tegengesproken. Kortom, de discussie houdt aan. Maar wat is nou het daadwerkelijke gevaar van masturbatie? Wat zijn de nadelige gevolgen en in hoeverre is masturberen verslavend? Tijd dus om het eens onder de loep te nemen.

Nadelige gevolgen en gevaar van masturberen

Masturberen kan heel ontspannend werken. Door het orgasme wat je na het aftrekken of vingeren ervaart zoals het in de volksmond voor mannen vrouwen genoemd wordt, komt er oxytocine vrij. Dit is een hormoon of neurotransmitter welk voor een euforisch en ontspannen gevoel zorgt. Dat is natuurlijk geen nadeel aan het masturberen, maar wat dan wel?

Het gevaar van verslaving aan masturberen

Er bestaat echter een mogelijkheid dat je aan dat euforische gevoel verslaafd kunt raken. Volgens sommige experts komt dit steeds vaker voor. Let er gevaar van masturberen overmatigdus goed op dit niet al te vaak te doen. Want naast er verslaafd aan te raken, zal het seksleven met een partner er ook onder gaan leiden. Soloseks kost veel energie, net als het hebben van gemeenschap. Mannen die dus met grote regelmaat masturberen zijn over het algemeen vermoeider en hebben dan geen zin meer om met hun partner te gaan vrijen en hoewel het bijzonder bevredigend en ontspannend is om jezelf te bevredigen, kan dit natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Lichamelijke klachten door overmatige masturbatie

Als je teveel masturbeert, kan het meer gevolgen hebben dan er verslaafd aan raken. Door overmatige masturbatie kan de voorhuid geïrriteerd en zelfs beschadigd raken, wat over het algemeen behoorlijk zeer kan doen. Het is van belang om de voorhuid vooral niet te hard naar beneden te trekken. Op die manier verklein je de kans op beschadiging en irritatie aanzienlijk. Als je jezelf in een verkeerde houding aan het bevredigen bent, is de kans aanwezig dat de urinestroom onregelmatig wordt. Let dus goed op je houding, want bij sommige mannen kan het dusdanig erg worden, dat ze zittend moeten plassen. Masturberen kost erg veel energie en vergt veel van je lichaam. Alle spieren spannen zich aan en je hart gaat op het moment van klaarkomen enorm tekeer. Je kunt je dus wel voorstellen dat als je jezelf overdreven vaak bevredigt, dit een behoorlijke aanslag op je lichaam kan zijn.

Door masturberen geen afgestemde climax meer

Zoals ik al eerder noemde, kan teveel soloseks de seksuele relatie met je partner beïnvloeden. Door overmatige masturbatie kan de man zijn climax niet zo gemakkelijk met het orgasme van de partner afstemmen. Doordat je minder seks met elkaar hebt, is het gevoel (zeg maar de finetuning) tussen beiden een heel stuk minder. Het nadelige gevolg hiervan is dat de man last kan krijgen van vroegtijdige ejaculatie, waardoor zijn erectie af zal nemen en de partner er geen plezier meer aan kan beleven. De gevolgen hiervan kunnen groter zijn dan men in eerste instantie zou vermoeden. Zo kunnen er relationele conflicten ontstaan, doordat het seksleven niet top is, maar afgevlakt door het overmatige masturberen van de man. De seksuele interesse van de partner kan door soloseks afnemen, waardoor de relatie uiteindelijk op een dood spoor zou kunnen belanden. Er zijn talloze stellen die relatietherapie hebben moeten volgen, doordat hun seksleven dusdanig slechter geworden was.

Fysieke problemen aan de penis

Te veel heftige masturbatie bij mannen kan leiden tot beschadigingen van de corpora cavernosa. Deze holtes vullen zich tijdens de erectie met bloed.
Wanneer deze beschadigd raken kan littekenweefsel ontstaan wat op zijn beurt kan leiden tot erectie problemen en zelfs impotentie.

Prostaatkanker door masturbatie?

Over dit punt zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Sommige wetenschappers beweren dat het risico op prostaatkanker door masturberen afneemt, anderen houden vast aan het tegenovergestelde resultaat. We kunnen dus wel vaststellen dat deze stelling behoorlijk wazig is. Een studie in ‘The Journal of the American Medical Association’ zou aangetoond worden dat er geen werkelijk verband zou zijn tussen het masturberen en prostaatkanker. Opvallend is dat zelfbevrediging bij oudere mannen eerder gezond dan nadelig zou zijn. Daar lijkt dan toch weer een link naar het prostaat te liggen, aangezien de problemen aan het prostaat veelal op latere leeftijd de kop opsteken. Overmatig masturberen in de 20-er en 30-er jaren zou volgens verschillende wetenschappers prostaatkanker in de hand kunnen werken. Werkelijke bevestigingen zijn er op al deze punten niet.

Psychologische gevolgen door masturbatie

gevaar van masturberen verslavingOp sommigen kan masturberen of het overmatige uitvoeren van deze handmatige daad psychologische gevolgen hebben. Er zijn mannen die zich hierdoor schuldig voelen. Ze geven misschien te weinig aandacht aan hun partner op seksueel gebied of hebben van huis uit meegekregen dat masturberen slecht voor je is. Veel gelovige mensen houden zich behoorlijk krampachtig vast aan dit gegeven en geven dit mee tijdens de opvoeding van hun kinderen, die daar op latere leeftijd last van kunnen krijgen. Naast deze gevoelens kunnen er ook psychosomatische effecten plaatsvinden. Dit zijn lichamelijke symptomen als gevolg van psychologische factoren. Door een gevoel van schaamte, schuldgevoel en angst kan men last van hoofd- en rugpijn, maar ook chronische pijnen krijgen.

Last door hormonen

Chronisch masturberen kan effect hebben op de hormonen en het brein, omdat het voor een overproductie van sekshormonen en neurotransmitters kan zorgen. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk zijn. Pijn aan het bekken, slechter zicht, een pijnlijke onderrug, overgevoelige tot pijnlijke testikels en zelfs haarverlies behoren tot de symptomen die door overmatige zelfbevrediging plaats kunnen vinden. Er is zelfs een redelijk recent onderzoek waaruit zou blijken dat een verhoogde productie van testosteron in verband staat met haarverlies, hoewel er volgens menig expert nog veel meer onderzoek voor nodig is om dit daadwerkelijk te kunnen bevestigen.

Mythes over het gevaar van masturbatie

Uiteraard zijn er ook mythes over masturberen. In het verleden gingen er allerlei verhalen rond over wat voor gevaarlijke dingen er door masturberen zouden kunnen gebeuren, zelfs al deed je het met mate. Zo zou je er acne van kunnen krijgen, hoe vaker je met jezelf zou spelen, hoe meer puistjes je zou krijgen en ook zou je er blind en doof van kunnen worden en zou je door masturberen ook nog eens onvruchtbaar kunnen worden. Vandaag de dag kunnen we met een gerust hart zeggen dat dit stuk voor stuk broodje aap verhalen zijn. Wel is het zo dat er door meerdere keren na elkaar te ejaculeren minder zaadcellen in het sperma zitten. Ook kan het ervoor zorgen dat je minder snel tot een hoogtepunt kan komen. Maar nee, je krijgt geen haren op je handen en ook heb je geen bril of gehoorapparaat nodig als je meer dan regelmatig masturbeert.

Is masturbatie dan gewoon slecht?

Is masturbatie dan gewoon slecht voor je en zou het beter zijn om het gewoon helemaal niet te doen? Het antwoord hierop is nee. Er zitten namelijk ook voordelen aan zelfbevrediging. Zo leer je je eigen lichaam kennen en weet je wat je lekker vindt. Daarnaast kun je door masturberen je orgasme beter leren beheersen. Je kunt het beter aan voelen komen en kunt jezelf aanleren om de ejaculatie uit te stellen. Verder is het gewoon erg gezond om de spanning uit je lijf te laten komen door middel van masturbatie. Want net als sporten, zal dit ervoor zorgen dat je energie en opgekropte emoties los zult laten.

Masturbatie is dus niet slecht en over het algemeen genomen zelfs gezond voor lichaam en geest, zolang het maar met mate wordt uitgevoerd. Leer het jezelf aan om niet te pas en te onpas met jezelf te gaan spelen om zo de kansen om er verslaafd aan te raken weg te nemen. Daarnaast kan het obsessief masturberen je hele leven beïnvloeden. Zo kan een persoon zichzelf zes keer per dag bevredigen en er geen enkele last van hebben en heeft een ander dat wel. Het kan zelfs zulke verstrekkende gevolgen hebben dat je relatie, je carrière en werk en sociale leven eronder kunnen gaan lijden. Denk hierbij aan het verliezen van lust, lage energie en concentratie.

Hoe vaak je masturbeert is natuurlijk geheel aan jou. Zoals ik al eerder zei, doe het met mate. Op die manier kun je er gewoon van blijven genieten. Misschien kun je het toevoegen aan het seksleven met je partner? Er zijn veel mensen die het opwindend vinden om te zien hoe zijn of haar partner met zichzelf speelt. En op die manier kun je het gewoon blijven doen en betrek je je partner er gewoon bij, zodat dit het intieme samenzijn niet langer zal beïnvloeden. Probeer er gewoon van te genieten en zorg ervoor dat je je lichaam goed in de gaten houdt.

Ik hoop dat ik je hierdoor het gevaar van masturbatie goed duidelijk heb kunnen maken. Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog vragen hebt die onbeantwoord zijn gebleven. Hieronder kun je je eventuele vragen achterlaten. Misschien zijn er punten die je aan het verhaal hierboven toe zou willen voegen, dan lees ik ze graag, zodat er een completer beeld over masturbatie en de nadelige gevolgen hiervan gevormd kan worden.

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 4.2 / 5. Aantal stemmen: 70

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Voordelen van de penisring met betrekking tot impotentie

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ik heb nog een vraag ik ben 15 en trek me misschien een beetje te vaak af als ik het een stuk minder zou alles dan weer goed komen? Alles bedoel ik natuurlijk dat men zaadcellen niet verminderen enz…

 2. Hoi,
  De kwaliteit van sperma gaat er bij mannen op vooruit wanneer het een tijdje in de bijballen opgeslagen is. Wanneer je vaak masturbeert krijgt het sperma hier geen kans voor. Dit is niet erg wanneer je niet bezig bent met het verwekken van kinderen en tot op heden is niet aangetoond dat het de kwaliteit van sperma op lange termijn aantast. Daarover hoef je je dus geen zorgen te maken.
  Wat wel lastig kan worden, wanneer je vaak masturbeert, is dat je altijd redelijk vlot naar een orgasme toe werkt. Hierdoor kan het later tijdens seks moeilijker worden om je orgasme uit te stellen om langer door te kunnen gaan.
  Vaak aftrekken is in essentie geen probleem, als je deze dingen maar in je achterhoofd houd. Af en toe een paar dagen rust kan geen kwaad. Probeer ook tijdens masturberen goed te blijven letten op de prikkels en gevoelens. Probeer af en toe of het je moeite kost het “point of no return” voor te blijven.
  Net als bij de meeste dingen die fijn zijn, geld ook hier, alles met mate!

 3. Misschien een beetje een rare vraag, maar kan overmatig masturberen er ook voor zorgen dat je wel kan klaarkomen bij masturberen, maar niet bij vaginale of in mijn geval anale seks?

 4. Mai, ik ben 18 jaar en ben volgens mij verslaafd aan masturberen.
  Ik trek mij ongeveer 50 keer per maand af en heb ervaren dat seks gewoon plat gezegd “Kut” word.
  Je bent jezelf helemaal gewend, en als ik seks heb met mijn vriendin kan ze daar niet aan tippen als je begrijpt wat ik bedoel, pijpen en aftrekken kan ze heel goed alleen het werkt voor mij niet meer..
  Maar de afgelopen week als ik aftrek begint mijn penis te steken, en met name mijn urinebuis.
  Alsof er een scheurtje inzit ofzo, ik kan helemaal niet meer aftrekken en word er echt helemaal psychotisch van!!
  Help!!!

 5. Beste J,

  Dat kan inderdaad voorkomen. Sommige mensen ontwikkelen een dusdanig specifieke gewenning wat betreft fysieke en mentale stimulering, dat wanneer seks hiervan afwijkt, het ze moeite kan kosten tot een climax te komen.
  Het niet kunnen klaarkomen tijdens seks kan echter met nog veel andere dingen samenhangen en hoeft niet per se te worden veroorzaakt door overmatig masturberen.
  Iets wat veel vaker voorkomt is dat spanning en stress een averechts effect hebben en het orgasme tegenhouden. Iemand die niet goed kan ontspannen kan moeite hebben om in zijn hoofd in de “zone” te komen die voor maximale seksuele opwinding en uiteindelijk een orgasme zorgt.
  De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Van relatieproblemen tot alchol of simpelweg onzekerheid.

  Overmatig masturberen heeft eigenlijk als grootste nadeel, het feit dat het ons routines aanleert die niet overeenkomen met realistische seks. Mijn advies is daarom, als je regelmatig masturbeert (waar niets mis mee is!) je je er van bewust blijft dat “echte” seks anders is. Probeer jezelf te verplaatsen in het beeld van realistische seks, in plaats van de onrealistische situaties die in bijvoorbeeld pornografie worden geschetst.

 6. Beste Joaa,
  De situatie die jij beschrijft is spijtig maar zeer uitzonderlijk. De gevoelens die mensen hebben tijdens seks houden niet op bij puur fysieke prikkels, maar ook de mentale kant er van. het feit dat je intieme seksuele ervaringen deelt met je partner en het feit dat hij/zij van jou kan genieten is voor veel mensen een zeer sterke stimulans tijdens seks die ontbreekt bij masturbatie.

  Het pijnlijke probleem wat je omschrijft kan te maken hebben met masturberen. Het klinkt een beetje als een ontsteking. Ik zou je aanraden daarmee spoedig naar een arts te gaan. Dat kan wat confronterend zijn, maar er zijn ook soa’s en andere vervelende aandoeningen die wat jij omschrijft teweeg brengen, en als je daarmee blijft rondlopen ben je stukken verder van huis.

 7. Hallo,
  Ik ben 15 jaar en ik masturbeer zo af en toe.
  Alleen na het masturberen kan ik 3 dagen tot een week last krijgen van de volgende dingen:
  – Soort spierpijn
  – Beetje Trillerig gevoel terwijl ik soms niet eens echt tril alleen het gevoel
  – Last van een muisarm
  – oneven ademhaling
  – Uit het niets een warm gevoel
  Dit alles is over als ik 3 dagen tot een week niet meer masturbeer .
  Ik vraag me af of dit normaal is en of het vaker voor komt.
  Het is niet allemaal zo extreem alleen het is een beetje irritant.
  Het liefst zou ik er niet helemaal mee willen stoppen maar als het zou moeten zou ik wel willen.
  En dan vraag ik me ook af of het misschien komt omdat ik te vroeg ben begonnen met masturberen.

 8. Hoi Rick,
  Je omschrijving klinkt niet als een bekend probleem gerelateerd aan masturberen. Ik kan me voorstellen dat je je er zorgen over maakt en dat het erg vervelend is. Helemaal stoppen met masturberen is volgens mij voor een gezonde jongen geen gemakkelijke taak, maar zoals je zelf zegt, het aantal keren dat je dit doet tot een minimum beperken tot je achter de oorzaak bent is geen slecht idee.
  Omdat er een kleine kans bestaat dat dit probleem een neveneffect is van een andere aandoening zou ik je toch willen aanraden een arts te raadplegen. Er zijn bijvoorbeeld spieraandoeningen die een beetje doen denken aan je omschrijven. Het is dan beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

 9. Hoi ik ben een jonge van 21 jaar en mijn vraag was of als je vaak aftrekt het invloed heb op je conditie ik voetbal namelijk op hoog niveau en soms merk ik dat ik snel vermoeid raak

 10. Beste Richard,
  Een goede vraag!
  Iets waarin ik erg duidelijk wil zijn, is dat masturberen iets normaals is. De hierboven genoemde nadelen zijn uitzonderlijk en hebben te maken met extreme mate van zelfbevrediging.

  Wat betreft de invloed op je conditie.
  Wanneer we als man tot een ejaculatie komen, dan verlaagt hierna de hoeveelheid testosteron in het bloed een periode. Ook komt het hormoon dopamine vrij waardoor je lichaam gemakkelijk ontspant.
  Dit heeft te maken met twee dingen:
  1. Het lichaam wil jou het klaarkomen als plezierig laten ervaren. Dit is een evolutionaire ontwikkeling die er mede voor verantwoordelijk is dat mannen actief naar een sekspartner zoeken
  2. De ontspanning achteraf is nodig, omdat een orgasme veel energie kost. Het lichaam moet zich opladen om hierna weer normaal te kunnen functioneren of zelfs nog een orgasme te hebben.

  Wat jij omschrijft kan te maken hebben met het verlaagde testosteron niveau in het bloed, en de aanmaak van dopamine.
  Dit zou echter betekenen dat je kort voordat je moet presteren een orgasme zou moeten hebben.

  Dit kan natuurlijk het geval zijn, maar als je dit probleem structureel terug ziet komen, dan lijkt het er eerder op dat iets anders gaande is.
  Iets wat veel sporters op hoog niveau meemaken is overtraind raken. Tussendoor je rust pakken is om het hoogste nieveau wat jou lichaam aan kan vast te houden is erg belangrijk. Dit is zeker iets na te gaan.
  Succes!

 11. Ik ben Mark , ben 23 en trek heel erg vaak af. Kan ik nou ook ontvruchtbaar raken ? Dat ligt uiteraard niet in de planning. Dankjewel alvast

 12. Beste Mark,
  Van aftrekken wordt je niet onvruchtbaar Een normale gezonde man heeft een continue productie van vruchtbare zaadcellen.
  Het is wel zo dat de kwaliteit van sperma er ietsjes op vooruit gaat wanneer er wat langere periodes zitten tussen de ejaculaties, mocht je ooit aan kinderen willen beginnen, dan kun je daar op dat moment op letten.

  Wat wel belangrijk is, is letten op signalen van je lichaam of alles goed gaat.
  Bij regelmatig masturberen moet je letten op eventuele pijntjes, schokjes of beschadigingen. Indien die optreden dan zou ik je wel aanraden af en toe een periode te minderen. Sommige mannen gaan vrij hevig te keer bij masturbatie, dan is het belangrijk je geslachtsdeel af en toe te laten herstellen.

 13. Ik ben een jongeman van 27 jaar en heb tijdens de ejaculatie een branderig gevoel in de penis, alsook lichte pijn ter hoogte van de teelballen (bijbal). Dit komt mogelijk door te veel te masturberen. Zijn dit symptomen die gelinkt zijn aan overmatig masturberen? Hoe kan dat opgelost worden, gewoon door (een tijdje) te stoppen?

 14. Beste geronimo,
  Dit is geen effect van overmatig masturberen. Het kan echter wel betekenen dat er iets anders aan de hand is.
  Dit is een situatie waarbij een doktersbezoek echt op zijn plek is en ik raad je dan ook ten zeerste aan dit op korte termijn te doen!
  Als het gaat om je vruchtbaarheid kun je beter een keer te veel dan te weinig bij de dokter zitten!
  Mark

 15. Hoi,
  Ik ben een man van 53. Ik heb een prachtig gezin met 3 kinderen, verkeer in goede gezondheid en stel het ook professioneel niet slecht. Masturberen doe ik al sedert mijn 17 jaar. Last heb ik er nooit van gehad. De laatste jaren verhoogd echter steeds de frequentie tot nu gemiddeld zo’n 5 keer per week. Mijn echtgenote is erg conservatief, staat daar niet voor open en weet het dus niet. Wanneer ze het zou weten, zou ze het zeker niet accepteren en zal niemand er beter van worden.
  De laatste 8 jaar koppel ik het masturberen aan het bekijken van (gratis) sexsites of het chatten op (gratis) kinky datingsites. Mijn grootste zorg is dat ik daar ondertussen wekelijks zo’n 15 uren mee bezig ben. Ik geniet daar erg intens van, maar dit begint wel erg veel tijd in beslag te nemen. Omdat ik het privé en professioneel druk heb, wordt het steeds moeilijker om de verloren tijd in te halen. Ik moet dan ook geregeld smoesjes verzinnen en ‘overwerken’. Ik vrees dan ook dat mijn privé- en professioneel leven hieronder zal beginnen lijden.
  Ik wil dit dus erg graag op orde krijgen of toch op zijn minst sterk afbouwen, maar ik stel vast dat het me niet lukt. Integendeel, er gaat steeds meer tijd aan verloren! Omdat ik er maar niet in slaag om dit onder controle te krijgen, vrees ik dat ik hier eigenlijk aan verslaafd ben. Met mijn vrouw kan ik er echt niet over praten. Ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken. Kunt U me daar raad in geven?
  Eric

 16. Beste Eric,
  Erg dapper dat je voor dit probleem openlijk om hulp vraagt.
  Het zal jou en velen misschien verbazen, maar seksuele verslavingen van deze aard zijn zeer veel voorkomend, en dit wordt er met de laagdrempeligheid van het internet niet minder op.
  Het is een uitdaging om jezelf er toe te zetten iets minder te doen waarvan je zo intens kunt genieten.
  Mijn advies is daarom ook om jezelf niet te hard te proberen te dwingen om te stoppen. Dit is iets waarmee jij jezelf eerder dwars zult zitten dan dat het de situatie zal verbeteren en de kans dat je er echt volledig in zult slagen is klein.
  Probeer het eerder om te draaien. Probeer van te voren vast te stellen wat momenten in de week zijn waarin zelfbevrediging op deze manier kan en spreek dan met jezelf af dat het op die momenten mag, maar op anderen niet.
  Op deze manier kun je er eerst eens aan wennen structuur in deze gewoonte aan te brengen. Structuur, en de daarbij behorende controle over je lusten die daarvoor nodig zijn, zijn de eerste stap naar een betere situatie.

 17. Hoi,
  ik trek per dag 2 x af soms wel 5 x. Ik wil graag stoppen met dit. ik heb het zo vaak geprobeert maar ik kom niet verder dan 4 dagen. Heeft iemand advies voor mij. En ik heb ook laatste tijd haarverlies komt dat door masturberen?

 18. Beste Johan,
  Ik begin met het haarverlies.
  Er zijn een paar redenen waarom mannen in de loop van hun leven hun haar kunnen verliezen. Wat we zeker weten is dat testosteron haarverlies eerder bevorderd dan tegenhoud.
  Bij regelmatig masturberen is het testosteron niveau in ons bloed normaal gesproken juist lager.
  In jou geval hebben deze dingen dus hoogstwaarschijnlijk niets met elkaar te maken.,

  Wat betreft het stoppen met aftrekken.
  Leeftijd speelt een grote rol bij onze drang tot masturbatie. Tijdens of na de pubertijd kunnen mannen periode’s van verhoogde lust meemaken. Hier is niets mis mee, en vaak gaan ze vanzelf over.
  De meeste mannen hebben tijdens of na hun pubertijd zo’n periode die in veel gevallen richting het dertigste levensjaar verminderd. Dit is echter zeer globaal genomen. Het verschilt per man.
  Neem jezelf niet kwalijk dat je dit regelmatig doet. Het is één van onze oerinstinkten. Stoppen met iets waar je intens van geniet is vaak moeilijk.
  Als je er jezelf echt mee in de weg zit, dan raad ik je aan regels voor jezelf in te stellen.
  Kies bijvoorbeeld aan het begin van de week 4 momenten waarop je van jezelf “mag” en probeer het hierbij te houden. Op die manier kun je jezelf wat beter leren inhouden.

 19. Hi,

  ik (een vrouw) heb ook altijd zin in mastuberen en ik doe het ook heel vaak. Eigenlijk al sinds ik 10 jaar ben. ik ben nu 22. Sinds paar weken heb ik het heel vaak gedaan en nu heb ik heel veel pijn. Wat zou ik kunnen doen? Ik durf niet naar de dokter te gaan omdat ik me hierover schaam. Toen ik 12 jaar was hadden dokters gezegd dat ik mannelijke harmonen heb. Komt het misschien daardoor dat ik hier zo gek op ben??. 🙁

  Maar van mijn geloof mag ik dit niet doen en dat kan ook geloven hebben voor mij dat niemand met mij zou willen trouwen. Ik stress nu wel heel veel omdat ik altijd hier zin in heb en ik het eigenlijk niet mag doen en wil wel heel graag trouwen. ik heb ook wel heel veel last van haaruitval. Sinds 3 maanden. Ik wil seks ipv mastuberen maar dan moet ik eerst wel gaan trouwen en heb op dit moment geen vriend en kan eigenlijk pas volgende jaar ofzo trouwen na mijn studie.

  Heeft u misschien tips wat ik eventueel kan doen?

 20. Beste,
  Ieder mensenlichaam bevat testosteron. Bij mannen is de hoeveelheid hiervan echter vele malen hoger dan bij vrouwen.
  Het zou inderdaad kunnen dat je relatief veel testosteron produceert voor een vrouw. Dit is geen fysiek probleem, maar het kan wel te maken hebben met je seksdrive. Testosteron is namelijk een grote beïnvloeder van zowel het mannelijk als het vrouwelijk libido.
  Dat je zou willen trouwen, puur om je seksuele lusten te kunnen botvieren vind ik verontrustend. De kans dat dit slechts een fase is die vanzelf over gaat is groot. Op je 22e is bij veel mensen de hormoonhuishouding nog in een turbulente fase. Het zou goed kunnen dat jij over enkele jaren geen enkele moeite meer hebt om je op dit vlak in te houden.

  Seks is onderdeel van onze evolutionaire basis behoeften. De drang hiertoe in een periode waarin je geen toegang hebt tot echte seks, maakt dat we soms kiezen voor masturbatie. Dit is heel natuurlijk. Gezonde uiting van seksuele energie is zeker niet iets om je voor te schamen!

  Je vertelde dat je nu pijn hebt. Dit kan een aantal redenen hebben. Vaak is het een irritatie van de huid en de geslachtsdelen vanwege overmatige wrijving, maar er kan ook iets serieus aan de hand zijn. Doktoren gaan vertrouwelijk om met jou informatie. Je kunt er op vertrouwen dat zij alles wat je met hen bespreekt privé zullen houden. Ik raad je aan een bezoekje aan je/een arts te brengen om zeker te zijn dat er niets serieus aan de hand is.

  Het minderen van masturberen zou je kunnen proberen te bereiken door het te structureren. Je spreekt dan bijvoorbeeld aan het begin van een week 3 momenten af waarop je het van jezelf “mag”. Hier probeer je het dan bij te houden. Op deze manier wen je aan deze situatie en kun je op termijn het masturberen aan banden leggen. Wel wil ik nogmaals benadrukken dat het regelmatig masturberen niet slecht voor je is, en zeker niet iets om je voor te schamen.

 21. hoi,
  Ik ben 14 jaar, ik mastrubeer 2 x per dag. komt dat door de pubertijd?
  en mn penis is 15,6 cm lang is dat te groot voor mn leeftijd

 22. Hoi S.nd.r

  Masturberen is een seksuele drang die inderdaad sterker wordt tijdens de pubertijd. In de pubertijd verandert de hormoonhuishouding en bij mannen betekend dit dat we meer testosteron gaan aanmaken.
  Het libido, onze zin in seks, wordt sterker. Het is normaal en geen probleem. Probeer er echter op te letten dat je tijdens masturberen niet alleen focust op het orgasme. Geniet ook van de weg ernaartoe en wen er alvast aan deze een beetje te verlengen. Op die manier kun je voorkomen dat je in de toekomst last krijgt van te snel klaarkomen tijdens seks.

  De lengte van je penis is normaal. Bij sommige mannen begint deze eerder te groeien dan bij anderen, en bij sommigen houdt hij er ook eerder meer op. Je hoeft je er geen zorgen over te maken.

 23. hallo, ik ben vijftien jaar, en ik masturbeer 2 x per dag, is dit slecht voor je ofniet, ik heb er welleens last van dat ik slecht zie (wazig), kan dit er mee te maken hebben, en is 2x per dag veel voor een 15 jarige?

 24. Hi, Ik ben anoniem en dat wil ik ook blijven ivm prive leven houd ik dit liever even geheim…

  Ik ben 17 jaar en ik ben relatief vroeg begonnen met masturberen… Ik ben er aan verslaafd geraakt en doe dit al 3 jaar lang elke avond voor het slapen gaan (soms een tussen pauze van 2 dagen) dit is erg veel vind ik maar het lukt me niet om langer dan een halve maand te stoppen. Ik merk dat ik als ik ga slapen hele irriterende hard kloppingen krijg. En vervolgens als ik wakker word heb ik het gevoel dat ik net zo goed NIET had kunnen slapen… Ik voel me dag in en dag uit heel erg vermoeid heeft dit hier mee te maken? En enig advies om hier mee op te houden?

 25. hallo Mark,
  Ik ben 72 jaar en trek mezelf bijna iedere dag af.Heb geen last van enige pijn of wat dan ook,maar hou “hem”wel goed in het vet gedurende de masturbatie.
  Denk je dat dat niet goed is op mijn leeftijd.?
  Ook gedurende mijn huwelijk heb ik het er altijd bijgedaan en daar in toch een paar mooie kinderen gekregen.
  Ik vind me zelf er niet te oud voor.! maar hoe zie jij dat.
  gene

 26. Beste Anoniem,
  De omschrijving welke je geeft van je klachten klinken mij niet in de oren als gerelateerd aan je masturbatie gedrag. Hartkloppingen kunnen een aanwijzing zijn voor gezondheidsklachten, maar kunnen ook te maken hebben met stress.
  Ik zou je aanraden als deze klachten aanhouden, je arts te bezoeken.
  Wat betreft het stoppen met masturberen. Je bent op een leeftijd waarop de je hormonen nog niet volledig in balans zijn. Dit kan nog enkele jaren op zich laten wachten. Het is niet vreemd dat je in deze tijd een sterke seksuele drang hebt. Hier is niets mis mee. Voel je niet schuldig als je regelmatig masturbeert. Zo lang je er verantwoordelijk mee omgaat is dit geen probleem.

 27. Beste Gene,
  Dankje voor je reactie.
  Mannen blijven over het algemeen langer seksueel actief dan vrouwen. De testosteron aanmaak blijft actief tot laat in ons leven. Dit betekend dat ook onze seksuele drift intact blijft. Welliswaar verminderd deze vaak met de jaren wel een beetje, helemaal weg gaat hij niet.
  Ik denk dat het een hele normale, zelfs gezonde gewoonte is, al doe jij het misschien wat vaker dan de gemiddelde man. Hier is niets mis mee.
  Er is zelfs een postieve bijwerking. Op jouw leeftijd zijn prostaat problemen veel voorkomend, echter met het samentrekken van de ejaculatie spieren en de productie van prostaatvocht voor het orgasme, houdt je deze in vorm. In feite is het dus zelfs gezond.

 28. Hoi mark , ik trek al af sinds mijn 12de ofzo, ik ben
  Nu 32 en nog steeds verslaafd, ik trek echt heel veeel mn record is 7 keer op een dag , mb record dat ik niet heb afgetrokken is een week, mijn probleem is ook , als ik gestopt nen denk ik aaah een keer maar aftrekken maar dan trek ik toc weer
  3 a 4 keer per dag af , ik wou bijna hulp zoeken maar denk steeds ik kom er wel vanaf, maar wat ik wil vragen is ik heb een besneden lul en ik trek ook nog eens kei snel en keihard aan mn penis, dat is de enige manier waar op ik kan aftrekken , door al die jaren misbruik van mn arme penis is ie best toegetakeld, ik heb een litteken masr die vind ik niet eens zo erg , maar voor al als ie slap is lijkt rond mn eikel allemaal kleine bultjes , zeg maar rode hele kleine bultjes , ik vraag me af of dat ooit weggaat, ik weet als ik niet stop met aftrekken gaat het nooit weg en binnen een week is het ook niet weggegaan , gaat het weg denkt u als ik echt maanden niet aftrek als ik het al volhou, vriendelijk groeten ali

 29. Beste Ali,

  Met regelmaat aftrekken is niet echt een probleem. Waar het in jouw geval problematisch wordt, is de heftigheid waarmee je dit doet. Mijn advies zou zijn om, voordat je probeert te minderen, eerst te proberen wat rustiger te werk te gaan. Bouw voor jezelf de spanning op. Maak van masturbatie iets waarvan je geniet, niet iets waarmee je alleen maar snel naar één enkel doel werkt. Op die manier kan je penis zich herstellen.
  Wat betreft het minderen, mijn voorstel zou zijn om met jezelf vaste momenten af te spreken. Houd jezelf er aan dat je niet buiten deze moment mag masturberen. Op die manier kun je deze gewoonte structureren. Daarna wordt het gemakkelijker om er restricties op te leggen.
  Succes!

 30. Hallo Mark,

  Ik zat rond te kijken en ben nu wel eigelijk benieuwd. Ik ben 13 jaar en ik trek me 1x per dag af, is dat erg? Ben ik nog jong en ik snap niet helemaal dat het later als je ouder bent minder leuk is als je seks heb?

  Groetjes Jeffrey

 31. Beste Jeffrey,
  Wat jij omschrijft is volledig natuurlijk en normaal.
  De meeste jongens die in de pubertijd komen trekken zich regelmatig af. Het is zeker niet zo dat dit hierna minder leuk wordt, maar je behoefte om dit te doen kan wel minder worden (overigens is dit ook lang niet altijd zo!). Waar je wel op moet letten is de manier waarop je er mee omgaat. Premature ejaculatie tijdens seks heeft vaak te maken met gewenning. Mannen die jarenlang snel naar een orgasme toe hebben gewerkt door af te trekken, hebben er later soms moeite mee om langer door te gaan tijdens seks.

 32. Hoi Geert,
  Of masturbatie overmatig is hangt af van de gevolgen.
  Sommige mannen krijgen bij twee maal daagse masturbatie last van een geïrriteerde voorhuid, maar sommige mannen krijgen dit zelfs bij tien masturbatie sessies per dag niet.
  Wanneer je het idee hebt dat je zonder masturbatie slecht functioneert dan kan er sprake zijn van verslaving.
  Ook masturberen de meeste mannen in hun puberjaren vele malen meer dan op latere leeftijd.

  Wanneer jij zelf negatieve gevolgen ervaart van het masturberen, dan zou je van overmatig masturberen kunnen spreken. Heb je echter nergens last van en geniet je op een gezonde manier van jezelf, maak je dan vooral geen zorgen!
  Mark

 33. Hallo , mark ik ben 16 jaar en ik masturbeerde veel in mij broegere tijd en ik ben nu paar maanden ontmaagd en heb heb veel seks nu en ik kom ontzettend snel weer klaar mij vraag is dus nu als ik stop met masturberen zal het dan weer herstellen?

 34. Hallo.mark ik ben 16 jaar en ik mastuurbeerse veel.ik ben nu een tijdje ontmaagd en ik kom snel klaar tijdens het sex en me vriendin raakt erbij gefrustreerd ik ben nu aan het stoppen ermee gaat dat helpen?

 35. Hoi Johan,

  Ik heb het regelmatig over de “gewenning” die optreedt doordat we vaak al jaren eerder beginnen met masturberen dan met “echte” seks. Het probleem hiervan is dat je lichaam is gewend aan het snel doorlopen van de routines naar het orgasme.
  Stoppen met masturberen is geen aanrader, ten eerste is dit erg moeilijk om helemaal niet te doen. Masturberen hoort bij het “man zijn” wat wel een goed idee is, is het veranderen van de manier waarop je masturbatie toepast.
  Neem eens een kijkje op de volgende pagina voor meer informatie.
  Ik heb een methode ontwikkeld, specifiek bedoeld voor het leren controleren van je eigen orgasme, dit zou je kunnen overwegen.

 36. Hallo Mark,
  Ik ben 12 jaar en ik mastuurbeer 1 keer per dag, en mijn vraag is: Ben ik daar niet te jong voor?

 37. Beste Jason,
  Je hoeft je geen zorgen te maken. Je bent er wel wat vroeger bij dan de meeste andere jongens, maar met 12 jaar beginnen met masturberen is niet vreemd.

 38. Hoi Mark. Ik heb wel eens op de raarste momenten een erectie (in de klas, als ik tv kijk) Hoe zou dit zijn gekomen en wat is dit precies?

 39. Beste Cas,
  Je hebt het over de klas, ik neem dus aan dat je schoolgaand bent, dan val je onder een leeftijdscategorie waarin het heel normaal is om te pas en te onpas een erectie te krijgen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken.
  De hormoon huishouding van je lichaam doet er tijdens de pubertijd enkele jaren over om gebalanceerd te raken. In deze periode komen bij “ALLE” mannen spontane erecties voor. Geen zorgen dus!

 40. Hoi Johan,
  Excuses, ik had je bericht over het hoofd gezien!
  Alleen stoppen met masturberen is helaas meestal niet voldoende. De reden dat je te snel klaarkomen is waarschijnlijk dat je al een lange periode richt op je orgasme tijdens het masturberen. Dit is een gewenningspatroon wat je eerst moet doorbreken. Mijn methode “Orgasme Onder Controle” kan je hierbij helpen.
  Ook kun je de pagina over te snel klaarkomen eens bekijken. Hierop staat een uitgebreid artikel met enkele tips.

  Voor de meeste mannen is er niet veel meer nodig dan een korte periode van oefenen. Het leren kennen van de fasen van het orgasme is cruciaal om dit probleem te overkomen.

 41. Hoi ik ben 30 jaar, en denk dat ik ook verslaafd ben aan mastruberen, doe het soms meerdere malen op een dag, vooral als ik alleen ben en niks te doen heb, eigenlijk als ik alleen ben ruk ik me altijd wel een keer.
  Het is minimaal 1 keer per dag, kan oplopen tot 4.
  Gewoon tijdens het werk heb ik er geen last van omdat ik bezig ben. Heb geen vriendin, wel gehad en het was meestal zo dat zij er klaar mee was omdat ik te lang door kan gaan. Ook twee keer naar prostituee geweest maar daar kan ik alleen klaar komen als ze me sneller aftrekt en ik me spieren span, anders duurt veel te lang.
  Vind het erg moeilijk om niet te rukken als ik alleen ben. Wat kan ik hieraan doen? Is te lang door kunnen gaan tijden seks ook een gevolg van te vaak mastruberen?

 42. Hoi Alroy,

  Dit hangt erg af van de manier waarop je je aftrekt. Vooral mannen met een besneden penis of korte voorhuid, of mannen die de voorkeur geven aan directe stimulatie van de penis, kunnen soms merken dat de eikel wat minder gevoelig wordt, waardoor ze tijdens seks langer door kunnen gaan.

  Veel mannen die in een situatie zoals de jouwe terecht komen, zien aftrekken als tijdsverdrijf. Hier is niets mis mee. Vaak is het zo dat wanneer jij je tijd hard nodig hebt voor andere zaken, je vanzelf minder vaak aan masturberen denkt.

 43. Bedankt voor je antwoord, ik heb inderdaad een te korte voorhuid en mijn eikel ligt dan ook deels bloot ook vind ik er niks aan om met mijn voorhuid te mastruberen liever met wat voorvocht of glijmiddel direct over de eikel.
  Ben normaal vrij druk met werk en alles er om heen en dan denk ik er niet eens aan maar inderdaad als ik dan niks te doen heb of savonds alleen op bed lig denk ik er weer aan.
  Ook fantaseer ik niet alleen over vrouwen maar ook wel over andere jongens en kijk porno waarvan ik me af vraag of ik ze wel echt wil.
  Ben laat ontmaagd en weinig vriendinnen gehad en denk dan het had ook anders gekund.

 44. Hoi Alroy,
  Jij bent de enige die kan bepalen of je seksleven aan verbetering toe is. Als jij je zorgen maakt over de manier waarop de zaken lopen, en als je hieraan graag iets zou willen veranderen, dan kan ik je aanraden eens met een professional te maken. Deze stap lijkt misschien groot, maar het is doodeenvoudig en kan ongelooflijke positieve veranderingen met zich meebrengen!
  Ik wens je het beste.
  Mark

 45. Hoi ik ben Jack 19 jaar en mijn vriendin is 17

  ik heb een probleem zo ervaar ik het in ieder geval

  Ik heb sinds kort een vriendin , en het gaat super goed ik ben helemaal verliefd .
  maar in de seks gaat het totaal niet.
  Ik zit met het probleem dat ik voor me gevoel niet snel hard word . en als ik hard ben voelt mijn penis half hard aan.
  als of de penis nog niet hard genoeg is om er in te gaan bij haar.
  ik masturbeerde vroeger er veel begon op mijn 13e en ben sinds 2015 1 januari gestopt .
  mijn penis is 17 centimeter lang .

 46. Beste Jack,
  Ik kan me goed voorstellen dat jij je hierover zorgen maakt. Het niet kunnen krijgen van een volledige erectie kan om een aantal redenen gebeuren.
  Iets wat veel voorkomt, zijn stress of prestatiedruk tijdens seks.
  Het is voor mij lastig om hier zonder meer informatie iets over te zeggen. Krijg je tijdens masturberen bijvoorbeeld wel een volledige erectie?
  Dan zou het betekenen dat er fysieke niets mis is. Dit kun je ook controleren met een speciaal bandje van papier wat je om je penis kunt doen.
  Mannen krijgen tijdens hun slaap een aantal keren een erectie. Als het bandje ’s ochtends kapot is, dan weet je dat je een normale erectie hebt gehad.
  Mocht je dit geprobeerd hebben en je twijfelt nog steeds, dan raad ik je aan een bezoekje aan je dokter te brengen.

  Succes!
  Mark

 47. Wat er kan gebeuren van teveel masturberen op porno, is erectieproblemen. Dit is een nog redelijk nieuwe diagnose die m.i. meer aandacht verdient.

  Er zijn namelijk veel mannen die, doordat ze vroeger veel masturbeerden op porno, en zoveel videos al hebben gezien via youjizz, xvideos, dat ze hun hersenen zo hebben geconditioneerd dat ze alleen erectie krijgen van het pornokijken en niet meer van seks in het echt. Psychologisch gezien lijkt het veel op drugsverslaving. Je hersenen kicken op de dopamine die vrijkomt als je elke keer een pornofilmpje bekijkt, waardoor je op gegeven moment alleen een erectie hebt met porno.
  Om hiervan af te kicken moet je simpelweg gewoon stoppen met porno kijken/masturberen krijgen. Het idee dat je nu geen ENKELE vrouw kunt plezieren omdat je hersenen teveel porno hebben gezien, zou hieraan moeten bijdragen hiermee te stoppen bijvoorbeeld. Je kunt hierdoor in een zogenaamde flatline staat terechtkomen – maar je moet blijven volhouden: houdt in het vizier dat je straks weer gewoon geweldige seks zult hebben.

  Kijk voor meer informatie op

  http://www.yourbrainonporn.com/
  http://www.yourbrainrebalanced.com/

 48. Dat klopt,
  Er is op dit moment veel onderzoek gaande naar de effecten die de directe behoefte bevrediging, welke o.a. het internet brengt, veroorzaken.
  Porno speelt in op een ongelooflijk sterke evolutionaire behoefte: ‘voortplanting’. Het is dus niet moeilijk je voor te stellen dat de gevolgen hiervan heftig zijn op onze seksuele gewenning.
  Met regelmaat melden zich mannen die geen verleden hebben met erectiele dysfunctie, en die geen van de bekendere fysieke symptomen laten zien, maar toch moeite hebben met het krijgen of behouden van een erectie.

  Dankje voor deze bijdrage.

 49. Hallo mark,

  Ik ben 14 en ik heb PPP op mijn penis. Komt dit Door het masturberen en als ik minder masturbeer gaat het dan over??

  ns

 50. Hallo mark,

  Ik ben 14 en ik masturbeer ongeveer 1x per dag maar ik masturbeer altijd met porno.
  Het lukt me moeilijker om klaar te komen zonder porno wat moet ik nu doen?

 51. Hallo Mark,

  Ik ben 13 ik heb aan de bovenkant van mijn voorhuid een aantal bultjes, ze zijn niet groot en niet heel snel zichtbaar. maar toch vraag ik me af wat dit is en ik heb het niet op mijn eikel of zo.

 52. Hoi Mark

  Ik ben 14
  IK trek me geregeld af maar
  Wat ik me al een tijd afvroeg is
  Wat doe je het best na het aftrekken.

 53. Beste Bjorn,
  Gemakkelijker klaarkomen met porno dan zonder porno is een vrij logisch gevolg. Je brein krijgt hiermee immers veel meer seksuele prikkels binnen.
  De vraag die jij je zou moeten stellen is: “Is dit een probleem”?
  We masturberen om te genieten, en om seksuele spanning kwijt te raken. Dat dit gemakkelijker gaat met porno is geen enkel probleem. Waar we op moeten letten is dat we niet vergeten dat porno geen realistische weergave van werkelijke seks is.
  Het tweede wat we niet moeten vergeten, is dat wanneer we langere periodes ongecontroleerd masturberen en hiermee naar een climax werken, we het ’tegenhouden’ van het orgasme kunnen verleren.

  Houd deze zaken in de gaten, dan is er volgens mij niets aan de hand!

  Mark

 54. Beste Sean,

  Helaas is je beschrijving niet erg gedetailleerd en kan ik niet echt goed zeggen wat dit is.
  Dat mag per e-mail.
  Belangrijk om te weten:
  irriteren de bultjes?
  schilferen de bultjes?
  heb je er last van na masturbatie?

  Het kan wijzen op een te nauwe voorhuid die wat rek te verduren heeft na masturbatie. Maar er zijn ook soa’s die voor bultjes zorgen.
  Ik raad je in alle gevallen aan je arts er mee te bezoeken.

  Mark

 55. Hoi CM,

  Leuke vraag!
  Ik ga er vanuit dat je hiermee doelt op wat het gezondst is voor je lichaam?

  De penis wordt na een orgasme in de meeste gevallen weer slap door een hormoon wat in de bloedbaan wordt afgegeven.
  Dit gebeurd niet zonder reden. De penis heeft het tijdens seks of masturbatie best zwaar te verduren 😉 gun hem dus deze rust.
  Probeer niet geforceerd vaker achter elkaar klaar te komen en luister goed naar je lichaam, pijn en gevoeligheid betekend dat je penis nog niet volledig is hersteld.

  Een tweede tip is het goed schoonmaken van je penis na seks/masturbatie.
  Sperma en voorvocht kunnen onder de voorhuid en de rand van de eikel achterblijven en daar kunnen als je dit niet goed schoonmaakt bacteriën in groeien.
  Dit merk je allereerst door een sterke geur.

  Mark

 56. Hallo,

  Ik ben Stijn, 17 jaar en ik heb al enige tijd plasproblemen. Zo heb ik het gevoel dat er plas in mijn plasbuis achterblijft en ik moet erg vaak naar het toilet. Als ik thuis zit dan is dit geen probleem, want dan zijn mijn gedachten er niet zo bij (dus moet ik minder), maar de afgelopen maanden vind ik het erg vervelend om te reizen of om bijvoorbeeld lang op school aan een toets te zitten, omdat ik dan snel naar het toilet moet.
  Ik ben al naar de huisarts geweest, en ik heb een echo laten maken maar ik heb geen problemen met mijn blaas. Ik heb nog niet naar mijn penis laten kijken en was dit eigenlijk ook niet van plan, maar omdat het mij zo erg hindert denk ik dat dat misschien toch handig is.

  Ik masturbeer ongeveer 1 a 2 keer per dag..

 57. Beste Stijn
  Het probleem wat je omschrijft doet me denken aan problemen met je prostaat. Deze is misschien wat zwak.
  Kegeloefeningen zijn hiervoor een oplossing. Hierbij span je de spieren waarmee je normaal gesproken je plas ophoudt, een periode van 3 seconden aan waarna je ze ontspant. Dit herhaal je in series om de kracht op te bouwen.
  Het is echter geen zekerheid dat hier je probleem ligt, maar het is wel het proberen waard. Daarbij hebben kegeloefeningen in alle gevallen een positief effect op de lange termijn.

  Mark

 58. Hoi Mark,

  Ik ben 17 jaar en trek mezelf elke dag 1x af. Ik doe het altijd af met een doekje. Maar sinds afgelopen week heb ik een soort wit talg op mijn eikel, dat er weer makkelijk af te halen is. Overigens stinkt het niet.
  Ik vroeg me af of dit opgedroogd sperma of iets anders is.
  Ik hoor graag snel van je
  groetjes J

 59. Beste J

  Ik neem aan dat je het hebt over een laagje wat je aantreft voor je je masturbeert, niet naderhand?
  Dit kan inderdaad komen door spermaresten, deze kunnen achter de voorhuid achterblijven.
  Deze resten gaan over het algemeen wel sterk ruiken, maar hiervoor hebben bacteriën de tijd nodig om te groeien. Als jij het dagelijks verwijderd, krijgen ze de kans niet, waardoor de geur minder sterk is.

  Het is niets om je zorgen over te maken als je goed op hygiëne blijft letten.
  Was je dagelijks goed, en zorg dat je tijdens het douchen of wassen je voorhuid goed naar achteren haalt zodat eventuele ophopingen worden voorkomen.

  No worries 😉

 60. De bultjes irriteren niet. Het schilfert niet en heb er geen last van na masturbatie. Alleen ik vraag me af waardoor ze er zijn gekomen. Ik trek 1 keer in de 2 dagen af.

 61. Hoi Sean,

  Het klinkt alsof het gaat om de talgkliertjes op de penis. Deze kliertjes zitten op de huid en zijn bij alle mannen zichtbaar. Bij de ene echter meer dan bij de ander.
  Vaak zijn ze wat prominenter aanwezig tijdens een erectie. Het is niets om je zorgen over te maken.
  Natuurlijk kan ik het niet met zekerheid zeggen op afstand. Als je je er ooit zorgen over gaat maken, kan je arts je uitsluitsel geven.

 62. Hoi Mark,

  Ik ben momenteel 24 jaar oud en trek me zelf echt vaak af.
  Ik masturbeer echt vaak, soms zelfs te vaak. Dit doe ik al sinds ik ben begonnen met masturberen.
  Ik trek me zelf elke dag af en soms zelfs 4 a 5 keer per dag.
  In jouw artikel beschrijf je dat overmatig masturberen haaruitval tot gevolg kan hebben en ik denk dat het bij mij het geval is.
  Zodra ik opgewonden raak, trok ik mij af. Ik ben sowieso al heeeeeeeeeel erg snel opgewonden en trek mij dus echt vaak af.
  Tussen ongeveer mijn 19e en 22e heb ik mijzelf zelfs overmatig afgetrokken en ben ik echt vaak ”geil” geweest.
  Ik heb toen ook gemerkt dat mijn haar dunner werd en begon uit te vallen.
  Ik heb begrepen hoe meer je jezelf masturbeert hoe hoger het testosterongehalte is en dus hoe meer kans op haaruitval/ dun wordend haar.
  Ik wil proberen om minder te gaan masturberen om mijn testosteronspiegel wat lager te houden.
  Wat is jou advies en mening hierover als deskundige op dit gebied?
  Ik hoop op reactie en alvast bedankt.

 63. Beste Eddy,

  Ik denk dat je je wat meer zorgen maakt dan nodig is. Haaruitval door masturbatie is een zeer extreem voorbeeld.
  Wanneer je jarenlang masturbeert en hiermee een hoge testosteron spiegel in je lijf stimuleert, dan kan dit er, na jaren en jaren, voor zorgen dat je gevoeliger bent voor haaruitval dan wanneer je dit niet doet.

  Dit is echter op 24 jarige leeftijd zo goed als onmogelijk. Het verschil in testosteron gehalte van iemand die veel masturbeert en weinig is welliswaar aanwezig, maar erg klein.
  Daarbij is de kans op verminderde haargroei aanwezig bij een hoge testosteron spiegel, maar het is geen gegeven.

  De hoeveelheden masturbatie die je beschrijft zijn niet gering maar ook niet uitzonderlijk. Veel jonge mannen masturberen in jouw leeftijdscategorie constant zodra ze opgewonden raken.
  Als je het idee hebt dat je haar dunner wordt, dan heeft dit waarschijnlijk alles te maken met erfelijkheid.

  Een groter gevaar dan kaal worden, is het aanleren van verkeerde seksuele gewoontes tijdens masturbatie. Hiervoor zou ik je veel eerder willen waarschuwen, maar dat is een ander punt.

  Ik hoop dat ik hiermee je zorgen wegneem.

  Mark

 64. Beste Mark,

  Ik denk dat ik een nogal rare vraag heb. Ik heb hem niet tussen de vragen zien staan.

  Ten eerste dit artikel Is heel nuttig!

  Ik heb al vanaf men puberteit helemaal geen drang tot masturberen gehad, als ik voel dat achter mijn penis het een beetje zeer doet en soms mijn balzak een beetje gevoelig wordt dan masturbeer ik maar ben binnen een minuutje klaar. Meestal 1 keer per maand.

  Ik heb volgens mij ook niet echt een voorkeur voor vrouwen, mannen of iets anders.

  Ik heb nog nooit sex gehad omdat ik het maar niks vindt, ik ben ook nog nooit echt verliefd geweest op iemand.

  Is het heel erg mis met mij? Ik ben nu al 23 jaar…

  Ps. Ik heb het trucje met een stuk papier 3 keer geprobeerd en alle drie de keren waren stuk.

  Met vriendelijke groet,

  Jan

 65. Beste Jan,

  Er is voor zover ik uit je verhaal kan opmaken niet zo zeer iets mis met je.
  Niet iedereen heeft een even sterke seksuele drang.
  Voor mensen zoals jij, die weinig seksuele gevoelens hebben bestaan woorden en termen. Die vind ik echter volledig onbelangrijk.
  Wat wel belangrijk is is dat er zeker niet iets ‘mis’ met je is.

  Het wordt pas vervelend als jij zelf het idee krijgt dat je door jouw situatie minder gelukkig bent.
  Als dit het geval is, dan is praten met iemand uit je omgeving die je vertrouwd de eerste stap.

  Ik wil je in ieder geval bedanken voor het delen. Het is goed voor de overige lezers te weten dat de situatie waarin jij je bevindt echt is en bestaat.

  Succes!
  Mark

 66. Beste Mark,

  Met wie zou ik hierover kunnen praten dan? Mijn vrienden hebben het meestal over “ik heb die een die gepakt” of “Rukken? Dat doe ik elke dag minimaal 2 keer”

  Mijn ouders zijn afgelopen jaar overleden dus die kan ik het ook niet vragen.

  Is er misschien iemand waarmee je het wel kan bespreken en heeft dit misschien een naam omdat meerdere mensen er last van hebben zou ik er graag meer over willen weten.

  Bedank voor de supersnelle reactie op zondag :$

  Met vriendelijke groet

 67. Hoi Jan,

  Erg naar te horen van je ouders. Aseksualiteit is het eerste wat me te binnen schoot toen ik je verhaal hoorde.
  Hier kun je daarover meer lezen (Houdt echter in gedachte dat ik niet met zekerheid kan zeggen of dit voor jou geldt):
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Aseksualiteit

  Ik maak op uit je bericht dat je het ervaart als zorgelijk. Daarom raad ik je aan hierover met je arts te spreken. Deze kan namelijk beoordelen of het voor jou nuttig zou zijn te spreken met een psycholoog. Deze kan je op zijn beurt helpen met het geven van een plekje van de situatie, mocht je hier op jezelf moeite mee hebben.
  Het is geen schande hulp te zoeken wanneer je te maken krijgt met een situatie die in je omgeving onbekend is. Het is dan ook iets wat ik je zeer zeker aanraad!

  Heel veel succes met deze situatie.
  Je mag uiteraard altijd mailen! Tevens bedankt voor het delen van de reacties, dit kan ook anderen weer helpen.

  Mark

 68. Beste Mark,

  Wanneer is mastruberen te veel? En dan bedoel ik mastruberen inclusief
  zaadlozing. Is elke dag 1x toegestaan? niet schadelijk voor mij?
  Ik trek me regelmatig af met zaadlozing, soms wel 5 keer per week.
  Heb je nog tips om dit te verminderen? Ik doe het meestal in combinatie met porno

  Groet,

  Marc

 69. Beste Marc,
  Masturberen is te veel wanneer je er fysiek onder begint te lijden. Dat kan zijn doordat de huid begint te irriteren.
  Het is een beetje afhankelijk van hoe je precies gebouwd bent. Sommige mannen hebben sneller last van irritatie dan anderen.

  Een groter gevaar is het, wanneer je door masturbatie een gewoonte maakt van het snel naar een orgasme toe werken. Neem de tijd voor je plezier, zie het niet alleen als een seksuele ontlading. Op die manier voorkom je dat je later te maken krijgt met premature ejaculatie.

  5x per week aftrekken is niets vreemds. Vaak neemt de drang hiertoe met de jaren een beetje af, maar ookal is dit niet zo, dan hoef jij je qua gezondheid geen zorgen te maken.

  Hopelijk ben je hiermee gerustgesteld.

  Mark

 70. Beste,

  Helaas kan ik dit zo niet zeggen. Het kan variëren van een muggenbult tot aangeboren afwijking. Ik zou je aanraden hiermee naar een arts te gaan zodat je geen risico loopt met iets schadelijks rond te blijven lopen.

  Mark

 71. beste mark
  ik heb een vraagje

  kan je de slechte gevolgen van masturberen allemaal weer herstellen

  graag een snelle reactiie

 72. Beste enes,

  De meeste gevolgen kunnen herstellen. Er is wel zoiets als een penisbreuk waarbij een kromming van de penis is ontstaan.
  Deze zijn meestal niet zo heftig en beïnvloeden de kwaliteit van seks maar weinig. Dit herstelt zich echter niet helemaal.
  Er blijft vaak een kromming aanwezig.

  Gevolgen door routinematig snel masturberen kan vroegtijdige ejaculaties als gevolg hebben. Vroegtijdige ejaculatie oplossen is met oefenen mogelijk, maar het aanpassen van je seksuele routines kost veel tijd en energie.

  Hopelijk ben je hiermee geholpen

  Mark

 73. ik ben 13 jaar en trek mij af en toe af maar er is tot nu maar 1 keer sperma gekomen telkens als ik me mastrubeer komt er op het einde een soort stopje in me lul ik denk dat dat stopje ervoor zorgt dat er niks uit komt ik wil zeker weten of ik sperma heb wat moet ik doen hel mij please

 74. Goed om alle reacties te lezen en Mark goed dat je blijft reageren.
  Ik ben 43 en kijk al jaren naar porno en masturbeer. Nooit echt bij stil gestaan of het wel of niet goed is…
  Sinds een week of 2 ben ik gestopt met masturberen en porno kijken, niet omdat dat slecht maar las erover op internet en leek me wel interassant om eens uit te proberen (gelukkig dat ik een partner heb!). Ik kan dus ontladen als de nood te hoog is : )
  Er staan uitgebreide verhalen op internet (vooral amerikaanse sites) van vooral jonge mensen die voor lange tijd niet ejaculeren en er gelukkig van worden (hun leven en gedrag veranderd). Soms heel extreem / ik heb zo mijn twijfels. : )
  Ongetwijfeld dat zo’n sterke drang als sex iets met je doet als je een tijdje niet klaarkomt en je steeds meer behoefte krijgt. Maar heb zelf gemerkt dat het na een paar dagen eerlijk gezegd pijnlijk wordt. Na een dag of 4, 5, 6 krijg je zgn. blue balls (tenminste in mijn geval / google even voor uitleg).
  Ik denk persoonlijk dat het gezond is om iig elke 6 a 7 dagen klaar te komen. Er is bewijs dat je na 6 a 7 dagen een behoorlijke testosterone piek in je lichaam hebt (ik merkte bijvoorbeeld dat mijn stem ineens lager wordt en ik een soort van zere keel krijg). Het heeft vast meer effecten en het zou boeiend zijn als daar meer onderzoek naar wordt gedaan).
  Ik denk dat het ‘porno tijdperk’ veel invloed heeft op het gedrag en doen en denken van jongeren (de 1e generatie die onbeperkt toegang heeft tot de meest gekke vormen van sex / via mob. ipad, laptop).
  Mijn advies aan iedereen is; probeer het eens uit om een week niet klaar te komen en porno te kijken. Het heeft echt invloed op je en veranderd je (mijn vrouw is trouwens een stuk liever de laatste 2 weken / haha). Sex is een stuk heftiger ook / ook al doen we het niet al te vaak eigenlijk.
  Mijn voornemen is om vooral sex te hebben en alleen te masturberen als de nood hoog is en mijn vrouw er niet is. Porno is voorlopig OUT : ) En dat hou ik graag zo eigenlijk.
  Gek dat ik na 2 weken zonder aftrekken al zover ben, Maar het voelt ook wel goed als je op wilskracht stopt!

 75. Melvin,
  Echt een supertof bericht! Dit is informatie waar we allemaal wat mee kunnen.
  Ik ben het er helemaal mee eens. Iedereen zou eens af en toe op porno dieet moeten om er achter te komen wat de effecten zijn!
  Hartelijk dank voor je insight!

 76. Beste Mark,
  Je bent er erg vroeg bij. Op jouw leeftijd kan het gewoon nog eventjes duren.
  No worries! Het komt vanzelf!

  Mark

 77. Beste mark ik ben 15 jaar oud en ben verslaafd aan mastruberen ik doe het regelmatig tot heel vaak. Ongeveer 15 keer per week mastrubeer ik nu heb ik een aantal klachten gehad maar heb er al actie tegen ingedaan en alles gaat goed maar toch heb ik de brandende vraag. Ik ben dan wel verslaafd aan mastruberen maar ik zou hier graag mee willen stoppen. Alleen door mijn verslaving lijkt dit bijna onmogelijk. Hier komt de vraag dan: Heb jij een aantal tips voor me zodat ik kan stoppen met het te vaak mastruberen want mijn lichaam word er behoorlijk uitgeput van alvast dankjewel.

 78. Hallo ik ben 17 Jaar ik mastrubeer zon 3x perdag in mijn sperma zit gele vlekken is dit normaal? En ala het urine is hoe krijg ik dit weg en mijn sperma is ook doorzichtig hoe kan ik het wit krijgen

 79. Hallo Mark

  IK ben 16 en trek al best wel lang 3x per dag of zo af, nu heb ik gemerkt dat de huid om mijn piemel donkerder is geworden en dat er meer huid omheen zit dan zo moeten, de maat is gemiddeld dus daar kan het denk ik niet aan liggen. Is dit erg?

 80. Hoi Anoniem,
  Op 15 jarige leeftijd razen de hormonen door je lijf. Wat jij verslaafd noemt. Regelmatig tot vaak is een onduidelijke omschrijving.
  Natuurlijk is het verstandig om, als je er zelf fysieke problemen door ondervindt, het een beetje aan banden te leggen.
  Iedere man die geen seksuele partner heeft, is in principe verslaafd aan masturberen. We doen het allemaal, en tijdens de pubertijd vaak zeer regelmatig.

  Probeer voor jezelf een hoeveelheid te bepalen aan het begin van de week. en hier in 7 dagen niet overheen te gaan. Bijvoorbeeld 5x.
  En maak je niet te veel zorgen, wat jij omschrijft is niet vreemd op jouw leeftijd.

  Mark

 81. Hallo,
  Dit is allemaal niets vreemds. Vanwege porno krijg je het idee dat sperma altijd helder wit is. Dat is niet waar. Sperma kan verschillende samenstellingen hebben.
  Het bestaat uit zaadvocht en prostaatvocht, maar de hoeveelheid van beiden verschilt per man.
  Het antwoord is dus ja, dit is normaal.

  wanneer je 3x per dag masturbeert heeft je lichaam niet zo veel tijd om nieuwe ( witte) prostaatvloeistof aan te maken, dus is je sperma minder wit.

 82. Hoi Giorg,
  Zoals je in de reacties kunt lezen hebben veel jongens van je leeftijd allerlei twijfels wanneer het op masturberen aankomt. Dit wil niet zeggen dat alles wat je overkomt met masturbatie te maken heeft.
  Jouw probleem kan een geïrriteerde voorhuid zijn, maar het kan ook zo zijn dat er niets aan de hand is.
  Wat ’te veel’ voorhuid is, is lastig te zeggen, maar ik kan je wel vertellen dat de hoeveelheid huid om je penis niet toe- of afneemt door masturbatie.

  Mark

 83. Ik trek me best wel vaak af tot meerdere keren per dag maar de laatste tijd telkens als ik klaar kom voelt het by farrr niet meer zo goed als eerst kan dit komen omdat ik teveel mastrubeer ????

 84. Beste,
  Het kan inderdaad zo zijn dat je aan het wennen bent aan de manier van masturbatie. Misschien komt dit omdat je vaak de zelfde soort gedachten hebt.
  Probeer bij masturbatie minder op de handeling te focussen en meer op je gedachten en fantasieën. Op die manier kun je jezelf beter in een staat van maximale opwinding krijgen voordat je door fysieke aanraking jezelf tot een orgasme brengt.

  Succes!
  Mark

 85. hey mark,

  ik ben 14 jaar en als ik twee dagen na elkaar aftrek komt er de 2e dag bijna tot geen sperma uit hoe komt dit?

 86. Hoi,
  Dit is per persoon verschillend en kan te maken hebben met de snelheid van de productie van sperma.
  Sperma bestaat voor een groot gedeelte uit (witte) prostaatvloeistof. De productie hiervan is over het algemeen niet zo snel.
  De kwaliteit en hoeveelheid van sperma gaat er op vooruit wanneer dit enkele dagen de tijd krijgt om aangemaakt te worden door je lichaam.
  Dat er dus minder uit komt is niet gek. Het is niet iets waarover je je zorgen hoeft te maken. Zo lang je na een paar dagen weer een normale hoeveelheid lost is er niets aan de hand.

  Mark

 87. Hoi Mark, ik ben 19 (jonge) en ben met mijn 16 begonnen met masturberen. Ik doe het 1× per dag. Het is zo dat als ik hen geneukt dat ik me niet meer bezighoudt met masturberen. Soms kan het tot een maand duren dat ik niet masturbeer, maar na 1 maand geen seks dan masturbeer ik elk week, zeg maar 4 keren per week. Ik wil gewoon het gewoon dalen. Al is het 3 keren per maand, want k bezoek de gym en raak soms lui in de gym. Hulp graag!!! Ik wil meer focussen op de gym en zit al 2 jaren in d sportschool

 88. Hoi Benny,
  Ik kan niet voor je oplossen dat je in de sportschool minder actief bent. Dit is nu eenmaal wat een orgasme bij de man met zich meebrengt.
  Het is zeker niet iets wat ik voor je kan oplossen ben ik bang. Je kunt proberen minder te masturberen, maar dat is iets waar je lichaam naar streeft, dus op termijn wordt dat ook moeilijk vol te houden.
  Mijn advies zou zijn om hiermee om te leren gaan. Minder masturberen is volgens mij geen antwoord.

  Mark

 89. Hoi mark, ik trek 2x perdag af. als ik seks heb kom ik snel klaar. Ik heb gelezen dat dat komt omdat ik te vaakl mastrubeer. Kan ik het ook af bouwen en dat ik opgeven moment wel langer seks kan hebben zonder zo snel klaar te komen?

 90. Hoi Jim,
  Het heeft vaak te maken met gewenning aan een snel orgasme. Vaak aftrekken op zichzelf is niet het probleem, maar als we tijdens aftrekken altijd vlug naar het klaarkomen toewerken (en dit is meestal het geval), dan kan dit inderdaad een vroegtijdige ejaculatie als gevolg hebben.
  Beter dan minder aftrekken, is het letten op de manier waarop je dit doet. Neem er je tijd voor en leer je orgasme goed kennen op die manier overvalt het je tijdens seks niet zo.
  Hopelijk ben je ermee geholpen!

  Mark

 91. Hallo Mark,

  Ik masturbeer al jaren minstens 1 keer en meestal zelfs meermaals per dag en kijk ook regelmatig naar porno.

  Nu merk ik dat ik tijdens de gewone seks geen orgasme kan krijgen door penetratie en dat ik mijn erectie dan ook moeilijk kan vasthouden.

  Kan dat komen door mijn overmatig masturberen en porno kijken? Zo ja, kan dit opgelost worden?

 92. Beste Gert,
  Wanneer je tijdens seks moeite hebt met het vasthouden van je erectie en het klaarkomen, dan kan het inderdaad zo zijn dat je standaard om opgewonden te raken door porno is veranderd.
  Dit komt veel voor, en het is een lastig probleem. We hebben tegenwoordig zo veel ongelimiteerde toegang tot porno dat onze fantasie went aan bepaalde prikkels om over te gaan op een seksuele ‘mindset’. Hierdoor worden we soms van traditionelere seksuele scenario’s minder opgewonden.
  Minder porno kijken kan inderdaad schelen. Ook het experimenteren met je partner om nieuwe dingen te proberen in bed kan de oplossing zijn.

  Ik sprak laatst iemand die een ‘porno dieet’ had ingelast. Hij had porno volledig uitgebannen uit zijn leven en was over het resultaat zeer te spreken! Misschien geen gekke gedachte dus!

 93. Hallo Mark,

  Kan het ook schelen om gewoon volledig te stoppen met masturberen? Ik heb wel eens ergens gehoord dat wanneer je veel masturbeert je penis het gewoon aan jouw handen en dus bij gewone penetratie veel moelijker wordt.

  Zoja, hoelang zou ik hier dan ongeveer mee moeten stoppen voordat alles weer normaal is?

 94. Hoi Gert,
  Hoe graag ik hier ook een antwoord op zou geven, dat kan ik helaas niet.
  Het is inderdaad zo dat je bij masturbatie went aan je eigen voorkeuren waardoor het daarmee vaak sneller, en gemakkelijker is om tot een orgasme te komen.
  Hoe lang het echter duurt om dit effect om te keren is heel erg afhankelijk van de persoon en zijn geschiedenis met masturbatie.

  Het is wel iets wat ik je aan zou raden eens een periode te testen. Start met iets haalbaars. bijvoorbeeld 1 week, en bekijk het resultaat

  Succes!

 95. Hallo Mark,

  Ik heb een groot probleem vind ik ik trek me van af me 12e af meerdere keren perdag maar soms ook 1x dat is dan als ik ga slapen ik moet het voor het slapen doen anders kom ik echt niet in slaap, ik heb last van onregel matig plassen en mijn vel is geiriteerd ik ben nu 17 van het plassen heb ik nu zo een 2 jaar last van het vel ongv 1 jaar heeft u een oplossing ? Gr Erik

 96. hallo mark

  ik heb een vraag over sporten en mastruberen kan het kwaad zijn als je om de 2 dagen of 1 dag na sporten of fitness gaat mastruberen heeft dat effect voor de volgende dag voor je lichaam ik krijg soms het gevoel dat ik dan de volgende niet moet gaan sporten is dat juist beter als ik gewoon doorga volgende dag met sporten of moet ik juist de rust nemen en dan de volgende dag weer beginnen met trainen

  mvg

 97. Hoi Maestro, Je vraag is me niet geheel duidelijk.
  Gaat het er om dat je het idee hebt dat je lichaam meer rust nodig heeft? Dan zou ik dat zeker geven. Er bestaat ook zoiets als ‘overtrainen’ je hebt dan minder energie en je vooruitgang blijft achter.

 98. Hoi Erik,
  Ik ben geen arts, maar je omschrijving lijkt er niet op dat het iets met het masturberen te maken heeft dat je onregelmatig plast.
  Het geirriteerde vel kan wel met aftrekken te maken hebben. Een periode van mindering kan uitwijzing of dit echt zo is.
  Voor het overige zou ik je sterk aanraden naar de dokter te gaan.
  Mark

 99. Hoi Mark,

  Ik ben een man van 62 jaar en worstel al vanaf mijn vroege jeugd met een bijzonder probleem dat de seks bij mij tot een minimum beperkt heeft met als gevolg geen partner.
  Masturberen doe ik af en toe ongeveer 1 keer per maand op een dag dat ik thuis ben en de dagen daarna geen verplichtingen heb.
  Het masturberen gaat prima en het orgasme is ook geen probleem maar de dagen erna zijn het probleem dan krijg ik pijnlijke ogen, loopneus en strakke en pijnlijke spieren, dit duurt ongeveer 3 dagen tot een week en daarna voel ik me weer goed.
  Ben hiermee naar de huisarts geweest maar deze verwees me door naar een seksuoloog die niets vreemds kon ontdekken en ben toen doorgestuurd naar een psygoloog waar ik ook niet wijzer van geworden ben.
  De onderzoeken waren toen ik een jaar of 16 was en heb er verder nooit meer met iemand over gesproken.
  Heb pas iets gelezen over sperma allergie en kwam toevallig dit forum tegen en vraag me dan ook af of ik misschien al die jaren geleefd heb met een allergie voor mijn eigen sperma.
  Ik hoop dat u mij hierop een antwoord kunt geven.

  Mvg, Jan

 100. Hoi Jan,

  Je situatie is inderdaad op zijn zachtst gezegd bijzonder. Ik heb er geen ervaring mee, maar ben direct op onderzoek uitgegaan.
  Nadat je bent onderzocht begrijp ik dat er jarenlang niets meer is gebeurd.
  Wat mij echter een logische stap lijkt, is het laten onderzoeken van je bloed in de periode na je orgasme.
  Ogen en neus bevatten slijmvliezen die gevoelig zijn voor bepaalde hormonale veranderingen. Ook pijnlijke spieren kunnen met een hormonale onbalans te maken hebben.

  Ik zou me kunnen voorstellen dat een arts met een bloedonderzoek meer zou kunnen zeggen over wat er gaande is.

  Het lijkt mij tijd om het taboe teniet te doen. Mijn advies is danook absoluut om een (bij voorkeur andere) arts te bezoeken en dit opnieuw aan te kaarten. Ik blijf in de tussentijd speuren en zal het je zeker direct laten weten als ik iets vind!

  Ik zou je ook willen vragen me op de hoogte te houden over de ontwikkelingen.

  Ik wens je het allerbeste toe!
  Mark

 101. Beste
  Ik heb 3 vragen.
  Raar natuurlijk maar dan vraag ik toch.

  1. Is het zo dat als je 3 maanden niet aftrekt, krijg je gevoel van zelfvertrouwen. ? (Wilt u er aub volledig antwoord geven)
  2. Ik had ook gehoord dat sommigen hun schaamhaar gaan kaalscheren. Is het normaal bij een man? Zelf heb ik nooit geprobeerd maar toch wil ik een keertje proberen. Is het goed voor een jongeman? (16) Ik wil gewoon weten of het normaal is ? En hoe de vrouwen dat vinden (kaalgeschoren schaamhaar)
  3. Nou 3e vraag. Als ik schaamhaar ga kaalscheren. Wanneer en op welk sxhema moet ik het doen ?
  Bijvoorbeeld 1 keer in 2 weken of een keer per maand ?

  Die zijn 3 vragen op die ik wil zo veel volledige antwoorden krijgen.

  Als u mij kunt helpen dan word ik echt dankbaar voor u en dit website.

  Met vriendelijke groet,
  Dart

 102. Hoi Dart

  1. Helaas, 3 maanden niet aftrekken geeft je niet plotseling veel zelfvertrouwen.
  Je wilde een volledig antwoord:
  Niet aftrekken zorgt er voor dat het testosteron niveau bij de man kan stijgen. Dit kan gedragsverandering met zich meebrengen. Bij de één uit zich dit misschien in zelfvertrouwen, bij de ander juist in meer twijfel of angst.

  2. Sommige mannen kiezen inderdaad voor geschoren schaamhaar. Sommige vrouwen overigens ook. Dit is een keuze van de persoon zelf.
  Het is niet normaal of vreemd. Eerder een persoonlijke voorkeur. Je zou het kunnen uitproberen om te zien of het je bevalt. Zo niet, dan laat je het groeien.
  De meningen van de dames zijn hierover verdeeld. Ook bij hen is het een persoonlijke voorkeur. De ene vrouw vind geschoren schaamhaar opwindend, de ander vind een volle bos juist mannelijk.

  3. Dit is helemaal aan jezelf. Ook is het zo dat de snelheid waarmee schaamhaar groeit per persoon verschillend is. Je zou dit een keer moeten uitproberen om er achter te komen hoe snel dit bij jou gaat.

  Hopelijk is dit onderwerp bij je opgehelderd!

  Mark

 103. Bedankt.

  Dus als ik ga me kaalscheren is het aan mij zelf ?
  Ja, ik wil eerlijk zeggen: ik ga het wel proberen. Vandaag s avonds ga ik me zelf scheren.

  En als ik mijn schaamhaar kaal zal voor altijd houden. Heeft dat geen nadelen ?

  Ik wil geen schaamhaar omdat ik me niet lekker voel.
  En als dat aan mij ligt, wil ik schaamhaar voor altijd kaal houden.

 104. Beste Mark,
  Bedankt voor uw tips en informatie.

  Ik heb nog een paar belangrijke vragen over dit onderwerp. En als u geen moeite heeft om te beantwoorden kan ik ze graag stellen.

 105. Hello matie ik heb een vraag

  ik trek veel af gelijk als ik wakker word ik trek rond 5-7 keer per dag af ik trek me liever af dan seks hebben maar het word steeds erger ik begon in het begin was het maar 1 keer per dag maar nu als ik klaar ben gekomen na het aftrekken na 5 minuten als ik een geile vrouw zie dan trek ik gelijk weer af soms trek ik 3-4 keer in 1 uur af maar er komt geen sperma uit ik doe het voor het gevoel enja ik kan ook niet naar de dokter gaan met dit dat durf ik niet en ben pass 19 jaar zo moet ik stoppen? dat i vast moeilijk heb je misschien tips wat ik zal moeten doen aan dit probleem?

 106. Hoi Appie,
  Op jouw leeftijd is het heel normaal om in een periode terecht te komen waarin je heel erg snel opgewonden raakt.
  Het is heel erg gemakkelijk om aan de hand van internet porno stimulatie te zoeken zodra de kans zich voordoet.
  Ook buiten internet, in de huidige maatschappij zijn de prikkels voor mannen in grote mate aanwezig. Veel meer dan vroeger, en dat kan soms voor zorgen dat we constant geprikkeld worden.

  Wat veel mannen zich helaas niet altijd even goed realiseren, is dat wij zelfcontrole kunnen uitoefenen. We kunnen onszelf er van weerhouden om constant toe te geven aan de prikkels. Zelfcontrole moet echter geoefend worden. Het moet een gewoonte zijn.
  Mijn advies aan jou zou zijn om het minder aftrekken een periode te oefenen.
  Stel jezelf als doel, maximaal 1x per dag te masturberen. Leer jezelf dat masturberen iets is wat jij doet voor jouw plezier wanneer jij daarvoor kiest. Niet iets wat je lichaam voor jou besluit zodra er ook maar iets prikkelend te zien is.

  Wanneer je niet leert controle uit te oefenen op je seksuele gevoelens, dan wordt je in deze moderne, seks-gedreven maatschappij geleefd door externe prikkels. En dat kan niet de bedoeling zijn.

  Mark

 107. Beste Mark.

  Hieronder heb ik nog een paar vragen over dit onderwerp.
  Sorry dat ik zo veel vragen heb, maar ik kan met niemand daarover praten.

  Ik begin weer met scheren.

  1. Nou ik snap wel dat aan mij zelf allemaal ligt. En ik heb het gedaan. Gisteravond. Het voelt echt lekker. Beetje jeukt maar toch gaat mijn huid wennen.
  Mijn vraag is (weer beetje raar maar…) is het ook normaal om onder je ballen te scheren. Ik bedoel tussen benen. Want ik heb heel veel haar daar en als die zweten heb ik natte gevoel. Nou gisteren heb ik tussen mijn benen ook geschoren. En ik wil uw advies daarover. Is het goed om tussen benen te scheren (onder de balzak) ?
  2. Nou ik ben 16 jaar oud. En ik heb een beetje krompe penis. Hij kijkt klein beetje naar linker been (kant) is het normaal of niet? En hoe kan ik mijn penis weer recht (zonder krompe) krijgen. Wat moet ik doen ? Misschien met linker hand aftrekken ??? (Graag wil ik hier meer informatie krijgen. Hie ik dat recht kan doen. Hij is een beetje krom naar linker kant)
  3. Ik ben maagd. Maar ik heb goede lichaamsopbouw .
  Mijn vraag is. Waarom als ik een meid zie, kan ik niet gelijk gaan kennis met haar maken (terwijl ik heel erg wil in gedachten). Ik wil graag met een meisje uit enzo… relatie dus. Maar ik ben verlegen. Alstublieft , als u een website kent of zodegelijks wil ik het graag van u te ontvangen. Maar ik wil ook uw proffessionele antwoord krijgen . ( zo duidelijk mogelijk aub)
  4.EN BELANGRIJKSTE VRAAG.
  We hebben een keer met mijn (klasgenoot) vriend. Over scheren van schaamhaar gesproken. En hij heeft gezegd dat het ook kan zijn, dat als je regelmatig je schaamhaar kaalscheert. Kunnen ook haartjes op penis ontstaan.
  OP PENIS!!! Daar ben ik heel erg bang voor. En als mijn penis helemaal wordt opgedekt met haar. Dan gaan de vrouwen dat niet leuk vinden.
  Mijn vraag is . .. Kan het zo zijn dat half (of heel) penis wordt opgedekt met haar. Als een staart van een aapje. ???

  Graag wil ik heel volledige antwoord op mijn laatste en belangrijkste vraag.

  Met vriendelijke groet
  Dart

 108. Hoi Dart,

  1. Ook dit is je eigen keuze. Er is geen goed of fout. Als je tussen je benen scheert en dit plezierig vindt, dan kun je dit blijven doen. Zo niet, dan is er ook niets aan de hand.

  2. Ik neem aan dat je ‘kromme’ penis bedoeld. Dit hebben erg veel mannen en hier is niets mis mee. Het komt omdat weefsel aan één kant van de penis wat verder is ontwikkeld dan de andere kant. Als je penis zeer krom is, en seks moeilijk wordt, dan bestaan daar ingrepen voor, maar dit is volgens mij niet het geval.

  3. Op je 16e jaar ben je nog volop in de puberteit. Het is dan normaal om onzeker te zijn en moeite te hebben met het contact met meisjes. Het is helaas niet iets waarmee ik je kan helpen, maar ik weet dat er veel websites over dit onderwerp bestaan.

  4. Bij de meeste mannen zitten er wat haartjes op de penis. Haartjes kunnen alleen groeien als er een haarzakje onder de huid zit. Dit zijn er op de penis nooit veel. Het maakt dus niet uit of je hier scheert of niet. Het worden niet meer haartjes. Je kunt ze gewoon telkens weer afscheren.

  Succes Dart!

  Mark

 109. Heel erg bedankt.

  Ik ben vergeten om nog een vraag te stellen.

  Mijn vraag is…

  Weet u misschien hoe ik mijn penis kan langer maken zonder pomps enzovoort. Ik heb wel alles in orde maar ik voel dat ik hem wat langer kan maken. Ik weet dat tot je 18e het groeit. Maar ik wil graag horen van de methoden hoe ik mijn pimel in tonus kan houden en vergroten.
  Weet u misschien wat jelqing is ? (Ik wil namelijk +3 of +5 cm en maakt niet uit hoeveel tijd ik nodig heb)
  Is het een betrouwbare ( wekende) manier om penis langer te maken.
  Graag hoor ik van u wat meer info over hoe een man een penis kan langer en dikker maken .

  Met vriendelijke groet
  Dart

 110. Hallo,

  Ik ben een jongen van 23 jaar oud. Ik masturbeer sinds mijn 15de. Nu heb ik echter last van mijn testikels. Ik heb een stekende pijn aan mijn rechter testikel, sinds januari. Eerder had ik last van mijn linker testikel. Dat was paar maanden terug. Na 2 weken weer begonnen. Ik masturbeer elke dag, 1 a 2 keer. Nu heb ik het idee dat als ik klaarkom de pijn juist weg gaat. Maar, na een bepaalde tijd doet het juist nog meer pijn. Ik ben naar 2 ziekenhuizen gegaan voor onderzoek en heel vaak naar mijn huisarts. En konden niets vinden… Echo gehad en bleek dus goed te zijn. De vraag is, elke dag masturbreren hoeft voor mij niet meer. Ik ben bang dat ik straks onvruchtbaar word. Sinds januari doen mijn testikels zeer. Nu, op dit moment de rechter. Wat moet ik in godsnaam doen als de dokters het ook niet weten…..

 111. Beste Mark,

  Ik ben een jonge man van 26jaar en ik speel voetbal op een normaal niveau, 3de klasse.

  IK trek mij 7x per week af, ( 1 x per dag ) en natuurlijk ook regelmatig sex, minstens 3 x in de week. en soms 2x per dag, maar goed.

  ik heb nu lies klachten en bij mijn schaamstreek pijn bij het sprint trekken sinds maart dit jaar. En zoals ik in jou tekst las, kun je ook last krijgen van bekken, Ik voel pijn als ik moet gaan sprinten alleen in het begin. die pijn voel ik ongeveer bij mijn schaamstreek. En ik was al bij de dokter en zij gaf mij ontsteking pillen.en het heeft eigenlijk niet geholpen. Fysio volg ik ook maar ook niet echt succes mee. Dus nu vraag ik mij af kan het door masturberen komen of moet ik naar een specialist gaan? ik ben van plan om een lange periode niet te mastuberen, maar sex wel. En zou het helpen als ik bijvoorbeeld 6/ 8 weken niet masturbeer?

  kun je hier op reageren op mijn e-mail: heysgatje@live.nl, Ik ben deze site per toeval tegen gekomen.

  alvast bedankt.

  mvg, Stan

 112. Edwin,
  Een heel vervelende situatie.
  Omdat ik niet precies weet wat in het ziekenhuis en door de artsen al is uitgesloten is het lastig voor me om iets concreets te zeggen, behalve dat het waarschijnlijk geen ontsteking is, omdat pijn dan constant zou zijn.
  Zijn de volgende dingen onderzocht?

  Draaing van één van de testikels.
  Wanneer een testikel verdraaid in de balzak zit kan dit voor pijn zorgen. Pijn kan na een zaadlozing tijdelijk verlicht zijn maar komt telkens terug.

  Kanker of wildgroei van cellen.
  Dit zal het ziekenhuis als één van de eerste dingen onderzoeken dus ik neem aan dat hier geen sprake van is, maar zaadbal kanker kan zorgen voor het type pijn wat je omschrijft.

  Nierstenen
  Soms zorgen deze voor pijn die voelbaar is in de ballen, maar vaak ook in andere delen van je lichaam. Heb je alleen last van je ballen, of blijft het hierbij?

  In zeldzame gevallen kunnen het de spieren zijn die verantwoordelijk zijn voor het uitdrijven van sperma. De PC-flex spieren of bekkenbodemspieren.
  Deze spieren raken door een constante hoge spanning vermoeid en veroorzaken dan klachten die op de jouwe lijken.

  In Nederland wordt uitgebreide aandacht van een specialist steeds lastiger. In België is dit echter vaak nog wel te krijgen. Mocht je in Nederland echt nergens komen, dan raad ik je aan de grens over te gaan en te kijken hoe ver je komt bij onze zuiderburen.

  Mocht je verder komen in je zoektocht, dan zou ik het enorm waarderen als je me op de hoogte houdt.

  Heel veel sterkte en succes!

  Mark

 113. Ik trek me ook af en toe maar het lijkt alsof ik geen sperma meer heb. Het komt er niet uit. Zou het kunnen dat mijn zaadcellen dood zijn en ik ben 14jaar

 114. Beste,
  Rond je veertiende is je voorplantingssysteem nog maar net actief. Het is normaal dat de zaadproductie dan nog niet helemaal op gang is.
  Ook kan de hoeveelheid sperma toenemen wanneer je een periode van enkele dagen wacht tussen het masturberen.

  Geen zorgen, dit is normaal.

  Mark

 115. Hallo Mark,
  Ik heb veel antwoorden gelezen en mijn vraag is nog nergens van jou beatwood, de vraag is wat is normaal per week te vrijen, er zyn veel artikels over geschreven maar ik weet nog niet wat normaal is, bij ons bijvoorbeel Arabieren hebben we vaak xin in Seks terwijl bij NLers is het normaal een keer tot 3 per week.
  Nou is het normaal als je ( een man ) bijvoorbeeld elke dag zin in Seks hebt ?
  Aan de andere kant is de vrouw, kan de vrouw ook zoveel je sekt mee doet ?
  Dit probleem komt vaak in de praktijk, of de vrouw meer wilt vrijen maar haar vriend of man geen zin heeft, of ook veel andersom, wat is jou mening hierover.

  Wat zou u zeggen over bijvoorbeeld een man die elke dag 3 tot 5 keer behoefte aan zijn vtouw heeft ? Waarvan komt dit en is dit gezond.

  Bovendien wat vindt u als de vrouw vaak seks weigeert ( elke keer geen zin ) ?

  Ik vroeg u om te weten of er een oplossing voor zulk problemen zyn .

  Alvast bedankt ,

 116. Beste Hadoo,
  Voor iedere persoon is de seksdrive anders. De ene persoon heeft vaker zin dan de ander. Dit heeft niets te maken met man of vrouw zijn.
  Wel is het zo dat mannen tijdens en vlak na de puberteit de hoogste seksdrive hebben, en vrouwen op wat latere leeftijd, zo rond de 35 jaar.

  Er is geen verschil tussen Nederlanders en Arabieren voor zo ver ik weet. Het is persoonsafhankelijk.
  Wanneer binnen een relatie de één veel vaker zin heeft dan de ander, dan moet hierin een middenweg gevonden worden waarbij beiden partners tevreden zijn, en niemand zijn of haar grenzen overschrijdt.
  Het kan te maken hebben met de manier waarop seks plaatsvindt. Sommige mannen hebben de neiging om alleen te streven naar hun eigen plezier tijdens seks, dat kan het voor de vrouw onaantrekkelijk maken. Als hierin meer balans is, krijgt een vrouw vaak ook meer zin.

  Hopelijk ben je hiermee geholpen.
  Mark

 117. Ik mastrubeer ongeveer 2 keer per week maar er komt de laatse tijd veel meer sperma uit dan vroeger. Een beetje sperma spoel je er gwn weer af tijdens de eerst volgende keer douchen maar met zoveel sperma als ik nu heb gaat dat niet meer want dan zit er een witte vlek in mijn onderbroek en ik denk daf het dan ook ruikbaar is en das ook niet zo fijn:( is een nog een trick ofzo waarmee je dit kunt verminderen?

 118. Beste Thomas,
  Sperma hoort bij alle mannen bij het klaarkomen. De hoeveelheden verschillen, maar een gezonde hoeveelheid is altijd te veel om te laten zitten. Je dient dus na het klaarkomen altijd voor hygiëne te zorgen. Doekjes kunnen hierbij helpen.
  Laat het in ieder geval niet zomaar in je onderbroek zitten. Dat is onfris en kan op den duur voor ongezonde situaties zorgen.

 119. Hoi

  Ik ben 21 en masturbeer al elke dag sinds me 13e levensjaar. zo zijn er periodes geweest waarin het 5x per dag is geweest.

  Als ik er eerlijk over moet wezen zou ik er van af willen komen omdat ik merk dat als ik het een week niet doe het kwa nadenken beter gaat.

  Zou jij advies voor mij hebben als het gaat om een goeie organisatie die mensen hiermee behandeld?

 120. Hoi N,
  Toevallig zit ik momenteel diep in dit onderwerp gedoken omdat ik erg vaak dit soort reacties langs zie komen (weet dus dat je hierin niet alleen bent!)
  Ik ontwikkel op dit moment een methode waarmee overmatige masturbatie en porno verslaving aan banden gelegd kan worden, dit is echter nog in de afrondingsfase.

  Een tof initiatief op dit gebied is http://www.nofap.com/ ik raad je aan in de tussentijd daar eens een kijkje te nemen!
  Succes!
  Mark

 121. hallo ik had de volgende vragen

  1 is het dicht houden van het voor huid gevaarlijk bij klaar komen ?
  2 is het gebruik van een ring on de penis gevaarlijk of het gebruik van een
  materieel om het wat strakker te zetten voor een grotere penis tijdens aftrekken ?

 122. Hoi Nero,
  Het dichthouden van de voorhuid is niet gevaarlijk, maar het kan wel zo zijn dat de druk van het sperma er voor zorgt dat er zogenaamde “retrograde ejaculatie” optreedt. Dit betekend dat niet al het sperma zijn weg naar buiten vindt en dat een gedeelte niet naar buiten, maar juist naar binnen terugschiet. Het komt dan terecht in de blaas.
  Normaal gesproken treedt dit op bij mannen met een dysfunctie aan de penis, maar het dichthouden van de voorhuid kan hetzelfde effect hebben.
  Natuurlijk moet hierbij ook goed op hygiene gelet worden.

  Wat de penisring betreft. Het hangt er volledig vanaf hoe strak je deze omdoet. Het mag geen pijn doen, maar veel mannen gebruiken dit hulpmiddel om de erectie gaande te houden.
  Wanneer de ring te strak zit en je laat deze te lang zitten dan stopt de bloed circulatie en komt het weefsel in de penis zonder zuurstof te zitten. Dit kan allerlei problemen met zich meebrengen. Mijn advies is om de ring nooit langer dan 10 minuten aan te houden.
  Hopelijk ben je geholpen!

  Mark

 123. Hoi
  Ik vroeg me af of je ook verkeerd kon mastruberen want vroeger drukte ik mijn piemel in en door tedraaien kwam ik klaar is dat slecht voor je penis?

 124. Beste M,
  In het kort: Nee, dit is in principe geen probleem zo lang je dit niet dusdanig hard doet dat je jezelf bezeerd. Je penis kan aardig wat hebben.
  No worries! 😉

  Mark

 125. hallo,

  mijn naam is M,

  ik een vraag ik heb al bijna een jaar heb ik heel intensief gemastrubeerd. en het is me opgevallen dat ik mijn penis niet meer echt hard wordt. het wordt maar half hard. en als het echt hard wordt is het pas een keer on de zoveel dagen en het duurt heel kort. wat met ik doen om het te herstellen? is het nog te herstellen?

  gr, m

 126. Hoi M,
  Het is erg lastig voor me hier uitspraken over te doen omdat ik niets weet over je situatie, leeftijd, medische achtergrond, etc, etc. Ik raad je van harte aan om hiermee een keer de huisarts te bezoeken. Het kan nooit kwaad. In sommige gevallen kunnen erectieproblemen wijzen op hart en vaat problemen. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar het is een goede reden om er niet mee rond te blijven lopen!
  Mark

 127. Hoi mark, ik heb 1 1/2 jaar een relatie met mijn partner maar hij wil weinig seks met mij hebben zegt er weinig of geen behoefte aan te hebben wil bepaalde dingen daarom ook niet doen die ik fijn vind en vind seks ook niet echt belangerijk zegt hij.

  Daar baal ik van een paar x seks hebben per week met je partner is toch normaal? Hij wijst me best vaak af en als ik dan aan geef dat ik hem graag wil dring ik me eigen op in zijn ogen en wil ie al niet meer terwijl ik merk dat hij best vaak met zich zelf speelt alleen door het vinden van allerlei shirts met sperma er in terwijl hij mij vaak links laat liggen.. Snap daar niets van en voel me daar steeds onzekerder. En tegen mij maar zeggen dat hij amper behoefte heeft maar onder tussen.. Volgens mij is hij meer met zich zelf bezig als met mij snap het niet want ik ben juist overal voor in., als ik er over wil praten krijgen we altijd ruzie en dan dring ik me eigen weer op in zijn ogen., weet niet wat ik moet doen… Baal van onze slechte sex leven en dat is het altijd al geweest zelfs in het begin..

 128. Hoi Brigitte,
  Je stipt hiermee één van de meest actuele problemen van onze samenleving aan. Helaas ben ik bang dat jij niet de enige bent (dames, als dit je bekend voorkomt, laat van je horen).
  Steeds meer stellen ondervinden problemen op seksgebied omdat de drempel voor pornografie zo laag is geworden, dat mannen hier de voorkeur aan gaan geven.
  Het komt enorm veel voor dat mannen zodra ze het kleinste beetje seksuele drang voelen, zich aan pornografie vergrijpen. De stimulatie van de fantasie maakt seks plezierig (zelfs echte seks met een partner), de het stimuleren van geslachtsdelen is eigenlijk slechts secundair en bij masturbatie hoef je alleen te nemen en niet te geven.

  Ik kan me je frustratie heel erg goed begrijpen. realiseer je dat, als hij daadwerkelijk regelmatig masturbeert en jou links laat liggen, je te maken hebt met iets heel hardnekkigs. Seksdrive is een oerinstinkt en een man die zichzelf aanwent deze sterke drang altijd direct te bevredigen met porno kan hierdoor een flinke verslaving ontwikkelen.

  Natuurlijk weet ik niet zeker of dit bij jullie gaande is, maar weet dat ik dit exacte verhaal tegenwoordig veel te vaak te horen krijg.
  Jou een concrete oplossing voor dit probleem bieden is niet eenvoudig. Hij moet zich gaan realiseren dat seks en masturbatie twee verschillende werelden zijn, en dat er open gecommuniceerd mag worden over dit soort onderwerpen (ik vond dit als man zelf vroeger extreem moeilijk). Het is echter tot nu toe zijn hele leven iets uiterst privé’s geweest, dus om bij dit onderwerp je voet tussen de deur te krijgen valt misschien niet mee.

  Hij moet zich gaan realiseren dat om jullie seksleven overeind te houden, hij het aantal orgasmen wat hij heeft per dag/week flink moet terugschroeven en hij moet zichzelf open gaan stellen voor het investeren van moeite en energie in seks (het gaat niet vanzelf…bij niemand).

  Ik denk Brigitte, dat jij het verdient dat hij voor je gaat, dus snijd het onderwerp aan zo vaak als nodig is, los van hoe oncomfortabel dit is voor hem of jouzelf. Er MOET verandering optreden. Zorg dat hij zich bewust wordt van het gewicht van de situatie!

  Op dit moment werk ik aan een programma voor mannen die dit soort problematiek ondervinden. Het gaat over overmatig masturberen en pornoverslaving, houd een oogje op mijn nieuwsbrief, dan hoor je er vanzelf van.

  Succes!

 129. Ja.Omdat je zelf precies weet wat fijne handelingen zijn wordt masturberenen een steeds betere manier van sexuele bevrediging dan sex met anderen.Uiteindelijk kun je helemaal je interesse in sex met anderen verliezen.

 130. Hallo,

  Ik ben 16 jaar oud en ik trek mij gemiddeld 1 tot 2 keer per dag af alleen ik heb al een tijdje last van mijn onderrug zou dit met het masturberen te maken kunnen hebben.
  Zou het helpen als ik een tijdje niet meer masturbeer of het minder doe?

  Alvast bedankt voor de reactie.

 131. Goeiedag Mark,

  Ik ben blij dat ik u site hebt gevonden daar staat ten minste iets in van overmatig plassen etc, ik heb dit probleem nu al meer dan 1.5 jaar en ik weet niet hoe of wat ik er mee aan moet want ik kan zelf niets op Google vinden alleen op deze site wilt u aub op mijn vraag reageren

 132. Beste B,
  Laat me heel duidelijk zijn. Minder masturberen is absoluut een goed idee! De vorming van seksuele patronen (vooral door porno) is schadelijk voor je seksuele functioneren op de lange termijn. Wat betreft je onderrug, dit zou niets met masturbatie te maken moeten hebben. Heel soms kan pijn in de onderrug op nierstenen wijzen, maar dan zou ook urineren pijn doen. Een doktersbezoek is nooit weg bij twijfel! Het gaat immers om je gezondheid!

  Mark

 133. dag mark

  ik heb een vraag en die vind ik nergens
  waarom trek ik mijn buik in als ik mijn eigen masturbeer
  en doen veel mannen en vrouwen dit

  alvast bedankt

 134. Beste Wesley,

  Er zijn meerdere redenen te bedenken, maar geen ervan zou ik zien als een probleem.
  Een orgasme heeft de samentrekking van sommige spiergroepen tot gevolg. Dit geeft het tevens zijn plezierige gevoel. Het zou kunnen dat jij de spieren samentrekt om gemakkelijker klaar te komen. Het kan ook zijn dat dit simpelweg een kwestie van gewenning is.
  Kun je ook masturberen zonder de spieren aan te trekken?

  Mark

 135. Ik ben arjan en ik ben 13 jaar ik heb last van me penis omdatik jeuk en puisjes heb het is heel iritant wat moet ik doen?

 136. Beste Arjan,
  Dit kan in sommige gevallen bij de puberteit horen waarin je terecht gekomen bent.
  Dan worden je hormonen een beetje wild en kunnen bultjes, puistjes, etc. ontstaan.
  Niets om je zorgen over te maken. Goed schoonhouden en geduld hebben. De komende jaren verandert er veel aan je lijd en dat gaat soms met dit soort dingen gepaard.

  Mark

 137. ik heb 2e devision gespeelt ik speelde meestal 2 westrijden op zaterdag/zondag ik deed het elke dag nooit problemen gehad met me conditie die was beeste goed ik heb nou alleen dat ik niet kan klaarkomen met sex en het met de hand moet afmaken!!

 138. Ik ben een man van 60 en masturbeer om de dag en soms vooral zomers een paar keer per dag. Voel me er prima bij en ook de sex met mijn partner lijdt er niet onder. Kan het lang volhouden voordat ik uiteindelijk klaarkom.

 139. Beste Peter, Goed dit te horen! Voor de meeste mannen geldt dit echter helaas niet. Helemaal wanneer masturbatie icm pornografisch materiaal gebeurd gaat het vaak fout

 140. Tot op welke leeftijd kunnen mannen gemiddeld een zaadlozing krijgen? Ik ben 76 en het kost me heel veel moeite om klaar te komen. Nog niet zo lang geleden lukte het elke dag vrij gemakkelijk.Nu moet ik minimaal een dag overslaan anders lukt het niet. Thans kost me soms wel een uur . Het heeft me zelfs een triggerduim opgeleverd. Het komt natuurlijk door dat mijn sperma productie minder is geworden. Kan je dit op enige wijze nog laten toenemen? Ik weet dat mijn prostaat relatief in orde is door een psa van 0.76.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in