Spirituele seks: Hoe Kamasutra, Tao en Tantra jouw seksleven naar een hoger niveau kunnen tillen

4.3
(12)

Het is zeer waarschijnlijk dat je wel eens gehoord hebt van Taoïsme (of Daoïsme), Tantra en Kamasutra. Of niet, als je sinds de jaren 60 van de vorige eeuw onder een steen hebt geleefd. In de Westerse Wereld wordt er vaak naar deze filosofieën gegrepen vanwege hun bijdrage op het gebied van seksualiteit. Om de seksuele kennis in deze filosofische stromingen volledig op waarde te kunnen schatten, is het echter belangrijk ze in het grotere geheel te bekijken.

Ik heb een beknopte handleiding voor je gemaakt waarin ik van elk van deze stromingen de basiskennis en oorsprong bespreek. Maar maak je geen zorgen, ik heb natuurlijk ook de beste sekstechnieken voor je eruit gefilterd, zodat je er meteen mee aan de slag kan gaan!

De Kamasutra

De Kamasutra, geschreven door de Hindoeïstische filosoof Vatsyayana, maakt deel uit van een verzameling teksten, de Kamashastra genaamd. Hoewel vaak anders gedacht wordt, is de Kamasutra niet een handboek voor seksstandjes. In feite bestaat ‘slechts’ 20% van de tekst uit deze standjes. In de rest van de tekst definieert Vatsyayana het begrip liefde, geeft hij mannen advies over hoe ze vrouwen kunnen beminnen en biedt hij handvatten voor het (jonge) gezinsleven.

kamasutra infographic

Om uit te leggen wat de Kamasutra precies is, kunnen we het beste kijken naar de letterlijke betekenis van de woorden “kama” en “sutra”. In het Hindoe betekent “kama” letterlijk “verlangen”, en vertegenwoordigt een van de vier paden voor een succesvol en gezond leven. “Sutra” betekent letterlijk “draad”, of “lijn”. In deze context kan dit het best begrepen worden als “regel” of “richtlijn”. De Kamasutra kan letterlijk vertaald worden als Regels van Verlangen.

Wat leert de Kamasutra ons precies over verlangen? Het antwoord is: ontzettend veel. Er zijn mensen die hun hele leven wijden aan het volledig begrijpen van de Kamasutra. In dit artikel focussen we ons op de meest opvallende inzichten.

Wat maakt iemand tot een goede sekspartner?

Hoewel in een groot gedeelte van de Kamasutra de misogynische houding (haat jegens vrouwen) van die tijd doorklinkt, staat er een aantal geschikte adviezen in over met wat voor type vrouw je als man beter geen seks kunt hebben. Aangezien seks zo’n intieme ervaring is, beveelt Vatsyayana sterk aan om je partners goed uit te kiezen voor de beste seksuele ervaringen.

Vatsyayana waarschuwt zijn lezers voor vrouwen die ‘geen geheimen kunnen bewaren’, ‘vrouwen waarmee je een familieband hebt’, en ‘vrouwen van vrienden’. Daarentegen moedigt hij mannen aan om vrouwen te kiezen die ‘onafhankelijk’ en ‘hartstochtelijk’ zijn. Terwijl de rest van Vatsyayana’s ideeën over met wat voor vrouwen mannen wel of geen seks zouden moeten hebben niet aanbevelenswaardig zijn (zoals het hebben van seks met een vrouw om haar man emotioneel te manipuleren), zijn dit enkele adviezen die vandaag de dag nog steeds nuttig zijn.

De gehele Engelse vertaling van de Kamasutra vind je hier. Helaas bevat deze versie geen afbeeldingen.

Kan pijn deel uitmaken van seksueel genot?

Als je wel eens geëxperimenteerd hebt met BDSM zal je waarschijnlijk het volgende antwoorden: “Ja natuurlijk, duh…”. En gelijk heb je! Het gebruik van pijn om seksueel genot te vergroten is al zo oud als de weg naar Rome. Vatsyayana besteedt twee hele hoofdstukken aan bijten en nagelkrassen voor meer plezier tijdens seks.

The love of a woman who sees the marks of nails on the private parts of her body, even though they are old and almost worn out, becomes again fresh and new. If there be no marks of the nails to remind a person of the passages of love, then love is lessened in the same way as when no union takes place for a long time.

Kama Sutra door Vatsyayana, Deel II, Hoofdstuk IV

Volgens Vatsyayana dient het nagelkrassen een dubbel doel. Ten eerste kan de geringe pijn die veroorzaakt wordt door het nagelkrassen het seksueel genot vergroten doordat het zorgt voor een fysiek en spiritueel contrast. Ten tweede laat het een afdruk achter die symbool staat voor de verbintenis en liefde tussen jou en je partner.

kamasutra nagelkrassen en bijten

When a man bites a woman forcibly, she should angrily do the same to him with double force. At such a time she should take hold of her lover by the hair, and bend his head down, and kiss his lower lip, and then, being intoxicated with love, she should shut her eyes and bite him in various places. Even by day, and in a place of public resort, when her lover shows her any mark that she may have inflicted on his body, she should smile at the sight of it, and turning her face as if she were going to chide him, she should show him with an angry look the marks on her own body that have been made by him. Thus if men and women act according to each other’s liking, their love for each other will not be lessened even in one hundred years.

Kama Sutra door Vatsyayana, Deel II, Hoofdstuk V

Net als bij nagelkrassen, kan (zachtjes) bijten een zeer erotische ervaring zijn. Het combineren van seksueel plezier en pijn is een methode die al tweeduizend jaar gebezigd wordt (en waarschijnlijk langer) voor het hebben van goed seks!

Seksualiteit binnen het Taoïsme

[pullquote align=”right”]Voor Taoïsten heeft seks als belangrijkste doel seksuele energie (ching chi) te veranderen in helende energie en levenskracht (chi, of qi). Om dit te bereiken, moeten beide partners in gelijke mate opgewonden, actief en bevredigd zijn. [/pullquote]

Net als de Kamasutra, vindt het Taoïsme zijn oorsprong in het Verre Oosten, maar dan in het Oude China in plaats van India en Pakistan. Oude Chinese religies en filosofieën (of levenswijzen) zijn sterk met elkaar verweven en vaak complex. Zo wordt het Taoïsme onder andere beïnvloed door het Zenboeddhisme, Confucianisme en Feng Shui. Hierdoor varieert het Taoïsme sterk per regio. Het komt voor dat de Tao in twee tempels die zich op geringe afstand van elkaar bevinden, op een geheel andere manier beoefend wordt.

De Taoïstische filosofie gaat uit van het Yin-Yang concept, wat in essentie symbool staat voor ‘balans’. Volgens Taoïsten is het universum een groot organisme, waarin alles met elkaar in verbinding staat en elkaar aanvult. De natuur wordt hierin als leidraad genomen; alles verandert continu, maar is tegelijkertijd in evenwicht.

yin yang tao

Om rust en harmonie in een individueel leven te vinden, is het nodig om de natuurlijke balans van het universum in je eigen acties te weerspiegelen. Het Yin-Yang symbool vertegenwoordigt de tegengestelde krachten die in het universum aanwezig zijn. Ze zijn verschillend maar gelijkwaardig, en beiden nodig voor het bereiken van een natuurlijke balans.taoïsme Infographic

In de Taoïstische benadering van seksualiteit, wordt dit principe van Yin-Yang vertaald naar vrouwelijke (Yin) en mannelijke (Yang) energie. Zoals vele andere Oosterse filosofieën, gaat het Taoïsme ervan uit dat ons lichaam bestaat uit essentiële energieën (chi-stromen) die gedurende ons leven veranderen. Voor Taoïsten is het belangrijkste doel van seks het veranderen van seksuele energie (ching chi) in helende energie en levenskracht (chi, of qi). Om dit te bereiken, moeten beide partners in gelijke mate opgewonden, actief en bevredigd zijn.

Het gaat er niet om dat je zo hard mogelijk naar de eindstreep racet, maar dat je met elkaar in balans bent en rekening houdt met je partner. Binnen deze Taoïstische visie op seks past meer het beeld van twee mensen die elkaars hand vasthouden om ongeveer op hetzelfde moment de eindstreep te bereiken.

Mantak Chia, meester in het Taoïsme, heeft een pakkende analogie voor Taoïstische seks: het is als kippenbouillon. Wanneer je een kip kookt in een pan met water om soep te maken, draait het uiteindelijk om het extract, de bouillon, en niet om de kip. Zo draait het bij seks uiteindelijk om de energie die eruit voortkomt en niet om de stimulatie van de organen.

[pullquote align=”normal”]“If you boil a chicken in water and extract the vital essence into the water, which is more valuable, the chicken or the broth? Clearly, the Taoists believe the valuable energy generated during lovemaking is more vital to one’s well-being than the stimulation to the organs.” -Mantak Chia, Tao Meester [/pullquote]

Ejaculatie uitstellen

Een belangrijk aspect van seks binnen het Taoïsme is het controleren van de ejaculatie. Volgens de filosofie van de Tao zorgt ejaculatie ervoor dat ‘het lichaam van energie ontdaan wordt’. Aangezien seks volgens het Taoïsme juist draait om het behouden en creëren van energie, is het van belang dat de ejaculatie zo lang mogelijk uitgesteld wordt.

Hoewel het uitstellen van de ejaculatie (ook wel aangeduid met “sexual edging”) niet voor iedereen is weggelegd, is het zeker de moeite waard om het te proberen. Ik zal een techniek bespreken die je hierbij helpt.

Het is belangrijk dat je je eerst tijdens het masturberen comfortabel voelt met de techniek, voordat je het met je partner probeert. Probeer tot het point of no return te komen, het moment waarop je voelt dat je een orgasme gaat krijgen, en stop dan meteen met aftrekken. Herhaal dit een paar keer voordat je jezelf uiteindelijk toestaat om te komen. Het zal waarschijnlijk veel beter voelen dan wat je gewend bent: het orgasme is vaak langer en krachtiger. Maar soms ook niet… Probeer te ontdekken wat voor jou werkt. Als je merkt dat deze techniek je helpt om een krachtiger en langduriger orgasme te krijgen, probeer het dan tijdens de seks met je partner!

Wanneer je dit met je partner uitprobeert, gebruik dan de ‘pauzes’ (de momenten waarop je je terugtrekt om te voorkomen dat je klaarkomt) om te veranderen van standje. Wanneer je van standje verandert, zal je op een totaal andere manier gestimuleerd worden, waardoor je je orgasme opnieuw opbouwt zonder dat je gelijk ejaculeert.

[thrive_highlight highlight=’#219adb’ text=’light’]Als je normaal gesproken ver voor je partner klaarkomt, kan deze techniek je helpen om tot een simultaan orgasme te komen![/thrive_highlight]
[stextbox id=”info”]Heb je last van vroegtijdige ejaculatie? Dan raad ik je sterk aan om het artikel te lezen: Hoe ontstaat vroegtijdige ejaculatie en wat kun je ertegen doen?. Of bekijk hier de gratis video met krachtige tips.[/stextbox]

Simultaan orgasme

Aangezien seks binnen het Taoïsme meer gericht is op spirituele energie dan op fysieke energie, is het begrijpelijk dat er nadruk wordt gelegd op het tegelijkertijd klaarkomen. Wanneer je naar een simultaan orgasme toewerkt, word je gedwongen om je niet alleen op je eigen genot te richten, maar ook op dat van je partner. Een simultaan orgasme leidt tot een emotionele en spirituele connectie die vrij uniek is. Klinkt dit onbereikbaar? Maak je geen zorgen, de volgende tips zullen je hierbij helpen.

Taoïstische filosofen zijn gek op het gebruik van lange (en soms humoristische) metaforen om hun ideeën over seksualiteit over te brengen. Zo verwijzen ze bijvoorbeeld naar mannen als vuur en naar vrouwen als water. Water en vuur hebben eigenschappen die sterk verschillen van elkaar. De metafoor van water en vuur maakt duidelijk waarom het lastig kan zijn om tot een simultaan orgasme te komen:

 1. Vuur brandt snel, wordt erg heet en kan vervolgens snel uitdoven (als de brandstof opgebrand is). Het is vluchtig. Bij water duurt het veel langer om tot een kookpunt te komen. Komt dit je bekend voor?
 2. Te veel water kan vuur uitblussen. Dit komt minder vaak voor, maar ik weet zeker dat een aantal van jullie dit herkent.

Kortom, er zijn twee belangrijke oorzaken die simultaan klaarkomen in de weg kunnen staan: of de man komt te snel klaar, of de vrouw komt te snel klaar, waardoor er niet genoeg frictie meer is voor haar partner om een erectie te behouden.taoïsme seks metafoor water en vuur

Er is een aantal manieren waarop je dit op kunt lossen, maar de beste is ‘communicatie’. Praat met je partner over wat zij of hij fijn vindt, wat haar of hem tot een orgasme doet komen, waar zij of hij wel en niet opgewonden van raakt. Als je eenmaal begrijpt van elkaar wat je verlangens zijn, kunnen jullie je eigen ‘programma’ op elkaar afstemmen om een simultaan orgasme te bereiken.

In tegenstelling tot een aantal van de andere tips die hier besproken worden, is dit er een van een lange adem. Een simultaan orgasme vraagt om veel meer dan het gewoonweg aanraken van de juiste plekjes. Er is een diep gevoel van liefde, verbinding en begrip nodig om het te bereiken. Het is een hoge berg, maar zeer de moeite waard om te beklimmen!
[stextbox id=”info”]Voor een goede connectie tussen jou en je partner, is het een goed idee om haar te verwennen met een (erotische) massage. Wil je hier meer over weten? Lees het artikel ‘Erotische Massage: Een stap voor stap handleiding’.[/stextbox]

Tantra seks

Anders dan het Taoïsme en de Kamasutra, is de oorsprong van Tantra niet geheel bekend. Sommige wetenschappers beweren dat Tantra, ook wel Tantrische Yoga genoemd, afkomstig is uit India, andere uit Oost-Azië, en weer andere uit Oost-Europa. Deze verwarring kan deels verklaard worden door het feit dat Tantra oorspronkelijk niet beoefend werd door het lezen en interpreteren van teksten. Het werd daarentegen beoefend door…oefening.

Tantra Infographic

De eerste aanhangers van Tantra schreven hun kennis niet op, maar gaven hun kennis door door gewoonweg te vertellen over deze nieuwe vorm van spiritualiteit en deze te demonstreren. Niet veel later, met de komst van de Ananga Ranga (een verzameling erotische teksten die stamt uit ongeveer 1100 n.Chr.), was het voor de rest van de wereld ook mogelijk om te lezen over deze bijzondere seksuele opvattingen.

Waar de meeste wetenschappers het wel over eens zijn, is dat de oorsprong van Tantra in de yoga te vinden is, aangezien een groot gedeelte van de tantrische standjes in essentie yogahoudingen zijn met de nadruk op seksualiteit. Dus bereid je niet alleen voor op een intenser en spannender seksleven, maar ook op het krijgen van wat meer flexibiliteit!

Volgens Valerie Brooks, auteur van Tantric Awakening, bestaan er drie stadia in het bedrijven van Tantrische liefde:

 1. Het fysieke stadium: het totaal opgaan in het moment van fysiek plezier.
 2. Het emotionele stadium: de onderdompeling in liefdevolle gedachten en aanbidding van je partners goddelijkheid.
 3. Het spirituele stadium: het gevoel dat je partner en jij een eenheid zijn die in verbinding staat met de levenskracht, Spirit, of God.

Om deze drie stadia te bereiken, gaan we kijken naar een aantal Tantratechnieken die zullen helpen om je fysiek, emotioneel en spiritueel te verbinden met je partner. (Je kunt het boek van Valerie Brooks verkrijgen op Amazone of bol.com.)

Fysieke connectie: Ademen

Net zoals traditionele yoga, richt Tantra zich op de ademhaling. Ademen is essentieel, het zorgt ervoor dat we in leven blijven. Hoewel het onze belangrijkste brandstof is, zijn we ons er meestal niet bewust van. Je ademt in…en je ademt weer uit…en dat zo’n 23000 keer per dag. Door het bestuderen van onze ademhalingspatronen kunnen we veel over onszelf leren.

Wanneer iemand overstuur of bang is, heeft hij of zij vaak een oppervlakkige ademhaling. Ademhalen wordt meestal bemoeilijkt wanneer je extreem angstig bent of wanneer je intens verdriet hebt. We kennen daarentegen ook allemaal de diepe, consistente ademhaling van iemand die lekker ligt te slapen.

[pullquote align=”normal”]Hoewel het onze belangrijkste brandstof is, zijn we ons er meestal niet bewust van. Je ademt in…en je ademt weer uit…en dat zo’n 23000 keer per dag. [/pullquote]

Hoewel je dus misschien denkt dat je je partner goed kent; ben je je bewust van zijn of haar manier van ademen? Als je langere tijd samen bent, is het goed mogelijk dat je het op een (on)bewust niveau waarneemt. Als je nog niet lang samen bent, kan het zijn dat je de ademhalingspatronen van je partner niet kent. Om de lichamelijke connectie tussen jou en je partner te vergroten en met Tantra te beginnen, kun je de volgende oefening doen:

 • Ga op een platte ondergrond liggen (zoals een schone vloer of een yoga mat), zo dicht mogelijk bij je partner.
 • Adem. Als je een yoga addict bent, ken je het devies (denk aan de pranayama technieken): adem in vanuit je buik, naar je flanken en tot slot naar je borstkas. Vul deze volledig. Adem vervolgens langzaam uit in omgekeerde volgorde (eerst je borstkas, dan je flanken en tot slot je buik). Doe dit totdat je helemaal uitgeademd hebt. Vervolgens neem je weer een diepe en rustige ademhaling. Herhaal dit.
 • Luister naar je partner terwijl je diep en rustig ademhaalt. Hoe klinkt haar of zijn ademhaling? Heeft jouw partner moeite met ademhalen omdat haar of zijn keel gespannen is vanwege stress? Of ademt je partner diep? Luister naar haar of zijn natuurlijke ademhaling.
 • Vraag je partner of zij of hij samen met jou een ademritme kan vinden waarbij jullie je allebei comfortabel voelen. Er zal hier en daar een compromis gesloten moeten worden; uiteindelijk ademt niemand op precies dezelfde manier. Het zal dus enige tijd kosten voordat jullie je aan elkaar hebben aangepast. Als je samen ademt, voel dan hoe jullie lichamen zich verbinden met elkaar. Deze ervaring van gedeelde ademhaling, zal jullie voorbereiden op de volgende stappen. Je kunt er echter ook voor kiezen om hier te stoppen. Het is namelijk op zichzelf ook gewoon een hele fijne en intieme manier om samen te ontspannen.

tantra en ademhaling tijdens seks

Emotionele connectie: Goddelijkheid

Een belangrijk onderdeel van Tantra is het erkennen van goddelijkheid. ‘Namasté’, de populaire begroeting uit het Sanskriet (opnieuw zal de yoga addict weten waar ik het over heb) kan vertaald worden als: “ik buig voor jou” of “het goddelijke in mij, groet het goddelijke in jou”.

Het is niet gemakkelijk om de betekenis van Namasté te vatten. Ten eerste moet je weten wat ‘het goddelijke’ voor jou betekent (als het beter klinkt voor je, kun je ook aan woorden als ‘het heilige’ of ‘het verhevene’ denken). In Tantra is het goddelijke niet een individuele God of een groep Goden, maar een allesomvattende levenskracht die alles met elkaar verbindt (hallo Star Wars!) tot harmonie en eenheid. Wanneer je dit thuis probeert, denk dan aan wat jouw partner goddelijk maakt.

Persoonlijk zijn voor mij hulpvaardigheid, compassie, liefde, vriendelijkheid, puurheid en openheid ‘goddelijke’ eigenschappen. Ik vind mijn partner bijvoorbeeld mooi, omdat zij geen maskers draagt, maar puur en eerlijk is. Maar dit is mijn persoonlijke interpretatie. Latere versies van de Tantra hebben ook allemaal hun eigen interpretaties van het goddelijke. Hierin worden onder andere karaktereigenschappen van Hindoegoden toegedicht aan sekspartners. Om dit voor jou te laten werken, is het nodig dat je begrijp wat het goddelijke voor jou persoonlijk betekent.

Wanneer je eenmaal een idee hebt van jouw persoonlijke definitie van goddelijkheid, probeer dan deze oefening:

 • Als je nog steeds op de grond ligt met je partner, kom dan omhoog, ga tegenover elkaar zitten en kijk elkaar aan.
 • Probeer je voor te stellen hoe je partner er als kind uitzag en vraag aan haar of hem hetzelfde te doen.
 • Probeer je open en kwetsbaar op te stellen, terwijl jullie nadenken over elkaars kindertijd. Lach een beetje (het is ook een beetje om te lachen). Doe wat nodig is om je in meditatie op de ander te richten.
 • Wat ontdek je tijdens deze meditatie? Vertel dit aan je partner. “Ik herken het goddelijke in jou, omdat ….”. Overhaast dit proces niet. Als het nodig is, kan je er later op terugkomen.
 • Als jullie allebei eenmaal jullie openbaring van persoonlijke goddelijkheid hebben geuit, stel je dan voor dat je deze openbaring vasthoudt in de palm van je hand. Je beseft hoe mooi de ander is en dit besef wil je vasthouden.
 • Volgens het klassieke Tantra ritueel, ben je nu aanbeland bij het ceremoniële gedeelte waarbij je de ander aanbidt door middel van gezang en belofte. Als dit je te ver gaat, of als het niet samengaat met jouw persoonlijke geloof, probeer dan deze benadering: vertel je partner gewoonweg waarom je precies van haar of hem houdt. “Ik hou van je omdat je mijn soulmate bent”. “Ik hou van je omdat je altijd zo open bent”. “Ik hou van je omdat je liever naar muziek luistert dan naar de tv kijkt”. “Ik hou van je omdat je zo’n mooi handschrift hebt”. Zoals je ziet, kan het van alles zijn. Ga hiermee door, totdat je allebei een pauze voelt. Je kunt bij het uiten van deze mooie woorden stoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om de volgende stap te zetten.

Spirituele connectie: eenheid

In dit stadium komen de beroemde tantra seksstandjes om de hoek kijken. Nu je partner en jij gewerkt hebben aan een fysieke en emotionele connectie, is de laatste stap het letterlijk in elkaar opgaan.

Hier volgen twee super goede Tantra seksstandjes om thuis uit te proberen:

De klimmende schildpad

De vrouw ligt bij dit standje op haar rug, buigt haar benen en brengt haar knieën naar haar borsten toe. Zij wordt hierbij geholpen door haar partner. Hij zit op zijn knieën en streelt haar dijen als hij bij haar naar binnen gaat. Hij wisselt hierbij oppervlakkige en diepe penetratie af. Op sommige momenten penetreert hij haar zo diep mogelijk, om haar een intens gevoel te geven.

Deze houding zorgt ervoor dat de vrouw haar lichaam op een sensuele manier in harmonie met het lichaam van haar partner kan bewegen.

Nadat de vrouw een aantal orgasmes heeft beleefd, zonder dat de man haar yoni (hiermee wordt in het Sanskriet verwezen naar het vrouwelijke geslachtsorgaan) verlaten heeft, en de man ook een liefdevolle extase heeft beleefd (door op te gaan in het genot van zijn partner), nemen zij 30 minuten de tijd om deze staat van heelheid, genot en blijdschap vast te houden.

Het standje van de klimmende schildpad staat onder meer symbool voor kracht, heling en vitaliteit. De houding zorgt ervoor dat de man meer seksuele kracht heeft om de vrouw optimaal te bevredigen.

tantra standje de klimmende schildpad

De boog

Bij de boog ligt de vrouw wederom op haar rug. Zij lift haar bekken met behulp van haar partner. Hij zit tussen haar benen (ter hoogte van haar kuiten), pakt haar benen, kruist deze en plaatst haar voeten op zijn borst. Vervolgens penetreert hij haar diep. Hij steunt met zijn knieën en vingertoppen op de grond of houdt zich vast aan haar dijen. Dit geeft hem de vrijheid om op een gepassioneerde manier langzaam, maar stevig te stoten.

Dit standje zorgt voor een intens en intiem contact. Door de houding van de vrouw, vernauwt haar vagina en kan de man haar cervix (baarmoederhals) bereiken. Hierdoor kan de vrouw een cervicaal orgasme beleven, een type orgasme waar slechts weinig vrouwen ervaring mee hebben.

tantrastandje de boog

Wil je meer weten over de achtergrond van Tantra en de plaats van seks binnen Tantra? In onderstaande video (uitgezonden door de NPO, Ohmnet) legt Tantra meester Subhojit Dasgupta uit hoe het beoefenen van Tantra kan leiden tot innerlijke kracht en balans.

In het eerste gedeelte laat hij zien hoe Tantra relaties kan versterken door wederzijds begrip. Er komen oefeningen en houdingen aan bod die helpen om seksueel contact met je partner (van een knuffel tot geslachtsgemeenschap) bewust en intens te beleven.

Het tweede gedeelte gaat over de begrippen creativiteit, (positief) verlangen en karma binnen de Tantra. Subhojit legt uit hoe Tantra in het dagelijks leven toegepast kan worden.

tantra video

Conclusie

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over de seksuele kennis die schuilgaat in deze eeuwenoude stromingen en over hoe deze kennis een bijdrage kan leveren aan jouw seksleven.

Het belangrijkste inzicht is misschien wel het uitzoeken van de juiste partner; hiermee staat of valt alles. Voor meer speelsheid tussen de lakens, kun je de kunst van het nagelkrassen of bijten eens uitproberen. Zoeken jij en je partner naar meer spanning? Probeer dan eens verschillende Tantrastandjes.

Volg het principe van Yin-Yang voor een goede balans tussen jou en je partner. Zorg dat je in gelijke mate opgewonden bent en stel jezelf de vraag of de seks voor jullie allebei even bevredigend is. Gebruik de techniek van het uitstellen van je ejaculatie en wie weet leidt dit tot een simultaan orgasme.

Waar het uiteindelijk om draait, is dat je je verbindt met je partner. Je kunt je hierbij laten leiden door de drie stadia van connectie die binnen de Tantra onderscheiden worden voor het bedrijven van liefde (fysiek, emotioneel en spiritueel). Adem, ontspan, kijk naar elkaar en spreek elkaar toe met mooie woorden.

Het zijn allen manieren om jou en je partner dichter bij elkaar te brengen. Om seks diepgang te geven. Je leert naar elkaar te luisteren, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel. Wellicht komen de ideeën over seks en andere vormen van intimiteit die in deze filosofieën besproken worden, in eerste instantie wat vreemd of zelfs heftig over op je. Kies de elementen eruit die jou aanspreken. Doe het op je eigen tempo, bouw het op.

Misschien hebben jij en je partner voornamelijk behoefte aan meer fysieke connectie, of juist aan meer spirituele of emotionele diepgang? Kijk naar wat bij jullie (situatie) past. Het is zeker de moeite waard om te proberen. Er zal een wereld voor je opengaan!

Orgasme onder controle

[thrive_toggles_group”][thrive_toggles title=”Bronnen” no=”1/1″]

http://www.blos.nu/#!De-betekenis-van-Namast%C3%A9/c1u4b/564874880cf2708e001b790f

https://books.google.es/books?id=j1LwCQAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=the+kama+sutra+pdf&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

http://www.hinduwijzer.nl/Hinduisme/de-kama-sutra-de-invloed-van-de-vedaas-1.html

http://www.mensjournal.com/expert-advice/11-ways-to-boost-your-sexual-confidence-20160216/try-edging

http://personaltao.com/teachings/questions/what-is-yin-yang/

http://realitysandwich.com/1814/pain_and_pleasure/

http://www.sacred-texts.com/sex/kama/kama205.htm

http://sacred-texts.com/sex/ar/index.htm

http://www.spiritualtantra.net/history-of-sacred-sexuality

https://en.wikipedia.org/wiki/Kama_Sutra

http://www.yinyangbalance.nl/de-tao-van-het-cultiveren-van-seksuele-energie/

http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=EN&item=8157

http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=EN&item=1769

 

http://www.amazon.com/Tantric-Awakening-Womans-Initiation-Ecstasy/dp/0892819065

https://www.bol.com/nl/p/tantric-awakening/1001004001587390/

http://www.npo.nl/tantra-als-bron-van-kracht/18-07-2010/POW_00318674

[/thrive_toggles][/thrive_toggles_group]

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 4.3 / 5. Aantal stemmen: 12

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Pornoverslaving: Ben ik verslaafd aan porno?

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in