De invloed van erectiele disfunctie – Overleeft jouw relatie zonder seks?

by Mark Meijers  - oktober 21, 2017

3.7
(3)

Invloed van erectiele disfunctie

De negatieve invloed van erectiestoornissen is duidelijk zichtbaar als men je goed bedoeld advies probeert te geven over seksualiteit, maar daarmee eigenlijk de plank mis slaat. Zo vertellen ouders graag dat liefde belangrijker is dan seks. Of sommige religieuze leiders praten over hoe een huwelijk zonder seks ook prima kan overleven. Of getrouwde stellen die zeggen “de seks wordt minder, maar de liefde blijft voor eeuwig”.

Eerlijk is eerlijk, deze uitspraken zijn niet geheel onwaar, maar ze zien één belangrijk aspect over het hoofd: Seks IS liefde.

Seks is een vorm van communicatie en een belangrijk onderdeel voor emotionele binding. Het is waar, een huwelijk kan misschien voortbestaan zonder seks en soms zelfs zonder romantiek. Maar de vraag is: wil je dat zelf wel?

Misschien heeft het ook te maken met hoe wij, als samenleving, seks “zien”. De één heeft een ander beeld van seks dan iemand anders. Als je eerste instinct is dat je in paniek raakt als je af en toe last hebt van een uitblijvende erectie dan is dat een gepast survival instinct dat zijn werk doet. Geen enkele man wilt zijn seksdrive verliezen of leven met zwakke of uitblijvende erecties. Helaas accepteren velen die situatie, omdat ze simpelweg nooit hebben gehoord dat ze een andere optie hebben.

Leren leven met de gevolgen van erectiele disfunctie

De invloed van erectiele disfunctie op jou relatie – Hoe het zowel jou als je vrouw beïnvloed

Misschien is het grootste probleem met erectiele disfunctie, of erectiestoornissen, wel dat mannen simpelweg het probleem accepteren, of ontdekken dat er een erectieprobleem is en het dan vervolgens vermijden of negeren.

Dat is misschien omdat mannen vaak het gedrag van macho’s laten zien: geen enkele man wilt graag publiekelijk kenbaar maken dat hij moeite heeft met zijn erectie. Dus is de enige logische reactie dat hij het probleem ontkent en negeert.

In de Westerse wereld is seks enorm sterk verbonden met de waarde van een man. Zijn erectie en penislengte lijken enorm belangrijk als het om daten en vrouwen versieren aankomt.

Geen wonder dat we op die manier mannen ‘trainen’ om niet over hun tekortkomingen of zwaktes te praten.

En ja, het klopt, echte mannen huilen niet. Met een grimas op het gezicht verdragen we lijdzaam de gevolgen van een erectiestoornis. Maar wat als je erectiestoornis effect begint te hebben op je relatie met je vriendin of vrouw?

Dat is misschien nog wel het grootste en meest uitdagende probleem van allemaal.

Volgens eerder onderzoek beïnvloedt erectiele disfunctie binnen een relatie zowel de man als vrouw en als er niet over gepraat word zendt de man een verkeerd signaal naar zijn vrouw. Karen Donahey, directrice van het “Sex and Marital Therapy Program” vertelde dat een compleet gebrek aan seks een signaal is naar een vrouw dat ze niet langer aantrekkelijk is. Zelfs nadat haar man heeft gezegd dat er niks mis met haar is blijft er twijfel knagen. Dit wordt een nog groter probleem als de vrouw al een lage eigenwaarde heeft en haar beeld van zichzelf gebaseerd is op hoe haar partner zich tegenover haar gedraagt.

Donahey vertelde verder dat het een verminderde erectie en ook complete impotentie, veelvoorkomend is onder mannen en dat het niet zo’n groot geheim zou moeten zijn. Sterker nog, volgens onderzoek zal zeker 50% van alle mannen te maken krijgen met zwakkere erecties of impotentie gedurende het ouderdomsproces.

Misschien nog wel het meest verontrustend is hoe groot de schade kan zijn van dit geheim. Uit een onderzoek van MedScape bleek dat 1 op de 5 huwelijken strand vanwege argumenten of wrok over erectiele disfunctie. Dat komt niet echt overeen met “liefde blijft voor eeuwig”, vind je ook niet? Dat komt omdat een seksloos maar liefdevol huwelijk nogal een contradictie is. Het wordt moeilijk om elkaar lief te hebben als elke vorm van seksuele intimiteit ontbreekt.

Maar wacht even voordat je alle verhalen erbij haalt van stelletjes die jij kent waar een seksloze relatie wel werkt…

Je hebt gelijk: liefde kan veel overwinnen. Maar zelfs diegenen die jij kent die zeggen zonder seks te kunnen zullen seks, intimiteit en diepe communicatie wel waarderen.

Bovendien zijn er geen geheimen in een liefdevolle  relatie. Dus ook geen verborgen erectie problemen.

Geen geheimen in een relatie

De echte vraag is dus: wat houdt seksuele intimiteit in?

De invloed van erectiele disfunctie op jouw relatie zal er altijd toe doen, niet enkel vanwege het ontbreken van seksuele penetratie, maar ook vanwege wat er mentaal gebeurt. De ene partner voelt zich eenzaam en afgezonderd van het leven van de ander, terwijl de ander stilletjes lijdt en zich schaamt terwijl hij er met niemand over kan praten.

Als man kan het enorm lastig zijn om met je vriendin of vrouw over erectiele disfunctie te praten. Het gevolg is dat je teruggetrokken raakt, zowel fysiek als emotioneel. Je vriendin of vrouw kan dit vervolgens opvatten dat jij je interesse in haar bent verloren, of dat dit op zijn minst vermindert is. Het gevolg: haar angst om verlaten te worden groeit. Je als man los proberen te maken van je erectieproblemen voedt de angst en paranoia waar menig relatie om is geëindigd.

Het kan zelfs voorkomen dat erectiele disfunctie zoveel druk op de relatie legt dat het de aanleiding is voor je partner om overspel te plegen met andere single of getrouwde mannen.

Maar geef de moed niet op: je relatie kan gered worden door eerlijke en intieme communicatie.

Direct aan de slag? Download hier het gratis ebook over erectiestoornissen.

Gedumpt vanwege impotentie? Ja, het komt voor.

Eerder hoorde ik het verhaal van een getrouwd stel dat problemen had vanwege de man zijn onwil om een erectiestoornis te laten vaststellen. Hij vermeed alle vormen van intimiteit, wat hem vervolgens een miserabel gevoel gaf. Hij werd erg teruggetrokken en sliep zelfs twee jaar lang op de bank. Hij gaf toe dat zijn probleem bijna het einde van het huwelijk betekende. Zijn vrouw dacht dat zijn teruggetrokkenheid het gevolg was van een gebrek aan aantrekkingskracht van haar kant. Het wordt nog gekker: zijn vrouw vermoedde op den duur wel dat hij erectieproblemen had, maar als ze erover probeerde te praten zonderde de man zich af. Dus ze stopte om ernaar te vragen.

Dit is belangrijk: als je seks vermijd en met smoesjes aankomt dan is de kans groot dat je vriendin of vrouw daar niet intrapt. Waarschijnlijk weet ze al wat er speelt. Ze snapt alleen niet hoe het komt en daardoor raakt ze gekwetst, wat langzaamaan een kloof tussen jullie creëert.

Hoe langer je met erectiele disfunctie blijft rondlopen, des te groter de kans dat je jouw partner verliest. Het is dus niet zo dat erectiele disfunctie dé oorzaak is van een gestrand huwelijk. Het onderliggende probleem is het gebrek aan oprechte, eerlijke communicatie. Hiermee verdwijnt ook gelijk een manier voor het delen van sensualiteit en emotionele verbinding. Het creëert ook een ander probleem: één of beide partners kunnen van mening zijn dat de “oplossing” is om er een minnaar bij te zoeken die hen wel “begrijpt”.

Zoals je snapt komt er weinig van dat “begrijpen” terecht, het gaat puur om verwarring die leidt tot meer verwarring en frustratie.

Zoals je snapt beïnvloedt erectiele disfunctie dus je relatie en gaat het niet alleen om seks of seksualiteit. Het gaat meer om een gebrek aan eerlijkheid. Dat is de reden dat er ruimte moet zijn voor een open en eerlijke dialoog.

Wees een man. Geef toe dat erectiele disfunctie voorkomt.

Alles over erectiele disfunctie

De eerste stap is simpelweg toegeven aan je partner dat je last hebt van erectieproblemen, ondanks dat je misschien niet weet hoe dit komt. Eerlijk is eerlijk, zonder dat je zelf op zoek gaat naar de oorzaak, of een dokter bezoekt, kun je niet weten wat de werkelijke oorzaak is van jouw erectieprobleem.

Jij en je partner kunnen zich geruststellen met de gedachte dat erectiestoornissen voorkomen bij de meeste mannen: het is dus niks ongebruikelijks of iets om je voor te schamen. Naar schatting leidt 40% van de mannen rond de 40 jaar aan een erectiestoornis. Dit aantal loopt op tot ongeveer 70% bij mannen van rond de 70.

Leren omgaan met erectiestoornis

Maar daarnaast komen erectiestoornissen ook voor bij mannen jonger dan 40 jaar. Volgens het “Journal of Sexual Medicine” komt dit voornamelijk vanwege psychologische factoren. Het gaat dus niet zozeer om je leeftijd of je lichaam. Wat belangrijker is zijn je leefstijl en ongezonde fysieke of mentale gewoontes.

Een onderzoek uit 2012 concludeerde dat erectiele disfunctie ontstaat vanwege een combinatie van fysieke en psychologische redenen. Wat misschien ontstaat als een fysiek probleem kan escaleren zodat ook psychologische problemen, zoals depressie, faalangst en overmatig alcohol drinken, het probleem verergeren.

Eén van de eerste dingen die je zal leren in therapie is dat je op zoek moet gaan naar de bron van je erectiestoornis. Vandaaruit kun je de kettingreactie stopzetten en zodoende grip krijgen op de fysieke en psychologische factoren die het geheel verergeren.

Een voorbeeld: een man wordt 40 of 50 en merkt dat hij hormonaal aan het veranderen is. Onder andere daalt zijn testosteronniveau. Zijn erecties zijn zwakker en er is meer stimulans nodig om tot een orgasme te komen. Hij voelt zich somber en neerslachtig en “verzacht” de pijn door veel te eten, terwijl hij zich emotioneel afzondert van zijn partner. Door het slechte dieet wordt het erectieprobleem erger en ontstaat obesitas en hartproblemen.

Deze vicieuze cirkel had makkelijk doorbroken kunnen worden als de oorzaak van de erectiestoornis vanaf het begin was aangepakt. Man en vrouw hadden samen hieraan kunnen werken.

Tip: wil je meteen een handige tip om je erectiestoornis te verminderen? Bekijk mijn handige videotip!

Verhoog je testosteron met deze leefstijl tips

Laag testosteron? Dat hoeft geen probleem te zijn. Leefstijl veranderingen zoals hieronder vermeld helpen:

 • Dagelijks sporten
 • Betere voeding
 • Regelmatiger slaapschema
 • Betere hydratatie

Samen met vitamine C tabletten en voeding rijk aan arginine – een aminozuur-, zoals noten, mager vlees en pompoen zaden, kun je het probleem bij de bron aanpakken. Meestal is de veroorzaker van erectieproblemen het gevolg van gezondheidsproblemen.

Toch zijn er ook gevallen waar de oorzaak van psychologische aard is. Je zou dan denken dat een medicijn voldoende is, omdat er geen fysieke component in het spel is. Toch is het zo makkelijk niet.

Een man kan één keer een slechte beurt maken en daar heel lang mee rondlopen. Het is als het ware een mentale last die de man met zich meezeult als hij voelt dat hij is tekort geschoten.

Hoe stoer je als man ook mag zijn, we blijven een redelijk fragiel ego hebben dat makkelijk uit balans kan worden gebracht. Een enkele keer erectieproblemen tijdens de seks kan soms voor weken, of zelfs maanden, voor faalangst zorgen! Faalangst zorgt bovendien voor de “vecht of vlucht”-reactie, die zorgt voor een adrenalinestoot die korte metten maakt met gezonde erecties en de bloedtoevoer naar de penis verstoort.

Zodra fysieke en psychologische factoren elkaar versterken wordt het al lastiger om je erectieprobleem eenvoudig op te lossen. Misschien is dat dan ook één van de redenen waarom bijna 75% van alle mannen hun erectieproblemen niet laat behandelen door een dokter of op andere wijze hulp zoekt.

Dokter Brian Helfand, van de Northore University Health System en de universiteit van Chicago vertelt dat veel patiënten met een erectiestoornis geen recept indienen voor medicijnen. Ook bleek, hoe ouder de patiënt, hoe minder groot de kans dat de patiënt op zoek gaat naar een oplossing voor zijn erectieprobleem. Als oorzaken hiervoor werden niet alleen kosten, maar ook schaamte, genoemd.

Deze mannen hebben soms hun seksleven al opgegeven, met als gevolg gigantische risico’s voor hun persoonlijk, fysiek en emotioneel welzijn.

Het is tijd om een knoop door te hakken en jouw leven – en daarmee dat van je partner – te verbeteren. Het is hoog tijd om te kiezen voor meer geluk in je relatie.

Kies voor geluk en meer intimiteit

Betere communicatie: de eerste stap naar het verslaan van erectiele disfunctie

Eerlijkheid duurt het langst. Dat is zeker zo als het aankomt op erectieproblemen. Je staat er niet alleen voor, hoogstwaarschijnlijk heeft je partner begrip voor je situatie en wilt ze je er graag vanaf helpen. Je partner kan je bovendien de nodige ondersteuning geven als het gaat om bijvoorbeeld veranderingen aan je dieet of levensstijl, zodat het net wat makkelijker voor je wordt om die veranderingen door te zetten.

Daarnaast zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Iemand die niet makkelijk van zijn erectieprobleem afkomt kan alsnog veel plezier en genot halen uit intimiteit volgens tantrische seks, om een voorbeeld te noemen. Er zal dan meer nadruk liggen op strelen, masseren en voorspel. Het resultaat hiervan kan verassend zijn: een nieuw soort fysiek orgasme, zelfs met een zachtere erectie. Hierdoor verliest zo iemand zijn seksleven niet, hij ervaart seks op een andere manier.

Wat we hiervan kunnen leren is dat je seksuele intimiteit op verschillende manieren kan ervaren. Je kan op diverse manieren emotioneel verbonden zijn met je partner. Sommigen overwinnen het obstakel van erectiestoornissen door middel van samenwerking met de partner en andere manieren ontdekken van fysiek genot.

Dus door eerlijk te zijn tegenover zichzelf – en hun partner – vinden ze nieuwe manieren om hun erectieprobleem te overwinnen. Dat is nog eens échte mannelijkheid: problemen niet ontwijken, maar ze overwinnen. Zo bieden ze hun partner de seksuele, sensuele en emotionele aandacht die ze graag wilt. Het zijn ware alfamannetjes die zich niet makkelijk uit het veld laten slaan.

Blijf vechten voor de liefde

Dus, wees een man en zie onder ogen dat het leven niet altijd mee zit. Vergeet niet: er is altijd een reden om te vechten voor de liefde van je leven. Tijd dus om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan.

Bekijk mijn gratis videotraining en ontdek vandaag nog hoe je jouw stabiele, harde erectie terugkrijgt!

erectiestoornis oplossen

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 3.7 / 5. Aantal stemmen: 3

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Vroegtijdige zaadlozing oorzaken – zowel fysiek als mentaal

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hallo Mark,

  Onderaan dit artikel (De invloed van erectiele disfunctie-Overleeft jouw relatie zonder seks?) staat een linkje om een gratis e-book te kunnen downloaden. De link werkt echter niet (er komt een video in beeld). Kun je aangeven hoe ik het e-book kan downloaden.
  Alvast bedankt.

  Chretien

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in