Mannen met een laag libido, wat is de oorzaak?

4
(1)

We leven in een maatschappij vol met stereotypes. Het grootste gedeelte van deze standaard opvattingen heeft weinig met de waarheid te maken. Zo zouden mannen altijd zin hebben in seks. In alle bladen, op de televisie en op de reclames blijkt keer op keer dat mannen geen laag libido kunnen hebben. Ze zijn er altijd klaar voor.

Dat is echter helemaal niet de realiteit. Er zijn veel mannen die af en toe een laag libido hebben, en wanneer teveel factoren samenvallen, kunnen deze mannen ook over een langere periode problemen hebben in bed. Zij hebben geen zin en kunnen geen zin maken. Wat zijn de oorzaken hiervan en kun je hier zelf wat aan doen?

Het taboe

Misschien heb je het idee dat jij de enige man bent die een laag libido heeft. Je hoort er immers niets over bij je vrienden of op straat. Mannen zijn gewoon altijd in staat om seks te hebben en wanneer je de verhalen gelooft, doen zij het ook minstens elke avond. Waarom hoor je er niets over wanneer er meerdere mannen zijn die last hebben van dit probleem?

Het antwoord ligt in het stereotype. Wanneer het normaal zou moeten zijn dat mannen altijd zin hebben in seks, dan kun je niet praten over een laag libido. Je wilt immers een echte vent zijn, de alfa man die zijn vrouw elke avond een flink verwent? Zolang het taboe in stand blijft, kun je er niet over praten. Gelukkig leven we ook in een tijdperk waarin je anoniem op zoek kunt naar de oplossingen. Het internet houdt zich namelijk niet aan taboes, we kunnen elkaar namelijk niet zien en dat maakt de drempel een stuk lager.

Vermoeidheid en stress

Het lijkt normaal dat je altijd zin in seks zou moeten hebben, een laag libido heeft te maken met vermoeidheidmaar het tegendeel is waar. Je kunt alleen zin in seks krijgen wanneer jouw hersenen besluiten dat er een kans op voortplanting is. Zij moeten de mogelijkheid zien en vervolgens het besluit nemen dat het een goed moment is om de geslachtsorganen aan het werk te zetten.

Wanneer je onder veel druk staat en het zijn lange dagen met veel stress, dan kun je de zin in seks wel vergeten. Zo werken de hersenen en jouw lichaam namelijk niet. Wanneer je jezelf gedurende lange tijd onder grote druk en stress zit, trekt dit uiteindelijk een wissel op jouw lichaam. Dit betekent dat de hersenen de kans op voortplanting minder waarschijnlijk achten.

Daarnaast merk je dat je moeite hebt om wakker of alert te blijven. De vermoeidheid en de stress zijn een primaire impuls voor de hersenen. Dat betekent dat de zin in seks naar de achtergrond gedrukt wordt, omdat er simpelweg geen ruimte voor is. Het gevolg is een laag libido en weinig zin in seks, ongeacht wat je partner ook doet om je weer in de goede stemming te krijgen.

De gevolgen van prestatiedruk

Mannen hebben al snel de leidende rol in de slaapkamer. Bij de meeste stellen is het de man die het meeste werk levert tijdens de seks, en in feite is de seks ook afhankelijk van zijn erectie. Heeft de man een erectie die niet optimaal is, of heeft hij last van voortijdige orgasmes, dan neemt de prestatiedruk alleen maar toe. Hij wil presteren om zijn partner tevreden te stellen, maar deze prestatiedruk maakt falen alleen maar waarschijnlijker.

De druk die op de schouders van een man komt te liggen tijdens de seks, kan ervoor zorgen dat een laag libido nog verder gaat zakken. Zijn hersenen besluiten voor de opwinding al dat het de moeite niet waard is, of dat de kans op succes gewoon te klein is. Om vervelende situaties te vermijden besluiten de hersenen daarop om niet over te gaan naar de opwinding, maar de situatie zo vroeg mogelijk de kiem in te smoren.

Het gevaar van deze oorzaak is dat de gevolgen alleen maar groter worden zolang je er niets aan doet. De druk en de gevolgen van de druk nemen namelijk per keer toe, en dat leidt uiteindelijk tot veel grotere problemen dan een laag libido.

Sleur in de slaapkamer

laag libido kan te maken hebben met sleurEen onderschatte reden voor een laag libido is slechte seks. Opwinding is het gevolg van seksuele prikkels die de hersenen vertellen dat het tijd is om opgewonden te worden. Wanneer je dezelfde prikkels elke keer krijgt, met constant precies hetzelfde gevolg en dezelfde routine, dan vinden de hersenen deze prikkels op een gegeven moment niet meer de moeite waard.

Zodra er vaste routine is tijdens de seks, kun je er op rekenen dat het libido gaat zakken. De hersenen hebben geen reden meer om opgewonden te worden, want zij weten precies wat er gaat komen. De hele spanning achter de seks is weg door de sleur, en dit zorgt altijd voor een lager libido.

Alcohol

Een paar glazen maakt de drempel lager en dit zorgt voor meer opwinding. Nog een paar glazen meer en je hersenen kunnen niet meer prioriteren. Zij geven voorrang aan de slaap, of willen nog wel naar de opwinding toe, maar krijgen de penis niet meer in stijve toestand. Teveel alcohol kan ervoor zorgen dat je geen zin kunt krijgen in seks, of kan ervoor zorgen dat je niet langer in staat bent om seks te hebben.

Wat kun je aan een laag libido doen?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om je libido hoger te krijgen, maar laat ik me richten op de punten die ik heb gegeven voor een laag libido. Het eerste dat je moet doen, is praten met je partner. Wanneer jij geen zin hebt in seks, en zij denkt dat mannen altijd zin hebben, dan ontstaat er een misverstand. Door goed met elkaar te blijven communiceren, kun je grotere misverstanden voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om rustpunten in te lassen voor jezelf. Geen enkel persoon kan constante druk goed verteren. Probeer je momenten van ontspanning te vinden door niet met werk bezig te gaan, de computer uit te zetten en je mobiel op stil te zetten. Ga eens een eind wandelen door het bos heen, of ga eens een uur aan het strand staan. Je merkt al snel dat je weer energie op gaat doen.

Wanneer je de sleur in de slaapkamer aan weet te pakken door nieuwe manieren van seks te introduceren, de slaapkamer te verbouwen of speeltjes bij de seks te gebruiken, dan merk je dat de prestatiedruk al snel af gaat nemen. De seks is weer spannend, en door de betere communicatie kunnen jullie elkaar veel beter begrijpen tijdens de seks. Dit heeft een aantal grote voordelen.

Ten eerste wordt de seks uiteraard direct beter, maar belangrijker is dat er een einde komt aan jouw lage libido. Omdat de spanning tijdens de seks weer toe is gaan nemen, hebben de hersenen redenen genoeg om de prikkels weer goed op te pakken en over te gaan tot opwinding op de momenten dat dit de bedoeling is. Houd het even een paar weken in de gaten zodat je libido niet weer terugvalt, en je merkt al snel dat je seksleven weer stukken beter zal worden.

erectiestoornis oplossen

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Wat is het verband tussen het libido en prestatiedruk?

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in