De Oorzaken En Effecten Van Een Erectiestoornis.

5
(1)

Het Ontstaan Van Een Erectiestoornis En De Invloed Op Het Seksleven.
In Nederland heeft ongeveer 17% van alle mannen boven de 18 jaar last van de aandoening die we kennen als ‘erectiestoornis’. Dit betekent dat zij er niet of niet regelmatig toe in staat zijn een erectie te verkrijgen tijdens seks, waardoor gemeenschap moeilijk verloopt.

UPDATE: Als je zelf kampt met de confrontatie van een uitblijvende of slappe erectie, start dan hier…

Verschillende benamingen van de erectiestoornis

Het verschil tussen impotentie, of erectiele dysfunctie (hetzelfde als een erectiestoornis) is niet voor iedereen duidelijk. Daarom een korte uitleg.

Erectiele dysfunctie is de wetenschappelijke term voor wat we in de volksmond kennen als de erectiestoornis.

Deze aandoening betekent letterlijk het niet functioneren van het erectieproces in het lichaam van de man.

Wanneer een man seksueel opgewonden raakt, dan wordt een routine in werking gesteld door het seksuele centrum van de hersenen. Deze prikkel zorgt er voor dat onze hartslag wat wordt verhoogd en de zwellichamen in de penis zich vol beginnen te zuigen met bloed. Door dit proces blokkeren deze zelfde zwellichamen de aderen in de penis die zorgen voor de afvoer van het bloed, waardoor grotere hoeveelheden ervan als het ware in de penis gevangen blijven.

Hierdoor behoudt de penis gedurende de periode van seksuele opwinding zijn erecte vorm.

Het weer laten afnemen van de erectie, gebeurt door een prikkel van de hersenen (vaak gestuurd nadat een orgasme heeft plaatsgevonden) welke er voor zorgt dat de hartslag opnieuw vertraagt en de verhoogde bloedtoevoer naar de penis afneemt. De zwellichamen krimpen een klein beetje, waardoor de aderen voor de afvoer van bloed uit de penis weer open gaan. Hierdoor verliest de penis zijn erecte, stijve, vorm.

Wanneer er sprake is van een erectie stoornis, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn.

Erectiestoornis vorm 1

Wanneer de man om wat voor reden dan ook moeite heeft met het toelaten van

Oorzaken erectiestoornis

seksuele opwinding, dan kan het zo zijn dat in de eerste plaats nooit of zelden, de eerste seksuele prikkel vanuit de hersenen wordt verzonden die zorgt voor de extra bloedtoevoer naar de penis en het afsluiten van de afvoer-aderen.

Hierdoor kan de penis zijn erecte, stijve, vorm niet bereiken en dit maakt geslachtsgemeenschap in bijna alle gevallen onmogelijk.
Deze vorm van de erectiele disfunctie heeft als kenmerk dat seksuele spanning bij de man niet of nauwelijks aanwezig is. Het is iets wat bijvoorbeeld vaak voorkomt bij a-seksuele mannen die toch in een situatie komen waarbij ze seksueel willen presteren.

Er zijn weinig dingen zo confronterend en storend als het moment dat tijdens seks je erectie niet opkomt of niet voldoende hard wordt. Leer wat jij hieraan kunt doen.

Erectiestoornis vorm 2

De tweede vorm van erectiele disfunctie ontstaat wanneer de prikkel vanuit de hersenen die er toe dient de erectie weer te laten afnemen na geslachtsgemeenschap, op het verkeerde moment (vaak te vroeg) plaatsvindt.

Dit betekent dat een man de controle over zijn erectie verliest en deze niet bewust in stand kan houden.

Deze vorm van erectiele disfunctie is de meest voorkomende vorm en dit hangt sterk samen met de mentale stabiliteit van mannen tijdens seks.

Voor het in stand houden van een seksuele ‘state of mind’ is een bepaalde mate van concentratie nodig.
Als een man moeite heeft de seksuele gedachte die hij heeft ten opzichte van zijn partner vast te houden. Dan kan het zijn dat hij moeite krijgt met het behouden van zijn erectie tijdens seks.

Dit is niet alleen de meest voorkomende vorm van erectiele disfunctie, maar tevens de best behandelbare, omdat mentale focus een groot deel van het probleem vormt, en dit is goed te trainen.

Er zijn door de jaren heen diverse therapieën ontwikkeld om mannen te leren de concentratie vast te laten houden tijdens seks en dit heeft vaak zeer positieve gevolgen. Om zelf te leren op deze manier je erectieprobleem de baas te worden begin je hier…

Impotentie v.s. erectiestoornis

De term impotentie en de term erectiestoornis worden vaak door elkaar heen gebruikt. Toch is er wel degelijk verschil tussen de twee.

De erectiestoornis verwijst als term puur en alleen naar het niet of niet goed kunnen verkrijgen van een erectie bij mannen.

Impotentie echter, verwijst naar alle aandoeningen die als gevolg hebben dat een man zich niet zou kunnen voortplanten.

Sommige mannen hebben bijvoorbeeld (vaak erfelijk bepaald) zwakker sperma dan anderen. Het bevruchten van een partner kan voor deze mannen soms erg uitdagend zijn en in sommige gevallen is hiervoor zelfs een medische ingreep nodig.
Impotentie kan tevens een heftige vorm van premature ejaculatie zijn, waarbij een man dusdanig snel tot een orgasme komt tijdens seks, dat bevruchting niet mogelijk is.

Ook de lengte van de penis kan een man er in zeer extreme gevallen van weerhouden tot gemeenschap te komen. Ook dan spreken we van impotentie, maar bij geen van deze voorbeelden is sprake van een erectiestoornis of erectiele dysfunctie.

Mocht jij willen ontdekken hoe je zelf erectieproblemen te lijf kunt gaan. Kijk dan hier

Mentale effecten van Erectiele Dysfunctie

We hebben het voornamelijk gehad over de fysieke kant van de erectiestoornis, maar het is juist de mentale kant die deze aandoening voor zo veel mannen zo moeilijk maakt om mee te leven.

zorgen over erectiestoornis

Wij leven in een zeer seksueel georiënteerde samenleving en wij mannen ervaren seks in veel gevallen als iets waarbij gepresteerd moet worden. Wanneer dit lukt en wij seksueel naar tevredenheid denken te presteren, dan putten we hier ook veel trots en voldoening uit.

In dezelfde mate echter overvalt ons een gevoel van schaamte en minderwaardigheid wanneer wij op seksueel vlak niet voldoen aan de eisen van onszelf en (nog erger) die van onze partner.

Het is op dit moment dat de mannelijk trots beschadigd raakt en we in onze eigenwaarde worden geraakt.

Dit geldt overigens niet alleen voor mannen die kampen met een erectiestoornis, maar eigenlijk voor alle aandoeningen die een gezonde seksuele relatie in de weg staan, zoals het hebben van een vroegtijdige zaadlozing, een te kleine penis, of andere vormen van seksuele aandoeningen.

Kamp je met deze problemen dan kun je in actie komen door deze online training te volgen

Prestatie angst

partner erectiestoornis

Het meest voorkomende mentale effect van de erectiele dysfunctie is dus prestatie angst. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat mannen zich vlak voor en tijdens seksuele gemeenschap niet op hun gemak voelen. De angst voor een slechte seksuele prestatie door het uitblijven of te snel afnemen van een erectie maakt dat ze gestrest raken.
Dit veroorzaakt vaak een vicieuze cirkel, want het is juist deze stress die er vervolgens voor zorgt dat zij zich niet op de seksuele prikkels kunnen concentreren waardoor de erectie ook daadwerkelijk afneemt en hun angst werkelijkheid wordt.

Zelfs mannen die lichamelijk compleet gezond zijn kunnen vanwege prestatie angst last krijgen van een erectiestoornis.
De stress en angst overstemmen dan de seksuele sfeer terwijl het lichaam in principe wel in staat is de erectie tot stand te laten komen.

Relatieproblemen

Een ander effect van de erectiestoornis, is de druk die deze kan leggen op een relatie tussen twee partners. Enerzijds kan het de vrouw zijn die zich verantwoordelijk voelt voor het feit dat de man zijn erectie niet in haar bijzijn in stand kan houden. Daar tegenover kan een man zich juist zeer schuldig voelen voor het niet kunnen bieden van seksueel genot.

Vaak is het in relaties moeilijk om met dit probleem om te gaan, omdat de man zich in zijn trots voelt aangevallen als over dit onderwerp gesproken moet worden. Vrouwen hebben vaak de neiging het probleem niet ter sprake te brengen om de man en zijn breekbare ego te sparen.

Dit is een slechte zaak, omdat hierdoor het probleem niet wordt aangepakt.

erectiestoornis relatie

De Omgang Van Je Partner Met Een Erectiestoornis

Het ontbreken van communicatie en het uitblijven van verbetering zorgt er in veel gevallen voor dat relaties op het spel komen te staan.

Vermijden van seks

Mannen die een heftige vorm van erectiele dysfunctie hebben en meerdere malen op seksueel vlak gefaald hebben, kunnen een afkeer voor seks ontwikkelen waardoor ze seks in zijn geheel gaan vermijden.

Dit gebeurt vaak in een tijdspanne van meerdere jaren waarin structureel slechte ervaringen plaatsvinden op seksueel vlak.

Voor mannen met een bepaalde vorm van impotentie, kan seks soms na verloop van tijd alleen nog maar geassocieerd worden met negatieve ervaringen, met angst, met falen en met teleurstelling.

Deze situatie is echter gemakkelijk te voorkomen als in een vroeg stadium tot actie wordt overgegaan.

Zoals eerder gezegd, zijn de meeste vormen van impotentie goed te behandelen met therapie. Vaak gaat het om het in banen lijden van gedachtes en het vast leren houden van concentratie tijdens seks.

Ook wanneer mannen al op een punt zijn beland waarop seks onaantrekkelijk is geworden, is de schade niet onomkeerbaar. Seksuele activiteit zit op evolutionair niveau in ons geprogrammeerd. Vaak is een korte periode van mentale training genoeg om een man weer open te stellen voor seks.

Effecten van fysieke vormen van erectiestoornis

In een zeer klein gedeelte van de gevallen wordt de stoornis veroorzaakt door fysieke problemen.
De bekende vormen zijn bijvoorbeeld zenuwschade of een onbalans van stoffen in de hersenen. Zenuwschade kan optreden na chirurgische ingrepen. Ook hoofdtrauma’s na ongelukken kunnen impotentie in vele vormen tot gevolg hebben.

brein erectiestoornis

Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die door een zuurstof tekort hersenschade hebben opgelopen wat erectiele dysfunctie als gevolg had.

Wat echter de meest voorkomende oorzaak is van erectiele dysfunctie bij mannen, is een probleem bij de doorbloeding van de penis.

De verschillende redenen dat dit optreedt kunnen we onder een noemer zetten, namelijk:

Hart en vaatproblemen die lijden tot een erectieprobleem

Wanneer een man overgewicht heeft, dan gaat dit in veel gevallen gepaard met een te hoog cholesterol gehalte. Cholesterol zet zich af tegen de wanden van bloedvaten, waardoor deze ten eerste minder rekbaar worden (aderverkalking) en ten tweede nauwer worden, waardoor de bloedstoevoer naar bepaalde lichaamsdelen moeilijker wordt.

Wanneer dit de penis betreft, dan kan het systeem wat de erectie tot stand moet brengen falen, doordat niet voldoende bloed, snel bij de penis kan komen.

Heel erg vaak, is de levensstijl van moderne mannen een van de grote problemen. We eten te vet, bewegen te weinig, en krijgen te weinig divers voedsel binnen.

Naast overgewicht en hart en vaat problemen, kan ook de prostaat voor problemen zorgen bij het verkrijgen van een erectie.

Wij zijn als mensen door de generaties heen, steeds ouder geworden. Vroeger werd een gezonde man niet ouder dan 40 jaar. Nu ligt dat dichter bij de 100. Er zijn echter bepaalde lichaamsdelen en organen die nog altijd na enkele tientallen jaren hun beste tijd gehad hebben. De prostaat is er hier een van. Deze kan op latere leeftijd gaan zwellen, waardoor de doorbloeding ervan moeilijker verloopt. De bloedbaan door de prostaat is echter de rechtstreekse weg naar de penis. Wanneer dit dus slechts verloopt kan ook het bloed, wat nodig is om de erectie tot stand te laten komen, niet meer bij zijn bestemming komen.

Verder zijn er nog een aantal ziektes en aandoeningen die de bloedtoevoer kunnen beïnvloeden. Bij bijvoorbeeld annorexia, kan het zo zijn dat het lichaam te weinig bloed bevat en dan zou de erectie bloed onttrekken aan andere delen van het lichaam, waar het op dat moment niet gemist kan worden. Suikerziekte heeft een zelfde effect waardoor soms een erectiestoornis kan optreden.

Een ziekte als MS (Multiple Sclerose) kan er juist weer voor zorgen dat de zenuwen de prikkels die voor een erectie moeten zorgen niet meer goed geleiden.

Effecten van erectiele dysfunctie op de partner

Vaak denken we dat we, wanneer we met een erectiestoornis kampen, de enige gedupeerden zijn. Maar in veel gevallen is dit voor onze partner even vervelend.

We hadden het er eerder al over: Communicatie over verschillende vormen van impotentie binnen een relatie verloopt vaak moeilijk.
Om die reden weten onze partners vaak niet wat ze met de situatie aan moeten.

We gaan er dan vanuit dat een partner weet dat er sprake is van een erectiestoornis. Maar dit is lang niet in alle gevallen duidelijk.

Wanneer een man zich afstandelijk gedraagt en minder enthousiast reageert op seks dan zijn partner verwacht, dan kan dit voor haar tot hele andere conclusies lijden dan een erectie stoornis.

Een partner kan onzeker worden over haar uiterlijk, en kan gaan twijfelen aan haar prestaties. Het seksueel kunnen opwinden van een man, is iets waar vrouwen veel waarde aan hechten en de gedachte dat een partner niet of niet langer seksueel opgewonden van hun uiterlijk wordt, kan ze erg zwaar vallen.

Partner erectiestoornis

Ook als er wel open gecommuniceerd wordt over de stoornis, dan kan een partner een gevoel van hulpeloosheid overvallen.
Het probleem wat in al deze gevallen gaat spelen, is dat niet langer van seks wordt genoten. Seks is heel vaak een pilaar waarop een relatie gedeeltelijk steunt. Goede seks kan veel andere kleine mankementen in een relatie tenietdoen en een slecht functionerend seksleven kan veel andere kleine problemen erger doen lijken.

We hebben nu een overzicht van de oorzaken en effecten van erectiele dysfunctie op mentaal en fysiek vlak op een rijtje gezet. In de onderstaande training ga ik het hebben over de mogelijke oplossingen en behandelingen die beschikbaar zijn.

 

erectiestoornis oplossen

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: