Is het normaal om erectieproblemen te hebben in mijn 30er, 40er en 50er jaren?

0
(0)

Erectieproblemen binnen alle leeftijdscategoriën

Als een jongere man denkt aan een erectiestoornis, denkt hij al snel aan een man van 60 of 70 die last heeft van impotentie door het ouder worden. Dit beeld is niet juist. Mannen van alle leeftijden kunnen last hebben van een erectiestoornis, soms zo oud als 70 of 80, maar zeker ook zo jong als 20, 30 of zelfs in hun tienerjaren. Dus, hoe ontstaat een erectiestoornis nu eigenlijk?

Oorzaken van erectieproblemen: het ontstaan van een erectiestoornis

Een erectiestoornis hoeft niet altijd te maken te hebben met impotentie. Een erectiestoornis kan ook betekenen dat je een zwakke erectie krijgt, snel of zwak klaarkomt, of dat je moeilijk een erectie kan behouden of zelfs vroegtijdig klaarkomt – vooral als je altijd een goed uithoudingsvermogen hebt gehad en deze klachten ineens opkomen.

Meestal voel je een erectiestoornis niet direct aan komen – het is geen schakelaar die omgezet wordt als je plots een bepaalde leeftijd bereikt. Nee, door de tijd heen merk je simpelweg gewoon dat je niet meer zo snel een erectie krijgt en/of dat je meer stimulatie nodig hebt om een erectie te krijgen en om een erectie te behouden.

Het kan vooral zorgwekkend zijn als je nog een jong volwassene bent en als je geen gezondheidsklachten hebt, voor zover je weet. Waarom lijkt het dan alsof de penis “het gewoon maar opgeeft”?

TIP: Benieuwd wat je zelf kunt doen om je erectie te houden? Download dan mijn gratis eBook en ontdek het direct!

Hoe ontstaat een erectiestoornis bij de meeste mannen?

Ontstaan van erectiestoornissen - Infographic

Er is geen eenduidig antwoord, omdat er een behoorlijke variatie zit in de redenen waarom een erectiestoornis kan ontstaan. Healthline zegt bijvoorbeeld dat het onvermogen om een stevige erectie te behouden iets simpels kan zijn zoals stress (dagelijkse stress, relationele stress of stress door faalangst) of het zou volledig psychologisch kunnen zijn, door vertrouwensproblemen of zelfs emotionele stoornissen.

Wat eigenlijk nog belangrijker is, is dat een erectiestoornis veroorzaakt kan worden door lichamelijke kwalen – waaronder een erg aannemelijke hartaandoening. Het idee dat een erectiestoornis en hartaanval of beroerte met elkaar te maken kunnen hebben is nog redelijk nieuw. Eigenlijk enkel in onze moderne tijd vertellen doctoren en sekstherapeuten hun patiënten dat zij fysieke controle zouden moeten nemen, vooral in gevallen waarbij een erectiestoornis al een tijdje aanwezig is.

Indien erectie klachten langer dan twee maanden aanhouden – en die niet gelinkt kunnen worden aan een psychologisch probleem – zouden een aanwijzing kunnen zijn voor een serieuze aandoening, waaronder:

 • hart- en vaatziektes
 • Hoog cholesterol
 • Hoge bloeddruk
 • Hypertensie
 • Diabetes
 • Hyperlipidemie
 • Alcoholmisbruik
 • Roken of drugsgebruik
 • Overgewicht
 • Metabool Syndroom
 • Parkinson
 • Multiple Sclerosis (MS)
 • of een combinatie van meerdere van deze dingen

Jaren geleden, dacht men dat een erectiestoornis niet gerelateerd was aan je gezondheid, maar enkel aan je seksuele voldoening. Seks was een “luxe” van jeugd en niet de behoefte van elke man. Erger nog, veel mensen hadden het idee dat een erectiestoornis een natuurlijk symptoom van ouder worden was. Dat is volledig onjuist.

Hoewel het waar is dat oudere mannen te maken kunnen krijgen met een “andropauze”, wat vergelijkbaar is met een menopauze, en hierdoor te maken krijgen met een dip in hun testosteron en sekslust, betekent dit niét dat hij direct impotent wordt of dat hij vanzelfsprekend problemen heeft met het krijgen van een erectie.

Wat vooral vaak gebeurt is dat mannen minder actief worden, hun ongezonde eetpatroon voortzetten en weg blijven van gezonde beweging. Ze gaan er maar gewoon vanuit dat hun libido altijd hetzelfde zal blijven, omdat ze “altijd geil” zijn. Nee dus. Als er ook maar iets een teken is van een goede gezondheid, is het wel een op hol geslagen libido. Dat betekent dat als een man ineens zijn interesse verliest in seks, of zijn penis aan moet zwengelen om een erectie te krijgen, er waarschijnlijk naar een fysiek probleem gezocht moet worden.

Niet met een dokter praten over problemen met een vroegtijdige ejaculatie kan erg stom zijn, omdat het jouw relatie erg kan belasten. In het geval van een erectiestoornis, kan het zelfs levensbedreigend zijn. De dokter kan eerst alle gevaarlijke en serieuze hartkwalen uitsluiten en daarna verder gaan met fysieke processen, om uiteindelijk bij de psychologische problemen te eindigen.

Waarom is het zo makkelijk om een erectie te krijgen als je jonger bent?

Het klopt dat veel jongere mannen vaak zonder problemen gemakkelijker een erectie krijgen en behouden . Én dan ook nog eens een kortere herstelperiode hebben, zodat ze makkelijk voor een tweede of zelfs derde ronde door kunnen.

Dit betekent niet dat alle jonge mannen hetzelfde zijn. Sommige jongere mannen kunnen ook te maken krijgen met een erectiestoornis. Ze kunnen last hebben van psychologische klachten, zoals bijvoorbeeld faalangst of een negatief zelfbeeld.

Maar toch, het overgrote deel van de mensen die last hebben van een erectiestoornis zijn wat ouder en vinden het dan lastiger om seks te hebben op dezelfde manier zoals 20 jaar geleden. Dit betekent niet dat ouder worden je een erectiestoornis cadeau doet. Ouder worden betekent wel dat je een daling in je testosteron kan krijgen en dus is de uitdaging vroeg of laat voor elke man – om fysiek actief te blijven, beter te eten en door deel te nemen aan dagelijkse activiteiten die het testosteron, en dus een gezond libido, bevorderen.

Een erectie is het gevolg van een goede bloedsomloop in de penis, en door de rest van je lichaam, vanuit een gezond hart. Nee, je bent niet altijd geil omdat je een viezerik bent! Je bent zo geil als een beer omdat je bloed goed doorstroomt. Seksuele gedachtes kunnen binnen enkele seconden al een erectie opwekken. Direct contact, of zelfs geen contact, kunnen een erectie veroorzaken.

Hoe werkt het krijgen van erecties

Als een man opgewonden raakt, ontspannen de spieren in de penis juist – en dit is wat er voor zorgt dat het bloed in de penis kan stromen, waardoor je aders zich kunnen vullen. De Corpora Cavernosa is gevuld met bloed, waardoor de penis begint te groeien van zacht en gerimpeld naar stijf en strak.

TIP: Heb jij last van een uitblijvende erectie? Download mijn gratis eBook en ontdek hoe je jouw stabiele, harde erectie terugkrijgt!

Oorzaken van erectieproblemen – Waarom ontstaat een erectiestoornis?

Om wat voor reden dan ook voorkomt de man dat de seksuele gedachten en opwinding doorzetten, of de anderen in zijn penis verzetten zich fysiek tegen de bloedstroom, waardoor de erectie niet door kan zetten. Dit komt dan omdat de aderen te smal zijn en niet de juiste hoeveelheid bloed binnenlaten.

De diagnose van een dokter zal niet alleen komen vanuit een gesprekje of door het controleren van je bloeddruk, longen, penis en prostaat, maar waarschijnlijk ook een specialistische test. Dit wordt ook wel de Nocturnal Penile Tumescence (NPT) test genoemd, welke test of je je nachtelijke erecties kunt krijgen. Dit geeft de dokter een beter zicht op hoe je penis functioneert. Uiteraard is het zo dat een gebrek aan erecties tijdens de test een indicatie zal zijn voor serieuze fysieke blokkades.

Hoe serieus is jouw erectiestoornis?

Volgens Stead Health, zijn er verschillende gradaties bij een erectiestoornis. Zoals milde impotentie of zwakke erecties, die eigenlijk een indicatie zijn van psychologische problemen. Een ernstige vorm van impotentie kan een indicatie zijn van een grote blokkade. Een milde of zwakke erectie houdt in dat je nog wel een erectie kunt krijgen – en kunt ejaculeren – maar er is meer stimulatie nodig om je erectie langer dan 3 tot 10 minuten te behouden.

Vaak zijn mannen zich onbewust van het feit dat ze last hebben van een erectiestoornis die het gevolg is van faalangst, schuldgevoel, relatieproblemen, verlegenheid met betrekking tot seks, een negatief zelfbeeld, vermoeidheid of depressie.

Onderschat nóóit het belang van je ego. Als je jezelf niet echt in de stemming kunt brengen of het gevoel hebt dat je wordt vernedert, een klinische depressie hebt of er genoeg van hebt om je partner te bevredigen, zal dit direct invloed hebben op het vermogen om een erectie te behouden en normaal te ejaculeren. Jongere mannen kunnen misschien wel een erectie behouden in het dieptepunt van hun depressie, maar als je ouder wordt (zelfs rond de 30) zal je elk probleem voelen, zowel fysiek als mentaal.

Oorzaken van erectiestoornissen

Tegelijkertijd is het belangrijk om je niet direct bezorgd te maken bij de symptomen van een erectiestoornis – vooral als het probleem je net in de laatste dagen opgevallen is. Een man, zelfs een erg jonge man, kan zijn erecties verliezen door te veel te drinken, vermoeidheid, gebrek aan aantrekkingskracht tot de vrouw, of simpelweg doordat hij zich te veel druk maakt over werk, in plaats van zich te concentreren op de erotische gevoelens en gedachten. Deze soort van erectiestoornissen zouden niet je paniek-modus moeten activeren. Dit is volledig normaal en deze korte vorm van een erectiestoornis treft alle mannen in alle leeftijden en van alle maten wel een keer en is een onderdeel van het leven.

Een volhoudende erectiestoornis, vooral als je jonger bent dan 50, zou direct onderzocht moeten worden als er aanwijzingen zijn dat het probleem stand houdt en als het niet slechts gaat om een slechte dag. Aanleiding hiervoor is dat volgens sites zoals WebMD, de leeftijd waarin de meeste mannen te maken krijgen met een aanhoudende erectiestoornis 50 is. Urologen zeggen dat 90 procent van alle gevallen van erectiestoornissen voorkomen bij mannen van boven de 50.

Dit is ook de leeftijd waarbij men te maken krijgt met de andropauze, waardoor het testosteron gehalte lager wordt. Volgens de Mayo Clinic, verschillen testosteron gehaltes aanzienlijk bij mannen. Mannen kunnen de daling al vanaf hun 30ste inzetten, maar kunnen nog makkelijk erecties krijgen tot aan hun 40ste, 50ste of zelfs ouder. Ondanks dat je testosteron daalt wilt dat niet meteen zeggen dat je last hebt van een erectiestoornis.

Een bloedtest zal uitwijzen of jouw klachten van een erectiestoornis te maken hebben met een laag testosteron. Extra klachten die van betekenis kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld dat je slaapproblemen hebt, last hebt van stemmingswisselingen en veranderingen in seksuele patronen. In ongewone, maar geen zeldzame gevallen, kan een laag testosteron gehalte er ook voor zorgen dat je andere fysieke klachten krijgt, zoals krimpende testikels, opzwellende borsten, verlies van lichaamshaar, vermoeidheid of zelfs botontkalking.

Andere fysieke factoren kunnen ook de oorzaak zijn van het verlies van testosteron, waaronder schildklierproblemen en slaapapneu. In dit geval moet je onthouden dat het testosteron vaak op een hoger niveau terug komt, zodra deze problemen opgelost zijn. Zelfs de behandeling van een depressie kan een piek in je testosterongehalte veroorzaken. Het is dus belangrijk dan mannen er mee stoppen om ouder worden te zien als het “eindstation” voor het testosteron. Testosteron is slechts een klein stukje in de puzzel om vast te stellen wat de oorzaken voor een erectiestoornis zouden kunnen zijn.

Begrijp de behandeling van een erectiestoornis

Het behandelplan zal afhangen van het feit of de problemen fysiek, mentaal of beiden zijn. Als het proces fysiek is, maar nog niet in een kritiek stadium is, zal de dokter je hoogst waarschijnlijk aanbevelen om je levensstijl te veranderen om zaken zoals overgewicht aan te pakken, je hart en spieren in betere staat te krijgen en om gezondere voeding te eten. Een actievere levensstijl helpt je ook om beter te slapen, wat ook een belangrijk punt is om je seksleven levendig te houden, vanwege je serotonine gehaltes.

Is de situatie kritiek is, dan zal de meest radicale ingreep een hartoperatie zijn, hoewel dit erg ongebruikelijk is. Hart medicatie nemen, zou een wat conservatievere aanpak zijn.

In gevallen van een groot impotentie probleem die niet gerelateerd zijn aan hartproblemen of problemen met de bloedsomloop, heb je de keuze uit een radicale behandeling of een wat mildere aanpak. Sommige medicatie voor erectiestoornissen zijn zo eenvoudig als het nemen van een pilletje, zoals Viagra of Cialis, terwijl een injectie in de penis ook een oplossing kan zijn.

Erectieproblemen en behandelingen

Wees erg voorzichtig voordat je jezelf gaat verdiepen in plantaardige producten, vooral diegenen die nog niet goed onderzocht zijn. Hoewel supplementen zoals Yohimbine, Horny Goat Weed en L-Arginine onderzocht zijn en maatschappelijk geaccepteerd worden als mogelijke oplossingen, zijn er veel online producten die nog niet goedgekeurd zijn en die dus totale oplichting kunnen zijn of zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid.

WebMD omschrijft ook meer radicalere medische procedures die je in overweging zou kunnen nemen. Bijvoorbeeld een penis-implantaat of een reconstructieve vaatoperatie zouden kunnen helpen om handmatig de bloedsomloop te kunnen verbeteren. Een wat minder ingrijpende handeling zou zijn om een vacuümpomp te gebruiken, waarbij er een tube over de penis gedaan kan worden, een elastische c-ring, en waarbij de pomp de lucht uit de cylinder zuigt, waardoor er meer bloed de genitaliën ingezonden wordt. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij problemen waarbij er sprake is van een veneuze lekkage.

BONUS: Download mijn gratis eBook en ontdek vandaag nog hoe je jouw stabiele, harde erectie terugkrijgt!

Problemen met een erectiestoornis zijn niet makkelijk vast te stellen, maar de positieve kant is dat wanneer een dokter eenmaal de oorzaak kan bepalen, de behandeling vaak erg direct is. Ben je bang dat een behandeling zorgt voor verminderde romantiek of spontaniteit in de slaapkamer? Onthoud dan dat goede communicatie met je partner kan helpen om de dingen sexy te houden. Je maakt het alleen maar erger als je uit schaamte of schuldgevoel niet over je erectieproblemen praat met je partner.

Seksspeeltjes en Kama Sutra als oplossing tegen ED

Een man die last heeft van een erectiestoornis kan gebruik maken van seksspeeltjes of erotische technieken zoals Kama Sutra of Tantra. Die zorgen ervoor dat je een orgasme uit kunt stellen en dat je meer gefocust bent op de sensualiteit.

Nogmaals, je zou je zoveel zorgen kunnen maken om niets. Als je een redelijk goede gezondheid hebt – en je hebt toch last van een erectiestoornis – is de kans groot dat de oplossing simpel is. Werk aan de verbetering van de communicatie tussen jou en je partner. Focus meer op je partner tijdens de seks. Maak jezelf niet gek door te denken over faalangst of tekort schieten. Vermijd ongezonde voeding en alcohol als je weer eens een hele nacht seks wilt hebben.

Wat er echt toe doet is dat je stappen onderneemt om het probleem aan te makken. Je kunt het probleem niet blijven negeren en hopen dat het weggaat. Je probleem houdt dan stand en jij bent het jezelf en je partner verschuldigd om hulp te zoeken. Niet alleen om je leven te redden, maar ook om de “man van staal” te blijven die je altijd geweest bent in bed.

erectiestoornis oplossen

[thrive_toggles title=”Bronnenlijst” no=”1/1″]

 • http://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction#medications7
 • http://www.steadyhealth.com/articles/male-impotence-causessymptoms-and-risk-factors
 • http://www.webmd.com/erectile-dysfunction/news/20030804/erectile-dysfunction-common-with-age

[/thrive_toggles]

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van premature ejaculatie?

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in