Praten Over Seks

0
(0)

Op dit moment is praten over seks normaler dan ooit. Taboes zijn overwonnen, maar meer dan ooit is de inhoud van de informatie leger geworden. Er wordt veel gesproken, maar weinig gezegd.

Vooral in relaties is dit merkbaar, waar er veel gecommuniceerd wordt over de kinderen, het werk en de boodschappen, zouden velen bijna vergeten dat het eigenlijk over twee geliefden gaat die samen een relatie hebben. Wie weinig praat zal al snel merken dat ook de relatie heel wat minder wordt, en dit heeft vaak als eerste weerslag op de seks.

Juist over dit onderwerp zou meer gepraat moeten worden, omdat dit ervoor kan zorgen dat je ook werkelijk een topseksleven kunt hebben met elkaar.

Om aan te geven hoe belangrijk het is om te praten over seks en problemen, heb ik vier voorbeelden samengesteld die betrekking kunnen hebben op praten over seksiedereen. Als voorbeeld heb ik dankbaar gebruik gemaakt van ‘Henk en Ingrid’, de twee standaard Nederlanders die even geleend zijn om als voorbeeld te dienen.

In de eerste situatie heeft Henk een probleem, in de twee situatie heeft Ingrid een probleem, in de derde situatie hebben beide partners een probleem en om het luchtig af te sluiten hebben geen van beide personen een probleem in de vierde situatie. Om het punt duidelijk te maken zijn sommige elementen iets aangedikt.

1. Henk heeft een probleem, Ingrid niet

Henk heeft een probleem. Hij is al vele jaren gelukkig met Ingrid, maar de laatste weken merkt hij dat hij last heeft van te snel klaarkomen tijdens de seks. Henk heeft duidelijk last van premature ejaculatie maar wil hierover niets tegen Ingrid zeggen omdat hij zich schaamt en denkt dat Ingrid hem uit zal lachen. Daarbij is praten over seks in hun relatie nooit gebeurd.

Hij probeert daarom seks wat te ontlopen en om toch stoom af te kunnen blazen heeft hij wat blaadjes gehaald waarmee hij zich vermaakt. Ingrid weet van niets, maar heeft wel gemerkt dat Henk afwezig is. Hij is niet meer zo geïnteresseerd in haar en het is al lang geleden dat ze seks hebben gehad. Wanneer Ingrid de blaadjes vindt, weet ze genoeg. Henk is op haar uitgekeken.

2. Ingrid heeft een probleem, Henk niet

Ingrid heeft een probleem. In het begin van de relatie met Henk was de seks passioneel en deden ze het soms wel tweemaal op een dag. Nu Henk wat drukker is met zijn werk hebben ze tegenwoordig alleen nog seks op zaterdagavond en verder dan het missionaris standje komen Henk en Ingrid niet meer.

Voor Henk is dit geen probleem, hij is druk en aangezien Ingrid niets zegt neemt Henk aan dat Ingrid nog altijd gelukkig en tevreden is. Ingrid is echter ongelukkig, ze weet nu zeker dat Henk niets meer voor haar voelt en sluit zich steeds vaker af. Ze weet niet wat ze moet doen om Henk weer te overtuigen meer passie de slaapkamer in te brengen.

3. Henk en Ingrid hebben beiden een probleem

Henk en Ingrid zijn heel gelukkig met elkaar, maar op het gebied van seks wil het allemaal niet meer zo vlotten. Henk heeft last van premature ejaculatie en zou wel eens wat anders willen doen in de slaapkamer dan erop te springen en direct klaar te komen, maar zegt hierover niets tegen Ingrid.

Ingrid heeft haar eigen problemen, het is nu al maanden geleden dat zij voor het laatst een orgasme heeft gehad en ze vraagt zich af wat ze eigenlijk verkeerd doet. Hierover praat ze niet met Henk, want ze wil hem er niet mee lastig vallen. Het zal vast tussen de oren zitten, houd ze zich stellig voor.

4. Henk en Ingrid hebben geen probleem

Henk en Ingrid zijn gelukkig samen. Alles is koek en ei en ook in de slaapkamer gaat het allemaal zoals het zou moeten gaan. Driemaal in de week hebben ze seks, ze hebben het opgezocht; dit is net wat vaker dan gemiddeld maar dat moet kunnen. Ze beginnen altijd in hetzelfde standje op dezelfde tijd, wisselen keurig één keer van positie en ronden het netjes af met een kusje op de mond voor het slapen gaan. Ze hebben geen probleem en zeker geen problemen waarover gepraat wordt.

Waarom praten over dingen als seks en premature ejaculatie?

Zoals in de voorbeelden wel duidelijk naar voren komt, is het verstandig om te praten over problemen en zeker te praten over seks of problemen rond de seks. Wie dat binnen een relatie niet doet, die schept een situatie waarin het alleen maar bergafwaarts kan gaan, zoals in de voorbeelden duidelijk te zien is.

Er is geen ruimte voor aanpassing of verbetering, omdat er niet gecommuniceerd wordt over de dingen die er wel toe doen en juist dat maakt het gevaarlijk. Het kan dan ook niet anders dan verkeerd aflopen. Of de relaties worden opgebroken, of er wordt vreemd gegaan of nog erger: Er wordt een relatie in stand gehouden waar op de langere termijn geen interactie meer is.

Wanneer de seks stopt en de passie verdwijnt, is het namelijk een kwestie van tijd voordat andere elementen ook zullen vervreemden. Geen afscheidskus meer, geen knuffels en nauwelijks nog gesprekken met elkaar, ongeacht de vraag over welk onderwerp dit kan zijn.

Door te praten over problemen die ontstaan of die ontstaan zijn door de weken of maanden, kan er gezamenlijk naar een oplossing worden gezocht. Wat echter veel belangrijker is, is dat beide partners van elkaar weten wat de problemen zijn, zodat er niet zelf nagedacht zal worden en er verkeerde conclusies worden getrokken. Daarnaast kan er nooit naar een oplossing worden gezocht wanneer niet eerst beide partners precies weten wat het probleem is en hoe het ontstaan is.

Denk niet dat je de enige bent met een probleem binnen de relatie of het gevoel dat het veel spannender zou kunnen in bed. Je bent niet de enige die een probleem heeft of die wensen heeft die niet vervuld kunnen worden, er zijn duizenden mensen die constant op zoek zijn naar hulp. Duur betaalde hulp die weinig oplevert, want vaak ligt de oplossing in de relatie zelf.

Hoe begin je met praten over seks

Praten is voor veel mensen erg makkelijk, maar praten over een onderwerp zoals seks, dat blijkt altijd een stuk lastiger dan in eerste instantie gedacht wordt.

Je begint niet een gesprek met “goh, heb je nog nagedacht over wat we eten vanavond en trouwens, wil je eens anaal proberen?” Het is een onderwerp dat een introductie nodig heeft en niet voor iedereen is dit even makkelijk zelf te bedenken. Er zijn een aantal makkelijke openingen die het gesprek vloeiend naar het onderwerp kunnen brengen.

 1. Weet je nog dat: Herinner je partner tijdens een glas wijn aan een fijn moment uit de relatie die betrekking had op seks, een nieuwe ervaring destijds of een hoogtepunt dat op beiden indruk achtergelaten heeft. Je schept een positief uitgangspunt en vanaf daar kun je langzaam richting het probleem werken, of zelfs hem of haar de mogelijkheid geven om met punten te komen.
 2. Ik heb gelezen dat: Ben je iemand die veel leest en veel onderzoeken doorneemt? Dan is dit een handige manier om eens een gesprek op seks uit te laten komen. Heb je bijvoorbeeld gelezen online dat Henk en Ingrid niet zoveel praten over seks, dan kun je dit als insteek gebruiken om zelf het gesprek aan te gaan over seks. Geef hierbij je partner de ruimte om te antwoorden en zelf met punten te komen, maar vergeet niet dat jij er al over gedacht hebt en hij of zij wellicht nog helemaal niet.
 3. Hoe voel jij je eigenlijk: Een andere manier die iets meer knutselen vergt, maar hetzelfde effect kan hebben. Begin met de vraag hoe de ander zich voelt en ga over naar de vraag wat hij of zij eigenlijk van de relatie vindt. Mist hij of zij iets, zou er iets anders kunnen? De meeste partners voelen wel aan dat hier een wedervraag bij hoort en vanuit daar is het makkelijk een gesprek op te zetten in de goede richting.

Werkt dit niet direct en reageert je partner afhoudend, wees dan niet bang. Het is een logische reactie wanneer hij of zij voor het eerst zo direct geconfronteerd wordt met het onderwerp. Sla het gesprek lachend af en zeg dat je het morgen nog wel eens zal vragen. Zo heeft de ander genoeg tijd om even rustig na te denken over het hoe en wat en dit geeft de mogelijkheid tot een goed gesprek. Vaak leidt dit dezelfde avond al tot passionele seks, dus het is zeker het proberen waard.

Daarom praten over seks in een relatie

Heb je problemen met premature ejaculatie, erectiele dysfunctie of vind je het ronduit saai geworden in bed, dan is de kans dat jouw partner deze signalen opgevangen heeft maar niet zelf uit kan leggen. Het is hoog tijd om te praten, praten over de relatie en problemen. In veel gevallen kan het er alleen maar beter van worden want zeg nou zelf, om een oplossing te kunnen bedenken heb je toch eerst een probleem nodig?

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Waarvan raken vrouwen opgewonden?

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Beste Mark,
  Na de geboorte van onze dochter ben ik psychisch uit balans geraakt en een jaar later is de diagnose bipolaire stoornis type 2 gesteld. Het afgelopen jaar was (dus) erg zwaar voor mij en mijn man. Dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op ons seks leven. Ik had eerder ook al minder behoefte dan mijn man (die doet het liefst dagelijks en ik kan makkelijk een paar weken zonder)
  Maar eerst kreeg ik het nog wel voor elkaar om hem een beetje tegemoet te komen maar nu wordt het steeds moeilijker, ik doe het eigenlijk alleen nog maar voor hem en merk dat ik ook heel schrikachtig reageer als hij mij aanraakt, ik ben bang om hem kwijt te raken maar ik heb het idee dat ik niet kan voldoen aan zijn behoefte en heb dus nu vrij regelmatig min of meer tegen mijn zin met hem gevreeën en ik durf daar niet over te praten. .. Ik hoop dat U mij kan helpen groetjes Sara

 2. Beste Sara,
  Erg vervelend dit te horen. Wat me het meest opvalt aan je bericht is dat je niet openlijk met je man durft te praten over hoe jij je voelt.
  Dit is in mijn ogen de sleutel. Je maakt je druk over een situatie, terwijl je er niet zeker van kan zijn hoe hij deze opvat.
  Ik geef eerlijk toe dat je situatie een lastige is, maar ik durf te wedden dat de oplossing, betrekking van je wederhelft als ingrediënt bevat.

  Laat je hem in het donker over je gevoelens dan kunnen je jezelf hiermee later in de vingers snijden.

  Verder denk ik dat het nooit een goed idee is om tegen je zin te vrijen. In hoeverre de afwezigheid van zin in seks te maken heeft met je gezondheidssituatie durf ik niet te zeggen, al klinkt het mij logisch in de oren dat dit hiervan een resultaat is.

  Stap 1 blijft de last van je schouders halen en hem hierbij betrekken.

  Het allerbeste gewenst!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in