Premature ejaculatie: oorzaken, gevolgen & behandelingen

0
(0)

Premature ejaculatie: oorzaken, gevolgen en behandeling

Kom jij te snel klaar? Het goede (en het slechte) nieuws is dat je niet de enige bent. Premature ejaculatie is een heel veelvoorkomend probleem. Volgens de Amerikaanse sekstherapeute Dr. Laura Berman, is premature ejaculatie het meest voorkomende probleem bij haar mannelijke patiënten onder de 40. Te snel klaarkomen leidt niet alleen tot seksuele frustratie, het heeft meer consequenties: vroegtijdige ejaculatie kan een aanslag zijn op je psychische gezondheid, het kan zorgen voor spanningen in je huidige of toekomstige relatie of het kan reeds aanwezige psychische problemen, waar je mogelijk mee rondloopt, verergeren. Het kan een zware last zijn die je continu met je meezeult, waardoor je je ook op andere gebieden gefrustreerd voelt.

Maar maak je geen zorgen: premature ejaculatie is zo’n veelvoorkomend probleem, dat er veel onderzoek naar is gedaan. En er zijn veel mogelijkheden die je kunnen helpen er vanaf te komen.

Iedere man kan het overigens zonder veel moeite tot wel een half uur volhouden zonder klaar te komen. Hoe je dat doet leer je in deze video die ik speciaal voor je heb opgenomen.

Premature ejaculatie genezen

Wat is premature ejaculatie?

De medische definitie van premature ejaculatie toont dat je slechts in zeer specifieke gevallen kunt spreken van PE. Volgens Dr. Helen Webberly, is premature ejaculatie oorspronkelijk “een vorm van seksuele disfunctie waarbij een man altijd, of vaak, tot een climax komt of ejaculeert voor of snel na seksuele penetratie, wat psychische spanning veroorzaak” en “strikt genomen, is premature ejaculatie erg zeldzaam.” Echter, wordt er in het algemeen gesproken over premature ejaculatie wanneer een man het ongeveer één tot drie minuten uithoudt tijdens seks en dan ejaculeert. [thrive_highlight highlight=’#1e73be’ text=’light’]Het “te snel” gedeelte hangt eigenlijk helemaal van jezelf of van je partner af[/thrive_highlight].

Te snel klaarkomen oorzaken

In principe geldt dat je waarschijnlijk aan premature ejaculatie lijdt wanneer je zo snel klaarkomt dat je voor je gevoel niet genoeg uit seks haalt en je je teleurgesteld in jezelf voelt of wanneer je je zorgen maakt dat je je partner tekort doet.

TIP: Als jij zelf problemen hebt met vroegtijdige ejaculaties, en je hebt het gevoel dat dit je relatie in gevaar brengt, bekijk dan snel mijn videotip en leer het minimaal 30 minuten volhouden.

Wat is de reden van premature ejaculatie?

Binnen de medische wereld verschillen de meningen over het ‘waarom’ van premature ejaculatie. Hoewel eerst gedacht werd dat het een puur psychologisch probleem was, is er steeds meer onderzoek gedaan dat erop wijst dat er een combinatie van psychische en lichamelijk factoren ten grondslag liggen aan PE. Hier volgt een kort overzicht van de meest voorkomende oorzaken:

 • Vroegere gewoonten en gedachtepatronen

Als je in een groot gezin opgegroeid bent, zal je het volgende vast herkennen: wanneer je moeder in de woonkamer is, je vader in de keuken en je broers of zussen in hun slaapkamers zijn, is het lastig om even wat quality time te hebben met je penis. Dit kan leiden tot zo snel mogelijk masturberen en klaarkomen om niet ‘betrapt’ te worden, waardoor je in feite je brein en lichaam traint om het ejaculeren te zien als een race. (Als je meer wilt weten over hoe masturbatiegewoonten ervoor kunnen zorgen dat je tijdens seks te snel klaarkomt, kun je op deze link klikken voor een artikel over dit onderwerp)

Iets vergelijkbaars: velen van ons dragen (onbewust) gevoelens van onderdrukking of schuld met zich mee wanneer het op seks aankomt. Het kan zijn dat je ouders extreem gelovig waren, zelf moeilijk met seksualiteit om konden gaan, of in het algemeen het idee uitdroegen ‘anti-seks’ te zijn. Hierdoor kun je ongezonde gevoelens hebben tegenover seks die je onbewust vertellen dat je ‘het maar snel moet afhandelen’ en dat ‘het maar snel achter de rug moet zijn’ op het moment dat je probeert klaar te komen.

Het is mogelijk dat je onderdrukte gevoelens van schaamte of schuld hebt die je tegenhouden om op seksueel gebied gezond en gelukkig te zijn.

 • Relatieperikelen

Als je alleen problemen van PE ondervindt bij een partner, dan kan het zijn dat er onderling iets speelt. Stel jezelf een aantal vragen: voel je je gekleineerd door je partner, beledigt ze je verbaal of fysiek, heeft ze extreem hoge verwachtingen van je, of zit er ‘gewoon’ iets niet goed tussen jullie? Zorg ervoor dat je dit soort dingen uitzoekt en uit de weg helpt voordat ze de slaapkamer mee ingenomen worden. Hoewel seks een helende functie kan hebben (denk aan goedmaakseks), is het belangrijk om pas intiem te zijn met iemand als jullie allebei een zuiver geweten hebben en er geen slechte energie aanwezig is tussen jullie.

Trek geen overhaaste conclusies hieruit. Veel mannen denken meteen dat hun PE betekent dat zij en hun partner gewoonweg niet bij elkaar passen. Dit is een nogal onnozele gedachte. Wat ik hier probeer te zeggen is dat wanneer je een serieus probleem hebt met je partner, het oplossen van dat probleem leidt tot betere seks en het ook makkelijker voor je maakt om het langer vol te houden.

 • Gegeneraliseerde angsten

Helaas is er bij PE vaak sprake van een vicieuze cirkel. Je schaamt je wanneer je (te) snel klaarkomt en omdat je je schaamt, kan het zijn dat je je angstig voelt wanneer je de volgende keer seks hebt, waardoor je weer voortijdig klaarkomt of je erectie verliest. Dit is een van de moeilijkste oorzaken van PE om te behandelen, maar het is zeker mogelijk. Lees verder om te leren hoe je dit kunt oplossen.

 • Fysieke factoren

Omdat PE een symptoom kan zijn van een aantal medische oorzaken, is het altijd een goed idee om langs je huisarts te gaan om er zeker van te zijn dat jouw PE niet een symptoom is van een onderliggende medische klacht.

Verstoorde hormoonlevels, een verstoord ejaculatiereflex, schildklierproblemen, infecties aan de prostaat of de urineweg, of zenuwschade zijn mogelijke boosdoeners bij vroegtijdige ejaculatie.

Ik wil nogmaals benadrukken dat je niet in de stress hoeft te schieten hierover. De meeste medische klachten die PE als een symptoom veroorzaken zijn vrij onschuldig. Het kan in ieder geval nooit kwaad om jezelf na te laten kijken door de huisarts.

Gevolgen: waarom is voortijdige ejaculatie een probleem?

Nu dat we een aantal veelvoorkomende oorzaken van premature ejaculatie hebben besproken, laten we het hebben over [thrive_highlight highlight=’#1e73be’ text=’light’]een aantal misvattingen die je misschien hebt over de mogelijke consequenties van premature ejaculatie[/thrive_highlight] (ik zal je een hint geven: het heeft meer met je eigen overtuigingen te maken dan met die van anderen).

Dus voordat we naar de daadwerkelijke consequenties overgaan, laten we even aandacht besteden aan die grote roze olifant in de kamer.

Is premature ejaculatie een probleem?

Wat in ieder geval geen gevolg is van premature ejaculatie: je partner vindt je waardeloos.

[pullquote align=”normal”]Je eigenwaarde is niet gebaseerd op hoe goed je in bed presteert. In feite is het hele idee van seks als een “prestatie” behoorlijk belachelijk. [/pullquote]

In onze maatschappij hebben we jammer genoeg vaak de neiging om mannen over een kam te scheren wanneer het op seks aankomt: “een man die een vrouw niet tot een orgasme kan laten komen, is waardeloos”, “een man die geen wasbordje heeft, is waardeloos”, en vooral “een man die snel klaarkomt, is waardeloos”.

TIP: Als jij zelf problemen hebt met vroegtijdige ejaculaties, en je hebt het gevoel dat dit je relatie in gevaar brengt, bekijk dan snel mijn videotip en leer het minimaal 30 minuten volhouden.

Laten we hier nu mee afrekenen: je eigenwaarde is niet gebaseerd op hoe goed je in bed presteert. In feite is het hele idee van seks als een “prestatie” behoorlijk belachelijk. Ieder mens heeft zijn eigen ervaring als het op seks aankomt. Het is goed mogelijk dat jouw partner ook rondloopt met een hele hoop issues die buiten haar controle liggen (want het idee “de maatschappij vertelt me dat mijn seksuele skills bepalen hoeveel ik waard ben” speelt bij vrouwen jammer genoeg net zo erg als bij mannen).

Als jouw partner haar zorgen uitspreekt over dat jij snel klaarkomt en vraagt wat zij kan doen om het probleem op te lossen, of vraagt of jullie samen aan het probleem kunnen werken; perfect! Dat is het type vrouw waar je mee wilt zijn. Maar als jouw partner gemeen is, je aanvalt vanwege je PE en van je eist dat het verandert, dan is dat een grote no-go (en statistisch gezien ook erg zeldzaam, zoals we zullen zien in het onderzoek dat we hieronder behandelen).

Hoe erg vinden vrouwen PE?

[pullquote align=”right”]Om een gezond seksleven te krijgen, moet je stoppen om je te focussen op hoe erg je je partner aan het ‘teleurstellen’ bent, want het is niet zo’n big deal voor haar als jij denkt. Door het jezelf constant kwalijk te nemen, creëer je een vicieuze cirkel waarin angst en EP elkaar in de greep houden. [/pullquote]

Focus niet op de teleurstelling van vroegtijdige ejaculatie

Behalve wanneer je partner iets anders heeft aangegeven, is het heel waarschijnlijk dat ze zich niet zo druk maakt over jouw PE als jij. Volgens een psychologisch onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van New Brunswick (Canada), zagen vrouwen premature ejaculatie veel minder als een probleem dan hun partner. Er was geen significante afname in tevredenheid over hun relatie wanneer hun partner last had van EP (Ejaculatio Praecox). De mannen die ondervraagd werden toonden veel grotere gevoelens van ontevredenheid over hun seksleven wanneer ze last hadden van EP.

Wat betekent het ontkrachten van deze mythe nu?

Dit betekent dat, om een gezond seksleven te krijgen, je moet stoppen je te focussen op hoe erg je je partner aan het ‘teleurstellen’ bent, want het is niet zo’n big deal voor haar als jij denkt. Door het jezelf constant kwalijk te nemen, creëer je een vicieuze cirkel waarin angst en EP elkaar in de greep houden. Dit betekent ook dat je moet onthouden, wanneer je premature ejaculatie probeert te overwinnen, dat je het voor jezelf doet zodat jij een gezonder seksleven kan hebben.

Beschouw deze informatie echter niet als een vrijbrief om de gevoelens van je partner te negeren wanneer het op seks aankomt. Haar zorgen en problemen mogen er zijn en iedereen is anders. Als je partner je op een respectvolle manier laat weten dat ze problemen heeft met jouw PE (en nogmaals, dit is statistisch gezien zeldzaam), dan zal je dat moeten accepteren. Ga in ieder geval niet bij de pakken neerzitten; er zijn genoeg manieren om PE te behandelen.

hoe erg vinden vrouwen premature ejaculatie

Wat mogelijk wel gevolgen zijn als je niet leert hoe je met premature ejaculatie om moet gaan.

Aangezien mensen seksuele wezens zijn, is het verlangen naar bevredigende seks heel natuurlijk. En het is nu eenmaal zo dat vroegtijdig ejaculeren dit bij sommige mannen in de weg kan staan. Het niet behandelen van PE kan leiden tot een hoop problematiek en irritaties. Volgens de Europese Associatie van Urologen (EAU) (op de site van medicalnewstoday kun je een uitgebreid Engels artikel hierover lezen) kan constante vroegtijdige zaadlozing de volgende ongewenste symptomen veroorzaken:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen

Soms kunnen de gevoelens waarover we het eerder hebben gehad (het gevoel dat je tekort schiet of  het gevoel dat je je partner teleurstelt, etc.) een grote tol van je eisen. Je kunt het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Hoewel dit op geen enkele manier waar, heeft het menselijk brein een mechanisme dat verklaart waarom je op dit punt kan komen, vooral wanneer je al vatbaar bent voor problemen op het gebied van zelfvertrouwen en eigenwaarde.

 • Relationele problemen

De wetenschap dat je lijdt aan EP kan daten en het aangaan van nieuwe seksuele ervaringen ernstig in de weg staan. Omdat je een terugkerend gevoel van onzekerheid en angst hebt over je seksuele prestaties, kan het zijn dat het ongemakkelijk of zelfs onmogelijk voor je is om je echt te uiten tegenover een potentiele date.

 • Mentale problematiek

Deze consequentie spreekt eigenlijk voor zich: leven met EP zuigt. Het maakt je somber, verdrietig, angstig, boos, etc.

 • Angst

Als je premature ejaculatie niet behandelt en er niet mee leert om te gaan, kan dit als gevolg hebben dat je iedere keer dat je de slaapkamer betreedt een angstig gevoel krijgt. De vraag of je het dit keer wel of niet ‘volhoudt’ kan prominent aanwezig zijn in je hoofd en je afleiden van de seks zelf (en raad eens waar dit toe leidt? Juist, (te) snel klaarkomen).

 • Schaamte

Wanneer je dit artikel tot dusver gelezen hebt, weet je nu dat vrouwen zich niet zoveel aantrekken van PE als mannen doen. Al is het onterecht om je te schamen wanneer je te snel klaar komt, het is wel een natuurlijke reactie die veel mannen hebben.

 • Depressie

In ernstiger gevallen, kunnen al deze dingen leiden tot een depressie. Je kunt het gevoel hebben dat het geen enkele zin heeft om te daten, je afvragen waarom je überhaupt seks zou moeten hebben, en het gevoel hebben dat je het allemaal op wilt geven.

Maak je niet druk! Er zijn veel manieren die je helpen PE te overwinnen. Lees door voor een aantal tips, of bekijk direct mijn nieuwste videotip.

Behandelingen

Premature ejaculatie infographic

Nu dat ik je waarschijnlijk opnieuw lichtelijk overstuur heb gemaakt met de lijst van dingen die kunnen gebeuren als je PE niet behandelt (sorry!), haal een aantal keer diep adem, kom tot jezelf en relax. Mannen hebben last van te snel klaarkomen zolang we bestaan en een ontelbaar aantal mannen, die kennis en ervaring opgedaan hebben om het probleem op te lossen, is je voor gegaan. Het is niet zo moeilijk. Met wat geduld zal het je vroeg of laat lukken om premature ejaculatie te overwinnen.

 • Wel of geen seks…neem een aantal keer diep adem

Volgens Dr. Laura Berman, is een van de beste manieren om het langer volt te houden tijdens seks, het controleren van je ademhaling. Bij sommige mannen kan PE het gevolg zijn van een te hoge hartslag, te opgewonden zijn en een super hoog libido (hetgeen kan verklaren waarom je sneller klaarkomt wanneer je partner er erg goed uitziet). Je kunt hier een stokje voor steken door je ademhaling te controleren. Door jezelf te dwingen om langzamer en dieper te ademen en je adem langer vast te houden, weerhoud je je lichaam ervan om te snel op het randje te komen.

Probeer het volgende eens als je geen seks hebt: oefen met regelmaat (wanneer je achter je bureau zit, vastzit in het verkeer, of wat dan ook) om langzaam en diep te ademen. Ik ga geen speciale formule hiervoor geven, want daardoor gaat het doel verloren; het gaat erom dat je erachter komt wat goed voelt voor jou. Ga hier een aantal minuten mee door en voel hoe je lichaam reageert. Als het goed is, voel je je kalmer, meer gefocust en minder gespannen.

En probeer dit wanneer je wel seks hebt: wanneer je het gevoel hebt dat je te snel tot een orgasme komt, stop met kort en oppervlakkig ademhalen en focus je op de zojuist genoemde diepe, lange en langzame ademhalingen. Dit zal je lichaam helpen wat ‘af te koelen’ en het klaarkomen hopelijk langer tegenhouden.  

 • Experimenteer

Je hebt vast nooit ‘masturberen’ als huiswerk op gekregen? Bij deze! Je lichaam is geen rukmachine. Onderzoek bij jezelf wat jou stimuleert en wat niet. Er zelf achter komen wat jouw grenzen zijn, helpt tijdens seks met een partner. Als je weet wat de standjes, bewegingen of plekjes zijn die ervoor zorgen dat jij snel tot een hoogtepunt komt, dan weet je dat je deze moet vermijden wanneer je seks hebt met iemand.

Oefen ook met de stop-startmethode. Wanneer je tijdens het masturberen voelt dat je bijna klaarkomt, stop dan met iedere vorm van aanraking of streling. Wacht totdat je helemaal ‘afgekoeld’ bent. Ga daarna pas weer door. Dit zorgt er niet alleen voor dat je uiteindelijke orgasme veel beter is, maar het geeft je ook een beter idee van waar jouw grens ligt en op welk punt je bijvoorbeeld van standje moet veranderen of even pauze moet nemen tijdens seks.

Een andere effectieve manier om je orgasme tot wel 30 minuten uit te stellen deel ik met je in mijn nieuwe video. Bekijk die hier!

 • Knnnnnnnijpen!!

Er zijn twee knijpmethoden die je kunnen helpen je orgasme uit te stellen: kegeloefeningen en het manipuleren van je penis. Dacht je dat kegeloefeningen alleen voor vrouwen waren? Nee dus! Kegeloefeningen stimuleren actief je PC spieren, die zich bij mannen in hetzelfde gebied bevinden als bij vrouwen. Om uit te vinden wat je PC spier is, probeer te stoppen tijdens het plassen (het is ok als het je niet lukt om helemaal te stoppen). De spier die je gebruikte om je plas op te houden is je PC spier. Wanneer je deze spier dagelijks traint (probeer bijvoorbeeld iedere dag 3 sets van 10 aanspanningen), zal de spier sterker worden en je helpen om beter aan te voelen wanneer je op het punt staat om klaar te komen, zodat je jezelf terug de veilige zone in kunt kegelen.

De andere knijpmethode is erg simpel: wanneer je tijdens het masturberen voelt dat je bijna komt, knijp dan net onder de eikel van je penis. Deze plek is voor een groot aantal mannen een trigger die, door erin te knijpen, de noodzaak om klaar te komen in zijn geheel af laat nemen. Speel ermee, kijk wat werkt en als je je zeker voelt over deze skill, laat dan aan je partner zien hoe ze dit moet doen zodat je je orgasme tijdens de seks met haar kunt uitstellen.

 • Onderzoek onderliggende (psychische) problemen die mogelijk spelen

Wanneer je je herkent in een (of meerdere) van de eerder besproken problematiek of trauma’s, praat er dan met iemand over. Als je lijdt aan PE en het houdt je regelmatig bezig en je hebt het gevoel dat het een gevolg is van onderliggende psychische problemen (met betrekking tot seks of met iets anders), zoek dan professionele hulp. Schaam je hier echt niet voor. Hoe eerder, hoe beter!

Conclusie

Je hebt zojuist gelezen wat mogelijke oorzaken, gevolgen en behandelingen zijn van premature ejaculatie. Wanneer jij last hebt van PE, blijf er dan niet mee rondlopen, maar pak het aan! De informatie in dit artikel kan je op weg helpen om te signaleren waar bij jou het probleem ligt. Met de tips kun je een eerste stap zetten in het overwinnen van PE. Als je meer wilt weten hoe je PE kunt aanpakken en je bent er klaar voor om er echt mee aan de slag te gaan, dan heb ik een gratis video voor je waarin ik een krachtige tip met je deel. Ik wens je veel succes!

Orgasme onder controle

[thrive_toggles_group”][thrive_toggles title=”Bronnen” no=”1/1″]

http://drlauraberman.com/

http://www.everydayhealth.com/sexual-health/dr-laura-berman-tips-to-help-stop-premature-ejaculation.aspx

https://healthdoc13.wordpress.com/2015/03/07/gone-in-60-seconds-what-you-need-to-know-about-premature-ejaculation/

https://www.mywebdoctor.co.uk/sexual-dysfunction/

http://www.minddisorders.com/Ob-Ps/Premature-ejaculation.html

http://www.minddisorders.com/Ob-Ps/Premature-ejaculation.html

http://www.medicalnewstoday.com/articles/188527.php

http://www.medicalnewstoday.com/articles/188527.php?page=2

https://www.psychologytoday.com/blog/save-your-sex-life/201501/premature-ejaculation-causes-and-10-tips-treatment

[/thrive_toggles][/thrive_toggles_group]

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Hoe je het te snel klaarkomen effectief kunt bestrijden

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in