5 jaar geleden

De prostaat en zijn rol tijdens seks

Laatste update door

3
(1)

De prostaat is een orgaan dat in de meeste schoolboeken niet duidelijk wordt omschreven. De prostaat is echter zeer belangrijk wanneer het aankomt op het seksueel functioneren van de man.

Mannelijke en vrouwelijke prostaat

In 2002 werd vastgesteld door het internationale comité van anatomische terminologie dat de para-urethrale klieren van de vrouw, voortaan de vrouwelijke prostaat heten. Uit onderzoek bleek dat de para-urethrale klieren hetzelfde anatomische profiel hebben als de mannelijke prostaat en tevens een vergelijkbare functie vervullen.

In het eerste gedeelte van dit artikel hebben we het echter uitsluitend over de mannelijke variant. We zullen de vrouwelijke prostaat apart behandelen.

Wat is de prostaat?

De mannelijke prostaat is een klier die bestaat uit een verdikking van het begin van de urinebuis, vlakbij het punt waar deze aansluit op de blaas.

de prostaat bij de man

de prostaat

Deze klier is omgeven door glad spierweefsel. De combinatie van deze twee vormen het orgaan waaraan we de naam ‘prostaat’ hebben gegeven.

Wat is de rol van de prostaat?

Afsluiten van de blaas

De prostaat heeft meerdere functies. In eerste instantie heeft deze een reflex, welke optreedt tijdens seks. Deze reflex trekt automatisch de spiermassa van de prostaat samen, waardoor de urinebuis van bovenaf wordt afgesloten. Dit zorgt er voor dat urine zich niet met het sperma kan vermengen.
De zuurtegraad van urine is namelijk te hoog voor spermacellen om in te overleven. De kwaliteit van sperma dat in aanraking komt met urine zou flink dalen. Ook het omgekeerde, sperma wat in de blaas terecht zou komen, wordt door deze samentrekking voorkomen.

Produceren van vloeistof

De prostaat produceert vlak voor het optreden van het mannelijk orgasme een melkachtige vloeistof. Deze vloeistof wordt samen met de zaadcellen uitgedreven tijdens de ejaculatie. Mannelijk sperma bestaat dus uit een mengsel van zaadcellen en prostaatvloeistof. Dit vloeistof geeft sperma zijn bekende wittige kleur.

Deze vloeistof heeft wederom de functie er voor te zorgen dat de spermacellen niet in aanraking komen met een zure omgeving. In dit geval gaat het om de vrouwelijke vagina. Deze heeft een zelfreinigend mechanisme. De vrouwelijke vagina heeft een verhoogde pH waarde of zuurtegraad. Dit zorgt er voor dat boosdoeners zoals bacteriën niet lang kunnen overleven. Dit beschermt vrouwen tegen infecties en andere problemen.
De mannelijke vloeistof zorgt er echter voor dat dit zuur grotendeels wordt geneutraliseerd, zodat de zaadcellen een kans krijgen om een eicel te bevruchten.

Wat heeft de prostaat met seks te maken?

De mannelijke prostaat is zeer gevoelig vanwege een zeer grote dichtheid van zenuwuiteinden.
De stimulatie ervan kan mannen seksueel erg opwinden.
De ligging ervan, vlak naast het rectum, zorgt ervoor dat mannen anaal gestimuleerd kunnen worden.
De prostaatklier kan door stimulatie bijdragen aan krachtigere en intensere gevoelens tijdens het orgasme.
De zenuwbanen van de prostaat staan in verbinding met die van de bekkenbodemspier. Hierdoor kan ook het ejaculeren zelf heftiger worden en kan door stimulatie van de prostaat het sperma krachtiger worden uitgedreven.

Omdat gebleken is dat stimulatie van de prostaat mannen seksueel genot kan geven, zijn er diverse sekshulpmiddelen en speeltjes ontwikkeld die dit fenomeen benutten. De zogenaamde prostaat vibrators en prostaat massages zijn hier voorbeelden van.

De vrouwelijke prostaat, de para-urethrale klieren

De para-urethrale klieren, ook wel skene-klieren, hebben in het vrouwelijk lichaam een zeer vergelijkbare rol.
Ze scheiden een vloeistof af welke de zuurtegraad in de vagina wat omlaag brengt. Net als bij de man zijn ze gesitueerd rondom de urinebuis.
Bij de vrouwelijke ejaculatie wordt tevens vocht uit deze vrouwelijke prostaat naar buiten gedreven. Het is in samenstelling zeer vergelijkbaar met het mannelijke prostaatvloeistof.

Voor 2002 werd gedacht dat vrouwen geen prostaat hadden. Nog altijd is de vrouwelijke prostaat een relatief onbekend fenomeen.

Prostaat problemen

Een aantal veelvoorkomende aandoeningen aan de mannelijke prostaat.

Vergroting

Bij mannen op leeftijd kan het voorkomen dat de prostaat in omvang toeneemt. Hierdoor drukt hij tegen de blaas aan. De druk op urine kan hierdoor vergroten en dit kan een aantal positieve, maar ook negatieve effecten met zich meebrengen.

Infecties

De prostaat is gevoelig voor bacteriële infecties omdat hij regelmatig aan urine wordt blootgesteld.
Deze infecties worden prostatitis genoemd en zijn over het algemeen goed te behandelen.

Prostaatkanker

Prostaatkanker ontwikkelt zich bij mannen over het algemeen erg traag, maar het percentage mannen wat er op latere leeftijd problemen mee krijgt is hoog. Een van de hoofdoorzaken hiervan is dat de symptomen van prostaatkanker lijken op die van een vergrote prostaat, waardoor vaak pas laat actie wordt ondernomen.

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 3 / 5. Aantal stemmen: 1

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: