Retrograde ejaculatie, een orgasme zonder sperma

4
(4)

Retrograde ejaculatie

Wanneer er bij een mannelijk orgasme geen of zeer weinig sperma vrijkomt, dan kan er sprake zijn van retrograde ejaculatie.
Retrograde Ejaculatie is een aandoening waarbij het sperma door de uitdrijvende beweging van de bekkenbodemspieren, de blaas in wordt gestuwd in plaats van uit de penis via de urinebuis.
In dit artikel vindt je een bondige uitleg over wat retrograde ejaculatie precies is, hoe men het kan vaststellen en wat er tegen kan worden ondernomen.

Retrograde ejaculatie en slechte afsluiting van de blaas

Dit heeft te maken met een slechte afsluiting van de blaas.
Eerder al plaatste ik een artikel over de werking van de mannelijke prostaat. Hierin hadden we het over één van de hoofdfuncties van de prostaat, namelijk het afsluiten van het bovenste gedeelte van de urinebuis, vlak onder de blaas. Dit gedeelte heet de blaashals.
Bij een gezonde man sluit de blaashals zich geruime tijd voor het orgasme, waardoor tijdens ejaculatie het sperma in de juiste richting wordt gestuwd, naar buiten.
Bij mannen die last hebben van retrograde ejaculatie, wordt een gedeelte, of zelfs al het sperma de blaas in gepompt.
Het orgasme vindt wel plaats, maar de retrograde ejaculatie kan een vreemd, naar gevoel opleveren.

retrograde ejaculatie man

Sperma komt bij retrograde ejaculatie in de blaas terecht

Vaststellen van retrograde ejaculatie

Om de diagnose van retrograde ejaculatie te stellen, moet kort na een orgasme een urineonderzoek worden gedaan. Vaak is aan de urine op zich al veel af te lezen, omdat de aanwezigheid van sperma het troebeler maakt dan gewoonlijk.

Mannen merken de retrograde ejaculatie gewoonlijk op door de geringe hoeveelheid sperma die tijdens het orgasme vrijkomt.

Een aanhoudende retrograde ejaculatie kan bevruchting van de partner in de weg staan.
In veel gevallen is de hoeveelheid sperma die vrijkomt hiervoor te laag geworden.

Oorzaken van retrograde ejaculatie

Veel seksuele aandoeningen, te snel klaarkomen, of erectieproblemen, hebben een psychische oorzaak. Dit is zelden het geval bij retrograde ejaculatie.
Psychische problemen kunnen er wel voor zorgen dat een man moeite heeft met klaarkomen, of helemaal niet kan klaarkomen.
Stress in het dagelijks leven, of prestatiedruk tijdens seks kunnen het uitblijven van het orgasme tot gevolg hebben.

De problemen aan de prostaat welke voor retrograde ejaculatie kunnen zorgen, zijn soms het effect van een operatie aan de prostaat of blaas. Ook kunnen ze veroorzaakt worden door bepaalde soorten medicatie. Neurologische ziekte en suikerziekte kunnen ook een verzwakte blaashals, met retrograde ejaculaties als gevolg hebben.

Ook letsel aan de zenuwen of spieren, bijvoorbeeld door een dwarslaesie of de ziekte multiple sclerose kan retrograde ejaculatie tot gevolg hebben.

Een ander gevolg, wat ook met deze zelfde oorzaken in verband gebracht kan worden is anejaculatie. Bij anejaculatie is de man niet in staat te ejaculeren.
De reflex welke het uitdrijven van het sperma veroorzaakt blijft dan uit.

Oplossingen voor retrograde ejaculatie

In veel gevallen is retrograde ejaculatie onschadelijk. Wanneer nog voldoende zaad het einde van de urinebuis bereikt, of wanneer bevruchting niet op de agenda staat, kan de aandoening geen kwaad.

Bij een gedeelte van de mannen is behandeling wel gewenst. Er zijn een aantal middelen die de sluiting van de blaashals bevorderen zoals pseudo-efedrine,fenylefrine, chloorfeniramine, broomfeniramine of imipramine.

Deze middelen hebben echter vaak bijwerkingen op het hart en vaatstelsel, en ze worden daarom niet altijd voorgeschreven als oplossing.

In sommige gevallen is retrograde ejaculatie dusdanig heftig dat bevruchting niet meer mogelijk is. In dit geval kan een arts de spermacellen verzamelen uit de bijballen van de man en deze prepareren voor kunstmatige inseminatie.

Tip: ben jij op zoek naar manieren om je orgasme uit te stellen? Kijk dan direct mijn gratis videotip voor krachtige technieken!

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 4 / 5. Aantal stemmen: 4

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: