3 jaar geleden

Wat is het risico van overmatig masturberen?

Masturberen is iets wat elke man ooit wel gedaan heeft. De meeste mannen beginnen ermee in hun jonge jaren, op het moment dat zij nog geen seks kunnen of mogen hebben met een partner. Niet alle mannen minderen vervolgens met het masturberen wanneer zij ouder worden waardoor overmatig masturberen ontstaat.

Er zijn relatief veel mannen die overmatig masturberen. Wanneer je als man teveel masturbeert, zijn er bepaalde gevaren, er zijn consequenties die hinderlijk kunnen zijn. Wat zijn de gevaren van overmatig masturberen en waarom gaan deze mannen er toch gewoon mee door?

Hoe ontstaat de drang tot masturbatie?

Op jonge leeftijd maakt het lichaam van de man zich klaar voor gevaren van overmatig masturberenvoortplanting. De aanmaak van sperma ontwikkelt zich en de organen zijn rijp voor de daad. Op deze jonge leeftijd is er echter een probleem. Het is nog niet mogelijk, of wenselijk, om seks te hebben met een partner. Dat leidt tot een probleem.

Het lichaam van de man is namelijk klaar voor voortplanting en dat betekent dat er een drang tot voortplanting komt. Het lichaam wil de nieuw verworven functies gaan ontdekken en gebruiken. Wanneer dit voor de eerste keer gebeurt, leren de hersenen dat het orgasme na de masturbatie een gevoel van opluchting geeft. Dit betekent dat het lichaam er weer even tegenaan kan tot het opnieuw opluchting nodig heeft.

De hersenen en het lichaam onthouden deze spiraal. Wanneer er spanning is, of wanneer er stress is, dan zoeken de hersenen naar een manier om stoom af te blazen. Masturbatie bleek in het verleden een goede optie, dus is dit een voor de hand liggende keuze in de toekomst. Masturbatie wordt een manier om opluchting te geven aan het lichaam en de hersenen.

Op het moment dat er een partner in het spel komt, verandert er voor de meeste mannen niets. De masturbatie is nog steeds de manier om voor opluchting te zorgen. Het is namelijk een manier om met een simpele handeling richting opluchting te werken. Seks met je partner is geen simpele handeling, je moet namelijk rekening houden met je partner en de wensen die zij heeft.

De gevolgen van overmatig masturberen

Overmatig masturberen heeft verschillende gevolgen. Naar mate je er langer mee doorgaat, en de intensiteit verhoogt, nemen de risico’s toe. De problemen zijn dan ook met gemak progressief te noemen, want zij nemen toe naar mate je er verder in geraakt.

Het eerste probleem dat je opbouwt, is het probleem van premature ejaculatie. Je leert de hersenen namelijk aan dat de seks alleen maar draait om het orgasme. Wanneer je masturbeert, is er geen enkele reden om het orgasme uit te stellen. De ejaculatie is het enige doel van de handeling, het gaat immers om de opluchting.

De hersenen kunnen geen verschil zien tussen masturbatie en seks met je partner. De stoffen die aangemaakt worden tijdens de twee verschillende handelingen zijn namelijk exact dezelfde stoffen. De hersenen maken het geluk hormoon aan en bouwen daarmee een mate van tevredenheid op. Ook tijdens de seks zullen de hersenen het orgasme willen versnellen om sneller bij het doel te komen.

Dat heb je echt zelf veroorzaakt. Door overmatig te masturberen heb je de hersenen getraind in deze handeling. Je hebt ervoor gezorgd dat de hersenen het proces versneld hebben, omdat zij het systeem hebben kunnen leren.

Een ander gevolg van overmatig masturberen is dat je op de langere termijn niet meer in staat bent om seks te hebben met je partner. Het masturberen is namelijk vele malen makkelijker, en tijdens het masturberen kun je je meer focussen op de doelstellingen die je zelf hebt. Je hoeft met niemand rekening te houden.

Dit zorgt ervoor dat je hersenen in gaan zien dat seks hebben met je partner omslachtig is. Je kunt jouw doelen veel makkelijker en sneller bereiken door zelf aan de slag te gaan. Dit heeft tot gevolg dat de hersenen besluiten om niet meer opgewonden te worden bij het zien van een kans op seks met je partner. En zonder erectie kun je geen seks hebben met je partner.

De uiteindelijke gevolgen gaan nog een stukje verder. Mannen die overmatig masturberen, kunnen verslaafd raken aan het masturberen. Nu is er al snel sprake van een lichte vorm van verslaving wanneer de handeling vaak en dwangmatig uitgevoerd wordt, maar deze stap gaat nog iets verder. De mannen voelen zich incompleet, verdrietig en doelloos wanneer zij zich een korte periode niet afgetrokken hebben. Zij hebben de masturbatie nodig om zich goed te voelen. Dit heeft uiteraard alles te maken met de stoffen in de hersenen.

Dit heeft uiteindelijk als gevolg dat de mannen niet meer normaal kunnen functioneren omdat zij geobsedeerd zijn door masturbatie. Zij hebben een ongecontroleerde en dwangmatige drang tot het aftrekken. Dit betekent dat zij niet kunnen werken, niet in de maatschappij kunnen functioneren en geen seks kunnen hebben met andere mensen.

Wat is hier aan te doen?

hoe kun je stoppen met overmatig masturberenOvermatig masturberen is het beste te remmen in de beginfase. Op het moment dat je als man merkt dat je dwangmatig masturbeert omdat dit het beste voelt voor jou, dan ben je in feite al aan de late kant. Technisch gezien zou je als man altijd meer opgewonden moeten worden van jouw partner dan van jezelf.

In een later stadium is het probleem veel minder goed aan te pakken. Het is de bedoeling dat je ineens volledig stopt met masturberen. Wanneer je denkt dat je het gerust nog eenmaal in de week kunt doen, dan heb je het mis. Je moet er volledig mee stoppen om het jouw systeem uit te krijgen. Jouw hersenen moeten de link vergeten tussen de opluchting en het masturberen.

De meeste mannen hebben hier echter hulp bij nodig. Een verslaving aan masturbatie wordt niet voor niets één van de meest intense verslavingen genoemd. Je hebt er namelijk niets voor nodig. Rokers kunnen een terugval krijgen door het zien van sigaretten, maar die moeten zij eerst kopen. Harddrugs verslaafden kunnen terugverlangen naar de drugs, maar deze zijn niet gemakkelijk te verkrijgen. Iemand die verslaafd is aan masturberen, die kan op elk moment de hand aan zichzelf slaan.

Het kan verstandig zijn om de hulp van een expert in te roepen. Het is namelijk een gênant probleem voor de meeste mannen, maar ermee door blijven lopen is het ergste dat je kunt doen. Hoe verder je de problemen op laat stapelen, hoe moeilijker het zal worden om de problemen bij de oorzaak aan te pakken. Denk je dat je een risico loopt, grijp dan zo snel mogelijk in en stop met masturberen.

Orgasme onder controle

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: