7 jaar geleden

De moeilijke relatie tussen seks en stress

4.5
(2)

Seks en stress worden vaak in één zin genoemd. Het zijn twee dingen waar we in het dagelijks leven regelmatig mee te maken krijgen, en het verband tussen deze twee is zowel positief als negatief. Dat maakt het een lastige relatie en het zorgt er direct ook voor dat veel mensen niet precies weten wat zij hiermee aan moeten.

Seks en stress kunnen elkaar namelijk uitsluiten, en verlichten. Door teveel stress kun je geen zin meer hebben in seks, maar seks is tegelijkertijd ook een manier om de stress te verlichten. Dat betekent dat de uitsluitende rol tevens ook een probleem vormt. Hoe zit dat precies en wat zijn nou de factoren waar je rekening mee zou moeten houden?

Seks en stress, hoe het niet werkt

Door teveel stress gaan bepaalde functies van je lichaam afnemen, en andere nemen toe. Wanneer je een langere tijd gebukt gaat onder stress vanuit het werk, dan neemt je spierspanning toe. De spieren in het lichaam blijven gespannen staan vanwege verkeerde houdingen, te weinig slaap en teveel druk. De geestelijke spanning wordt dus ook lichamelijke spanning.

De hersenen gaan zich wennen aan het idee van stress. Zij hebben het idee dat zij constant beter moeten presteren en zijn constant aan het werk met de dingen die nog gedaan moeten worden. Wanneer de hersenen echt totaal gewend zijn aan de stress, ontstaat een gevaarlijke situatie. Dit kan zorgen voor overspanning. Op het moment dat de hersenen geen stress ervaren, gaan zij op zoek naar dingen om te doen, omdat zij rusteloos geworden zijn.

Wat is de relatie met de seks? Mensen die gebukt gaan onder een hoog niveau van stress voor een langere periode, die zijn op een gegeven moment niet langer in staat om seks te hebben. Mannen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van premature ejaculatie. De hersenen zijn zo druk dat zij het point of no return niet meer aan zien komen waardoor de man binnen de kortste keren een orgasme beleeft.

Andere mannen kunnen merken dat het libido steeds verder afneemt. De hersenen zijn druk en geven het lichaam geen kans meer om opgewonden te worden. Er moet veel meer gedaan worden en de kans op voortplanting wordt wel herkend, maar er is geen tijd om dit voor elkaar te krijgen. De man wordt niet meer opgewonden. Wordt hij wel opgewonden, dan kan hij zijn erectie niet houden gedurende de seks.

Seks als ontlading

Stress is een vervelende factor. Seks is daarentegen een manier om seks als opluchting voor stresshet lichaam te ontladen. Elke ejaculatie die je als man hebt, voelt als een bevrijding. De opwinding en de spanning schieten letterlijk het lichaam uit. Het moment na de ejaculatie voel je je volledig bevrijd. Dat heeft niets te maken met het sperma dat het lichaam uit gaat, het heeft te maken met de hersenen.

Deze maken tijdens de seks een stof aan die ervoor zorgt dat jij je gelukkig voelt. Het moment na de seks is het moment dat je dit het beste merkt. Seks is dus een geweldige manier om even lekker te kunnen ontspannen, zeker door de lichamelijke inspanning die je van tevoren moet leveren om tot ejaculatie te komen.

Maar daar ligt direct ook het probleem. Wanneer teveel stress zorgt voor problemen tijdens de seks, dan wordt seks juist steeds moeilijker. Wanneer het niet lukt tussen de lakens, wordt de volgende keer seks ook direct een handeling waar stress bij komt kijken. In plaats van opluchting zorgt de seks dus voor extra spanning en meer stress.

Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Het beste wat je kunt doen, is ervoor zorgen dat de stress niet de slaapkamer in komt. En gelukkig zijn daar een aantal goede methodes voor, die je zelf gemakkelijk toe kunt passen zonder dat je hier veel geld voor moet betalen.

De stress buiten de slaapkamer laten

Je bent een man en je hebt veel last van stress. Je weet dat seks een manier is om opluchting te veroorzaken, maar je wilt eerst van de stress af komen om meer te kunnen genieten tijdens de seks. Wat zijn dan de dingen die je zeker in overweging zou moeten nemen?

Allereerst is het goed om gewoon even aan tafel te gaan zitten. Zet je mobiele telefoon uit, zet de televisie uit en verwijder alle dingen die jou constant signalen geven. Ga vervolgens gewoon vijf minuten bewust ademen. Dit is een goede oefening, ook voor de momenten waarop je aan het werk bent.

Je zet hiermee je hersenen even stil. Zij richten zich op het ademen waardoor het lichaam en de hersenen wat tot rust kunnen komen. Het is een moment voor jezelf en dat heeft duidelijke voordelen die je direct merkt. Heb je dit vaker gedaan, masseer dan je handen tijdens het ademen. Hier zitten veel zenuwen die gespannen zijn bij gestreste personen. Dit zorgt voor nog meer ontspanning.

Wanneer je dit gedaan hebt, merk je dat je al veel meer rust hebt. Ga vervolgens even een rondje lopen en houd je ademhaling onder controle. Het beste zou zijn wanneer je een bos in kunt lopen, of langs de zee, maar een rondje door het dorp kan ook wonderen doen. Blijf vooral in je element en laat je niet irriteren door dingen die je ziet of hoort. Blijf op de ademhaling letten.

Wanneer je weer thuis bent, geef je je partner een knuffel van minstens vijftien seconden. Je kunt er ook voor kiezen om samen te gaan douchen, of een bad te nemen, maar je krijgt de stress op deze manier zeker niet helemaal weg. Dat hoeft ook niet. Je wilt de stress onder controle hebben voordat je aan de seks begint, en op deze manier zal dat zeker lukken.

Kies je prioriteiten

seks en stress, kies je prioriteitenDe bovenstaande methode helpt je om seks te kunnen gebruiken als ontlading, omdat je de stress onder controle hebt voordat je begint met de seks. Heb je echter heel erg veel last van stress, dan raad ik je aan om je prioriteiten beter te kiezen. Je hebt een partner en een eigen leven, en die zouden altijd voor moeten gaan.

De meeste mensen die heel veel last hebben van stress, die maken beslissingen die tegen hen werken. Het zijn de mensen die constant direct reageren op de signalen die zij binnenkrijgen. Signalen van Facebook en Twitter bijvoorbeeld. Gemiddeld verliest een persoon twee uur per dag aan deze sociale media, en elk bliepje geeft stress. Je wilt immers niets missen!

Vrienden en familie kunnen ook veel meer tijd innemen dan je denkt, maar dit kan een prioriteit zijn die je wel bewust gemaakt hebt. Twee andere factoren die veel tijd kosten en stress opleveren, zijn factoren die je niet bewust gekozen hebt. Begin eens met je mobiele telefoon. De signalen van dit apparaat zijn dwingend. De geluiden geven aan dat iemand jou nodig heeft. Daarom moet je antwoorden. Maar is dat wel zo?

Ik raad je aan om je mobiele telefoon eens één dag op stil te zetten, om te kijken wat dit met je doet. Kijk op elk heel uur even of je iets belangrijks gemist hebt. Is dat niet het geval, leg dan je telefoon weer weg en ga verder met wat je aan het doen was.

Het andere apparaat is de televisie. Je hebt het idee dat je kunt ontspannen door televisie te kijken, maar niets is minder waar. Televisie kijken kost energie en je moet je aandacht erbij houden om te kunnen volgen waar het over gaat. Zet de televisie eens uit, speel een spelletje of lees een boek. Wedden dat het gevoel van stress ineens hard af gaat nemen?

Stress en seks

Stress is een factor waar we steeds meer mee te maken krijgen. Het is een factor die ervoor kan zorgen dat we de lust in bepaalde dingen verliezen, en het moeilijker krijgen met de dingen die we moeten doen. Seks is daar een goed antwoord op, maar dan moet je wel in de gaten houden dat stress de seks moeilijker kan maken.

Door van tevoren op zoek te gaan naar manieren om weer in je element te komen, kun je ervoor zorgen dat seks de stress kan opluchten. Seks is een manier van ontspannen, maar alleen wanneer je tijdens de seks geen stress hoeft te hebben om problemen zoals premature ejaculatie, of erectiele dysfunctie.

Probeer eens wat het beste voor jou werkt, maar kijk daarnaast ook eens naar de dingen die zorgen voor stress zorgen bij jou. Kun je zelf ingrijpen? Wanneer je de stress beter onder controle kunt krijgen, merk je dat je een betere partner voor jouw liefde wordt. Daarnaast zullen de dagelijkse taken ook een stuk makkelijker worden voor je, omdat je veel meer capaciteit van je hersenen kunt gebruiken. Die hoeven zich namelijk niet meer zo druk te maken over de stress.

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Aantal stemmen: 2

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: