Testosteron

3.2
(5)

De invloed van testosteron

In dit artikel kijken we naar de invloed van testosteron op het seksleven van zowel mannen als vrouwen.

Het hormoon testosteron is bij de meeste van ons bekend als het mannelijk geslachtshormoon.
Onder invloed van dit hormoon ontwikkelen zich de mannelijke kenmerken in de foetus.
Tijdens de puberteit ondergaat het mannelijk lichaam enkele veranderingen onder invloed van testosteron zoals:

  • Groei van de penis en het scrotum
  • Groei van de stembanden
  • Toename in lichaamshaar

Testosteron in zwel het mannen als vrouwenlichaam

Testosteron is echter niet alleen aanwezig in de man, het is evengoed aanwezig in vrouwen. Sterker nog, het hormoon heeft op vrouwen de zelfde invloed als op dat van mannen. Vrouwen hebben alleen vele malen minder testosteron.
Waar het bij de man voornamelijk wordt aangemaakt in de bijballen, wordt testosteron in het vrouwenlichaam voor het grootste gedeelte aangemaakt door de eierstokken. In beide gevallen produceren ook de bijnieren een kleine hoeveelheid van het geslachtshormoon.

Testosteron is een androgeen

Dat testosteron een androgeen hormoon is, betekend dat het een mannelijk geslachtshormoon is.
De androgene hormonen behoren tot een groep die ieder bijdragen aan specifieke ontwikkelingen van het lichaam en het functioneren van de mens.
Sommige van de androgenen bestaan los van testosteron, maar anderen ontstaan doordat testosteron door het lichaam wordt omgezet. Voorbeelden hiervan zijn dihydrotestosteron en androsteendion.

Evolutie en testosteron

Geslachtshormonen zijn evolutionair erg oud. Voorlopers van testosteron zijn gevonden in reptielen en vissen. Ze hebben vergelijkbare functies, waarbij seksuele drift een centrale rol speelt.

Hoeveel testosteron op een bepaald moment aanwezig is in onze bloedbaan, beïnvloedt in grote mate ons gedrag op dat moment. Dit is een reactie van ons lichaam om er voor te zorgen dat wij de dingen doen die nodig zijn om onszelf, maar ook onze soort te laten voortbestaan.

Testosteron is bijvoorbeeld in verband bracht met de vecht- of vluchtreactie. Een hoge dosis testosteron zet een man sneller aan tot een reactie in emotionele situaties.
Ook onze drang tot voortplanten wordt grotendeel door het geslachtshormoon beïnvloed. Een man met een hogere testosteron spiegel gaat actiever op zoek naar seksuele relaties.

Een studie toonde tevens aan dat een man een toename in testosteron ervaart tijdens de eerste minuut van conversatie met een potentiële vrouwelijke partner. Deze aanmaak van testosteron is er voor bedoeld dat de man zich zal inzetten voor seks met deze partner. Deze studie toonde dan ook aan dat de hoogte van de testosteron levels bij de man, in verband stonden met hoe hard ze hun best deden indruk te maken op de vrouw.

Invloed van testosteron op seksualiteit bij mannen

Studies tonen steeds diepgaander de verschillende invloeden van testosteron op het functioneren van de mens. Zo is testosteron in verband gebracht met het energiepeil van ons mannen. Ook werd ontdekt dat het testosteronniveau bij de man daalt bij verliefdheid, terwijl dit bij vrouwen juist stijgt.
Ook werd ontdekt dat gevoelens van optimisme en hoge mate van energie, in verband staan met de hoeveelheid testosteron aanwezig in de man.

Hoge testosteronspiegels hebben grote invloed op onze seksdrive. We gaan er door testosteron op uit om partners te zoeken. Mannen met een hoge testosteron productie zijn daardoor geneigd sneller seksuele relaties te onderhouden met meerdere partners.

Ook zorgt testosteron er voor dat we sneller actie ondernemen wanneer we seksueel gestimuleerd worden. Dit kan bijvoorbeeld komen door prikkelende beelden. Het zien van een potentiële partner, of het kijken van porno zijn hier voorbeelden van.

Wanneer wij langere periodes geen toegang hebben tot seks, stijgt de testosteron spiegel in het bloed. Dit zorgt er voor dat we steeds sneller gaan reageren op seksuele prikkels. Dit verklaart dat mannen die een lange tijd geen seks hebben gehad, erg snel opgewonden raken. Soms al van de kleinste handelingen van een potentiële partner.

Tijdens en vlak na het orgasme van de man, treedt een piek op in de testosteronproductie. Dit uit zich bij mannen in een toename van gevoelens van liefde, lust en vaderlijke gevoelens.

Invloed van testosteron op voortijdige ejaculatie

Wanneer wij mannen een hoge testosteron spiegel hebben, doordat we bijvoorbeeld een periode geen of weinig seksuele ontlading hebben gehad. Dan richt ons lichaam zich steeds meer op een kans tot voortplanting.

Wanneer zich nu een mogelijkheid tot voortplanting voordoet, dan zijn wij extra snel opgewonden. Kleinere seksuele prikkels en stimuli komen heftiger bij ons binnen. Onder invloed van het hormoon groeit onze drift en stijgt wat ik eerder al benoemde als de ‘klaarkom drang’. De drang om tot ejaculatie te komen is sterker dan wanneer we regelmatig seksuele ontlading hebben.

Vroegtijdige ejaculatie, of premature ejaculatie kan dus te maken hebben met een stijging van de testosteron spiegel.
Een van de adviezen bij mannen die hiervoor gevoelig zijn en tijdens seks te snel klaarkomen, is om een periode voordat seks aanvangt te masturberen. Hierdoor daalt het testosteron niveau en kan het orgasme tijdens daadwerkelijke seks beter worden gecontroleerd.

Invloed van testosteron op seksualiteit bij vrouwen

Ook bij vrouwen heeft testosteron invloed op de seksdrive. Bij vrouwen heeft testosteron net als bij mannen een evolutionaire rol om tot voortplanting te komen. De ovulatie cyclus wordt gedeeltelijk door testosteron bepaald.
Wanneer een vrouw op haar vruchtbaarst is, is ook haar testosteron niveau het hoogst. Op dit moment zijn de meeste vrouwen daardoor sneller seksueel geprikkeld. Misschien herken je het wel dat je partner wanneer ze ongesteld wordt, meer zin heeft in seks.

Er is aangetoond dat tijdens seks, de testosteron spiegel van de vrouw vlak voor de daad het hoogst is. Dit is waarschijnlijk evolutionaire programmering om er voor te zorgen dat wordt overgegaan tot bevruchting.

Overige invloeden van het hormoon

Omdat testosteron een overduidelijke rol speelt in menselijke seksualiteit, is het gemakkelijk de overige functies ervan te vergeten.

Testosteron vervult een zeer complexe samenhang van taken in ons lichaam. Het is verantwoordelijk voor processen die te maken hebben met eetlust, energie, slaap, groei, de ontwikkeling van onze hersenen, agressie, en nog veel meer.

Orgasme onder controle

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 3.2 / 5. Aantal stemmen: 5

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Erectie Stoornis oorzaken en oplossing

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in