Wat is het verband tussen het libido en prestatiedruk?

5
(3)

Tijdens de seks heeft de man vaak de hoofdrol. Hij is de persoon die het meeste actie onderneemt, en de kwaliteit van de seks is vaak afhankelijk van zijn vermogen om een goede erectie te krijgen. Dit brengt een bepaalde prestatiedruk met zich mee en niet alle mannen kunnen hier even goed mee omgaan.

Dit kan gevolgen hebben voor het libido. Een te hoge prestatiedruk en een te consequent falen kan ervoor zorgen dat de man totaal geen zin meer heeft in seks. Dit is een onderbelicht onderwerp dat meer aandacht zou moeten krijgen, zeker omdat je hier zelf het één en ander aan kunt doen om het beter te maken. Wat is de relatie precies en hoe kun je hier zelf mee aan het werk gaan?

Prestatiedruk

Prestatiedruk is een factor die onderbelicht is geraakt in de artikelen over seks, en hoe je seks beter kunt maken. De man heeft al duizenden jaren het initiatief tijdens de seks in de schoot geworpen gekregen. De man verovert de vrouw en heeft vervolgens de taak om deze vrouw te bevruchten, zodat er voortplanting is en het ras voort kan bestaan.

Tijdens deze voortplanting hangt alles af van het vermogen van de man om het sperma in de richting van het eitje te krijgen. Wanneer de man geen erectie kan krijgen, of geen erectie kan houden, dan is er geen enkele kans op voortplanting. De druk ligt dus op de schouders van de man.

De laatste jaren is die druk alleen maar toegenomen. Het gaat namelijk niet alleen maar om de zaadlozing tegenwoordig. Het is ook belangrijk dat je je partner tevreden kunt houden tijdens de seks. Het vrouwelijk orgasme staat daarin redelijk centraal, maar de focus ligt vooral op het genot van de vrouw. Dat betekent dat de man nog meer moet doen om succesvol te kunnen zijn in bed.

De relatie met het libido

Wanneer een man een vrouw ziet waarmee hij seks wil hebben, de relatie tussen prestatiedruk en libidowordt de man niet automatisch opgewonden. Dat is wat veel mensen denken, maar het is niet waar. Het zijn de hersenen die bepalen of de man opgewonden gaat worden of niet. Daar spelen een heel aantal factoren bij mee.

De eerste is of er een kans bestaat op voortplanting. Wanneer er geen kans op voortplanting is, besluiten de hersenen dat het onzinnig is om over te gaan tot status van opwinding. Een andere factor is de intensiteit van de prikkels. Wanneer de prikkels hard genoeg binnen komen, besluiten de hersenen dat de input groot genoeg is om tot opwinding over te gaan.

Nu is dit hoe het zou moeten werken bij een normale en gezonde man. Een man die langere tijd onder grote prestatiedruk leeft en seks heeft, die merkt dat het bij hem net even iets anders gaat. Zijn partner kan genoeg prikkels versturen, de hersenen zien een kans op voortplanting, maar het libido wil niet omhoog schieten. Wat is hier aan de hand?

De relatie tussen het libido en de prestatiedruk geeft antwoord. Wanneer de prestatiedruk te hoog geworden is, dan heeft de man moeite in de slaapkamer. Hij heeft het constante besef dat zijn erectie goed moet zijn, en dat hij zijn partner tevreden moet houden. Seks wordt gerelateerd aan stress en faalangst op deze manier, en deze twee zijn slecht voor het libido.

De gezonde hersenen zouden stellen dat er kans is op voortplanting, en zouden constateren dat er genoeg prikkels zijn om tot opwinding over te gaan, maar de man die te lang prestatiedruk ervaren heeft, merkt iets anders. De hersenen weten dat dit een goed moment is om een erectie te produceren, maar zij doen het niet. Zij hebben de negatieve associatie te vers in het geheugen staan en besluiten in feite dat het niet de moeite waard is.

Hieruit kunnen meerdere gevolgen ontstaan. Een van de gevolgen waarover je veel meer kunt lezen op mijn website, is de premature ejaculatie. De man komt onder zoveel stress en druk te staan dat hij zijn orgasme niet meer onder controle kan houden. Een ander gevolg is het niet meer kunnen krijgen van een erectie. De letterlijke vertaling hiervan is dat de hersenen het opgegeven hebben.

Wat kun je hier aan doen?

een beter libido door communicatieHet eerste dat ik je zou aanraden om te doen, is te gaan praten met je partner. Wanneer jij het idee hebt dat je alles moet doen in de slaapkamer, dan gaat er iets verkeerd. Jouw partner kan met gemak een rol aannemen die minstens zo groot is als jouw rol in bed. Door erover te praten, is al een goed begin gemaakt.

Vervolgens moet de negatieve associatie van de seks af. In dat kader zijn veel verschillende dingen die je kunt doen. Je kunt ervoor kiezen om eens naar tantra seks te kijken, aangezien daar helemaal geen orgasme bij komt kijken (Lees hiervoor eens het artikel Kamasutra, Tao & Tantra: til je seksleven naar een hoger niveau). Je kunt ook een paar keer stoppen na het voorspel om de aandacht van de penis af te halen.

Het beste dat je kunt doen, is iets waar je nu al mee zou moeten beginnen. De volgende keer dat je seks gaat hebben, ga je eerst even vijf minuten iets anders doen. Iets waar je goed in bent, iets waar je ontspannen van raakt en iets dat je volledig zelf kiest. Daardoor kom je veel meer in je element en dat maakt het moeilijker om stress te ervaren.

Wanneer je deze tips volgt, merk je dat je meer ontspannen de slaapkamer in komt. Helpt dit je om makkelijker en fijner seks te hebben, dan weet je waar je de aandacht op moet leggen. Zoek eens naar manieren om meer te ontspannen voordat je seks hebt. Een goed bad, een massage en een borrel doen bijvoorbeeld al wonderen voor de meeste mannen, en dit kan je net even de voorsprong geven die je nodig hebt om prestatiedruk de kop in te drukken.

erectiestoornis oplossen

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

bonus

Get the free guide just for you!

Free

Drie tips om te beginnen met tantra seks

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com.
Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie!
Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You may be interested in