afgelopen jaar

Verbeter je erectie met deze keiharde tips

Verbeter je erectie en je seksleven

Als je jezelf afvraagt hoe je jouw erectie kan verbeteren ben je óf wat ouder en ontdek je dat het lastiger is om langere tijd een erectie vol te houden, óf je bent juist wat jonger en hebt onlangs gemerkt dat je erecties minder hard worden.

Het voelt gewoon niet goed: als je lekker in je vel zit en opgewonden bent, wil je idealiter zo hard als een rots zijn. Logisch dat een man zich kan schamen als hij merkt dat hij niet meer hard kan worden. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat zijn vrouw zich afvraagt of hij nog wel opgewonden van haar wordt.

Hoe belangrijk is het precies voor een man om zijn erectie te verbeteren? De waarheid ligt ergens tussen “negeer het gewoon” en “tijd voor paniek!”.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat geen enkele man ooit perfect hard zal zijn elke keer dat hij aan seks denkt, ongeacht hoe vitaal of jong je bent. Je kan het ene moment een goede erectie hebben, dan klaar komen en vervolgens urenlang of zelfs de rest van de nacht “zacht” zijn.

Wetenschappelijk gezien zijn zelfs tieners niet immuun voor de herstelfase na een orgasme. Na een heftig orgasme moet zelfs een vitale tiener eerst even bijkomen. Volgens onderzoek ervaren zowel mannen als vrouwen deze periode waarin ze moeten bijkomen en zijn ze tijdelijk ongevoelig voor seksuele prikkels.

Oorzaken van softies

Als tiener kon je misschien na een paar minuten weer aan de slag, maar naarmate je ouder wordt kost dat steeds meer tijd. Het kan minuten, uren en zelfs dagen duren voordat je weer een goede erectie krijgt als je wat ouder wordt. Maar vergis je niet, want ook jongere mensen kunnen hier last van hebben en wel om de volgende redenen:

 • Teveel alcohol consumptie
 • Faalangst
 • Schuldgevoel
 • Teveel masturbatie

Het grootste verschil tussen jong en oud is dat hoe houder je wordt, hoe zwaarder de strijd tegen erectieproblemen, onder andere door een afname van testosteron. Voordat je in paniek raakt en besluit dat dit het einde van je seksleven betekent, laten we bekijken wat er gebeurt bij een “volledige” erectie.

Wil je direct van jouw slappe of uitblijvende erectie afkomen? Download dan eerst mijn eBook voordat je verder leest.

Hoe erecties zouden moeten werken

Na een seksuele gedachte, bijvoorbeeld als gevolg van een geur of smaak, stuurt het zenuwstelsel van de man signalen naar de aderen in de penis. Slagaders komen tot rust en aderen sluiten, waardoor de bloedstroom naar de penis toeneemt en het bloed vast komt te zitten in de zogeheten “corpora cavernosa”. Hierdoor zwelt de penis, zodat een erectie ontstaat.

Idealiter heeft een man met een volledige erectie een goede bloedtoevoer. Iemand met erectieproblemen heeft waarschijnlijk problemen met de bloedtoevoer naar zijn geslachtsdeel. Zodoende krijgen sommige oudere mannen voorgeschreven, dit helpt om meer bloed naar de penis toe te stuwen. Zonder de juiste toevoer van bloed kun je zelfs tijdens het masturberen of tijdens de seks de stijfheid verliezen.

Het testosteron hormoon speelt ook een belangrijke rol. Als iemand lage testosteronniveaus heeft, bijvoorbeeld door ouderdom of vanwege slechte gezondheid, dan kan dit af en toe zorgen voor tijdelijke impotentie of zachtere erecties.

Wat betekent een erectiestoornis?

Erectiele dysfunctie, ofwel erectiestoornis, heeft niet alleen te maken met permanenten impotentie, maar ook met zachtere erecties en snelle orgasmes. De oorzaken van een erectiestoornis kunnen fysiek, psychologisch, of beiden zijn. Het zijn met name de oudere mannen die last hebben van fysieke oorzaken.

Maar ook jongere mannen kunnen last hebben van een erectiestoornis, met name wanneer signalen van het brein niet goed naar de rest van het lichaam kunnen komen. Deze problemen kunnen bij mannen van alle leeftijden voorkomen. Volgens eerder onderzoek kan 10 tot 20% van alle erectieproblemen worden toegeschreven aan psychologische factoren, in plaats van fysieke oorzaken.

Als man wil je jezelf liever niet als gevoelig bestempelen, maar de waarheid is dat we net zo goed als ieder ander gevoelens van depressie, schuld of lage eigenwaarde ervaren. Mede door die gevoelens wordt het lastiger om in bed te presteren. De man heeft toch een soort “ideale omgeving” nodig, tenminste mentaal gezien, om een volledige erectie te ontwikkelen.

Obstakels die ons weerhouden van sexuele voldoening

Het vrijuit laten vloeien van bloed naar de penis is dus het doel. Dit gaan we niet bereiken met Viagra of één of ander wondermiddel.

Iedere man, ongeacht leeftijd, heeft reden om zich druk te maken over zijn ‘gereedschap’ als hij op consistente basis zacht is en moeite heeft met überhaupt een erectie krijgen. Dit is namelijk niet altijd een gevolg van veroudering.

Bovendien zijn dokters er de laatste jaren achter gekomen dat problemen tussen de lakens vaak gepaard gaan met een hartaanval. Dat is nogal schokkend nieuws voor iedere man, ongeacht leeftijd, en mogelijk aanleiding om een bezoek aan de huisarts te brengen om hartcondities uit te sluiten.

Zelfs milde erectieproblemen kunnen aanleiding zijn tot grotere problemen aan het hart naarmate de jaren verstrijken. Uit ditzelfde onderzoek bleek dat mannen ouder dan 45 jaar met erectiestoornissen 50% meer kans hadden om hartcondities te ontwikkelen in de toekomst.

Naast problemen met je hart kan een erectiestoornis ook duiden op diabetes, obesitas, hoge cholesterol en hoge bloeddruk.

Voorkom toekomstige problemen door nu actie te ondernemen

Wat kan een dokter voor je betekenen?

Een dokter kan je onder andere helpen met advies en tips om je levensstijl aan te passen zodat jouw seksueel functioneren weer verbetert. Daarnaast kan een dokter een complete bloedtest afnemen, om te bepalen of er sprake is van obstakels in de bloedtoevoer naar de penis.

Het goede nieuws is dat een dokter die het probleem van jouw erectiestoornis heeft vastgesteld het probleem redelijk eenvoudig kan verhelpen. In het geval van hart problemen is dit een stuk lastiger, omdat er mogelijk chirurgie aan te pas moet komen. Milde hart problemen kunnen nog worden verbetert door veranderingen in je levensstijl door te voeren, zoals het minder eten van bewerkt vlees, zoetigheden en eten met veel vet.

Sommige erectiestoornissen kunnen door een arts direct worden behandeld, zoals het injecteren van medicatie in de penis, zoals met alprostadil, of bijvoorbeeld door voor te schrijven.

Wil je een volledige check door je dokter? Dan raad ik je aan om alle bijbehorende organen te laten checken, dus ook de prostaat, rectum en het zenuwstelsel. Al deze dingen dragen bij aan een man zijn seksuele prestaties.

TIP: Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kan ondernemen, zonder naar de dokter te moeten. Een eerste stap is het downloaden van mijn eBook vol tips en oefeningen voor een krachtigere erectie.

Verbeter je erectie – Het lot ligt in jouw handen!

Het is niet verstandig om lang te blijven rondlopen met aanhoudende problemen. De tijd om jezelf te laten behandelen, en om verdere problemen te voorkomen, is nú.

Erectiekracht verbeteren met deze tips

Enkele dingen die je direct kan doen om seksueel in vorm te blijven zijn:

 • Loop elke dag 30 minuten.
 • Eet meer fruit en groenten, alsook vis en volkoren producten.
 • Drink meer water.
 • Laat je bloeddruk, triglyceriden, bloedsuikerspiegel en cholesterol checken door een arts.
 • Val af, aangezien slankere mannen 50% minder kans hebben op erectiestoornissen.

Het zit allemaal tussen de oren – Hoe je jouw erectiestoornis op mentaal vlak verslaat

mentale oorzaken van erectiestoornissen

De meest voorkomende psychologische blokkades naar een volwaardige erectie zijn:

 • Depressie
 • Angst
 • Schuldgevoelens
 • Faalangst
 • Wantrouwen

Daarnaast zijn er ook nog meer subtiele problemen, bijvoorbeeld wanneer je opmerkt dat je jezelf comfortabeler voelt als je masturbeert dan wanneer je seks hebt met je partner.

Sommige mannen met een erectiestoornis voelen zich prettiger bij het idee van masturberen dan dat ze seks hebben met hun partner. Dit leidt tot een afname in spontane seks, veelal tot misnoegen van de partner. Deze mensen kunnen zelfs een goede relatie hebben met hun partner, maar om één of andere reden geen seksuele intimiteit opzoeken. Zo zie je dat de invloed van een erectiestoornis veel kan doen!

Verbeter je stemming = verbeter je erectie

Sekstherapeute Lisa Thomas zegt dat open communicatie met je partner vaak de eerste stap is om op psychologisch vlak van je erectiestoornis te winnen. Er kunnen bijvoorbeeld grote misverstanden zijn tussen wat jullie op dit moment verwachten van seks, of van elkaar. Intimiteit is vaak een groter issue dan seksuele capaciteit. Zelfs als er grote problemen op het gebied van seks zijn is het verstandig om wel genoeg tijd met elkaar door te brengen, elkaar aan te raken en te knuffelen.

Als je niet de drang voelt om bij je partner te zijn dan is dit een duidelijk signaal van een blokkade in jullie communicatie. Bovendien zijn er meerdere manieren om intimiteit te beleven, zonder dat het enkel en alleen om seks draait.

Daarnaast kun je zelfs zonder keiharde erectie je partner voorzien van seksueel genot. Hoog tijd dus om de psychologische blokkades uit de weg te ruimen en anders naar het probleem te kijken.

Tip: Wil je snel weer een harde erectie? Download mijn gratis eBook en ontdek stap voor stap de dingen die je moet ondernemen.

Ontspanning is het sleutelwoord

Heb je de laatste tijd meer last van zachtere erecties? Is het de situatie zelf waardoor je stress ervaart, en dus de toevoer van bloed belemmert? Of is er meer aan de hand?

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 mannen jonger dan 40 medische hulp zoekt voor erectieproblemen. Het is dus echt niet alleen een probleem voor oudere mannen.

Het lijkt erop dat we als mannen van alle leeftijden te maken hebben met een groot probleem: teveel stress.

Daarom is het belangrijk dat je als man die erectieproblemen ervaart even een stap terug doet en ontspant. Stop ermee om teveel druk op jezelf te leggen en ‘harde’ seks als einddoel te zien.

In plaats daarvan focus je op je ademhaling en op het comfort van je hele lichaam, dus niet alleen de penis. Spendeer tijd met je partner terwijl jij let op je ademhaling en op het ontspannen van je lichaam. Hoe voelt dat?

Simpelweg door niet meer zoveel nadruk op ‘een harde’ te leggen kan je direct een groot gedeelte van de bijbehorende faalangst wegvallen.

Door diep in te ademen kun je jouw zenuwstelsel doen ontspannen, stress doen afnemen en focus doen toenemen. Dat zijn precies de ingrediënten die je als man nodig hebt om je erectie terug te krijgen. Via de volgende oefening leer je diep adem te halen voor complete ontspanning tijdens de seks.

Verbeter je humeur om je erectie te verbeteren

Verbeter je erectie met ademhalingsoefeningen

Een oefening die je mogelijk wilt uitproberen is de volgende:

 • Adem 4 seconden diep in via je neus.
 • Adem vervolgens uit via je mond gedurende 6 seconden.

Door deze vorm van ademhalen rek je als het ware je longen op en reduceer je je bloeddruk en hartslag. Adem niet alleen op deze manier als je stress hebt, zorg ervoor dat je dagelijks op deze manier ademt zodat het een gewoonte wordt.

Meditatie is een enorme seks booster en kan je helpen om over je mentale obstakels heen te komen. Tantrische seks leert dat visualisatie kan helpen om je erectie te bevorderen. Het is van belang dat je zowel van tevoren, tijdens en na de seks visualiseert. Het gaat er bij de visualisatie om dat je jezelf en je omgeving kunt inbeelden in een vredige, relaxte omgeving. Mensen die mediteren kunnen veranderingen in perceptie waarnemen, zodat ze anders tegen het probleem van een erectiestoornis aankijken.

investeer in jezelf voor een betere erectie

Om een lang verhaal kort te maken: het gaat erom dat jij tijd investeert om jezelf te genezen. Hetzij door de fysieke problemen, dan wel mentale problemen, aan te pakken. Forceer jezelf niet. Je kan je lichaam simpelweg niet dwingen om mee te werken. Wees vergevingsgezind en aardig voor jezelf. Neem de tijd om van je partner te houden en de rest komt vanzelf. Werk toe naar een hardere erectie door lichaam en geest te laten samenwerken.

Download mijn gratis eBook en ontdek vandaag nog hoe je jouw stabiele, harde erectie terugkrijgt!

erectiestoornis oplossen

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: