4 jaar geleden

Waarom worden mannen Impotent?

Laatste update door

Impotent zijn, de oorzaken en oplossingen.
Een man kan impotent worden vanwege verschillende redenen. Wat het impotent zijn precies betekent behandelen we in dit artikel.

UPDATE: Als je zelf kampt met de confrontatie van een uitblijvende of slappe erectie, start dan hier…

We kijken eerst naar wat impotent zijn precies betekent. Vervolgens gaan we in op onze omgang met impotentie. We leggen hierbij de nadruk op hoe wij omgaan met onze partner en het impotent zijn.
Hierna duiken we in de fysieke en mentale oorzaken van het impotent zijn en concluderen we met enkele mogelijke oplossingen van verschillende soorten impotentie.

Omdat impotent zijn een aantal oorzaken kan hebben, moeten we eerst bepalen wat in jouw situatie voor de erectieproblemen heeft gezorgd. Hierna kunnen we verder kijken naar mogelijke oplossingen.

Impotent worden, wat betekent dat?

Een man die impotent wordt verliest zijn mogelijkheid tot het verkrijgen van een erectie. Om precies te zijn verliest hij de mogelijkheid tot penetratie van de vagina van de vrouw.
In sommige gevallen waarbij een man impotent is, spreken we nog wel van een erectie, maar is deze in ieder geval niet krachtig of ‘stijf’ genoeg voor penetratie.

Impotent worden brengt voor mannen veel twijfel en onzekerheid met zich mee. Ons zelfbeeld is nauw verbonden met onze potentie. Wanneer er erectieproblemen ontstaan, dan is dit in veel gevallen niet een directe bedreiging voor onze fysieke gezondheid. Het is juist onze mentale, of psychische gezondheid die hierdoor gevaar loopt.

De man is evolutionair geprogrammeerd om een alfa rol in te nemen binnen zijn relaties met vrouwen
Door het aannemen van deze rol communiceren we eigenlijk op onderbewust niveau aan onze partner dat wij een goede keuze zijn wanneer het aankomt op voortplanten.
Wij kunnen ons op deze manier alleen profileren wanneer we beschikken over de juiste hoeveelheid zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen baseren we, naast andere factoren, op hoe waardevol we onszelf zien als partner.

Eén van de snelst optredende gevolgen bij mannen die impotent worden, is dat zij zichzelf als minderwaardig gaan zien binnen de relatie. Hierdoor nemen zij, vaak onbewust, niet langer de alfarol in en kan de balans in de relatie verstoord raken.

Er zijn weinig dingen zo confronterend en storend als het moment dat tijdens seks je erectie niet opkomt of niet voldoende hard wordt. Leer wat jij hieraan kunt doen.

Impotent zijn en hoe wij er mee omgaan

Bij het omgaan met impotentie moeten we met twee standpunten rekening houden.
Het standpunt van onszelf, we moeten letten op onze persoonlijke omgang en de confrontatie wanneer we impotent worden.
Het tweede standpunt is dat van onze partner. We dienen na te denken over onze omgang, acties en reacties gerelateerd aan het impotent zijn tegenover onze partner.

We bekijken eerst onze eigen omgang:

Wat erg belangrijk is wanneer je als man impotent bent of wordt, is dat jij je een aantal dingen realiseert.

Ten eerste is het belangrijk dat je weet dat ondanks je impotentie, jij nog altijd de mannelijke rol te vervullen hebt binnen de relatie.

Ten tweede moet je er van overtuigd zijn dat het impotent zijn, niet betekend dat je ook impotent blijft.

Dit tweede punt ontbreekt vaak bij mannen die om psychische redenen last hebben van impotentie.
Mannen die last hebben van depressies, angststoornissen en mentale blokkades, kunnen hierdoor moeite hebben om constructief te blijven denken. De negatieve spiraal waarin ze terecht zijn gekomen is niet alleen in veel gevallen de oorzaak van de impotentie, maar is tevens de reden dat ze niet tot een oplossing kunnen komen.

Wanneer we kijken naar wat de effecten van het impotent zijn op onze relatie hebben, dan is het voornamelijk de omgang met onze partner die hierbij belangrijk is.

Vergeving van vrouwen bij een impotente man

Je hebt me in eerdere artikelen over te snel klaarkomen horen spreken over de vergeving van vrouwen.

impotent vrouw

De omgang met je partner als je impotent bent is waarmee je relatie valt of staat

Wanneer mannen te maken krijgen met een seksueel probleem, zoals premature ejaculatie of een erectiestoornis, dan is het vaak niet de seksuele aandoening die het probleem veroorzaakt, maar de manier waarop wij hier als mannen mee omgaan wat spanning in de relatie kan veroorzaken.

Zoals gezegd is het belangrijk dat een vrouw kan blijven vertrouwen op de stabiliteit van de man binnen de relatie.
De alfa rol mag, of moet zelfs intact gehouden worden. Er is echter een groot verschil tussen het vervullen van de mannelijke rol, en het negeren van een probleem.

Impotent zijn is binnen de seksuele relatie een probleem. Dit probleem, heeft zoals de meeste problemen een oplossing.
Wanneer wij als mannen echter tijdens seks geen erectie kunnen krijgen, en dan vervolgens de handdoek in de ring gooien en ons zonder verdere communicatie omdraaien en in slaap vallen of iets anders gaan doen, dan is het de vraag hoe lang onze partner dit accepteert.

De meeste vrouwen zouden een seksueel probleem zoals impotentie niet tussen hun relatie laten komen. Ze zullen meer geneigd zijn jou je matige prestaties in bed te vergeven dan je je kunt voorstellen.

Dit geduld wordt verstevigd wanneer je partner van je te horen krijgt dat jij jullie seksleven nog altijd serieus neemt, en dat jij nog altijd je best doet haar op seksueel vlak te bevredigen.

Wanneer jij door het probleem te negeren echter het signaal afgeeft dat je niets doet om dit probleem op te lossen. Dan stel je zelfs de meest geduldige vrouw op de proef.

Het zijn niet de mannen die met de meest heftige erectieproblemen kampen die de grootste problemen krijgen in hun relaties. Juist mannen die er niet over communiceren en het probleem negeren lopen op den duur tegen de lamp.

De werking van de erectie

Om te begrijpen waar de problemen ontstaan wanneer een man impotent wordt, en hoe we dit kunnen oplossen, moeten we eerst weten hoe het proces van de erectie in zijn werk gaat.

De erectie is het proces waarbij de penis van de man stijf wordt. Deze stijfheid stelt de man er toe in staan tijdens seks de vagina van de vrouw binnen te gaan. Het woord potentie gaat ook over de erectie. Impotent zijn heeft dus niets te maken met de mogelijkheid tot het bevruchten van een vrouw. De kwaliteit van sperma wordt soms onterecht in verband gebracht met potentie en impotent zijn.
In de penis van de man zitten enkele kamers die zich tijdens de erectie kunnen vullen met bloed. Deze noemen we de corpora cavernosa. Deze kamers bestaan uit sponsachtig weefsel genaamd zwellichamen. Deze zwellichamen kunnen zich volzuigen met bloed. De rekbare wanden van de corpora cavernosa zetten mee uit met de zwellichamen.
Omdat de corpora cavernosa over de gehele lengte van de penis lopen, groeit deze en wordt deze harder en stijver.

fysieke erectieproblemen

fysieke erectieproblemen

In een normale staat geven de wanden van de corpora cavernosa echter niet mee. Ze blijven als het ware samengetrokken. Dit gebeurd onder invloed van het enzym PDE5.

Wanneer wij mannen opgewonden raken door seksuele prikkels, dan wordt een hormoon in onze bloedbaan afgegeven wat de werking van het enzym PDE5 remt. Hierdoor worden de wanden van de corpora cavernosa rekbaar en kunnen de zwellichamen zich vullen met bloed en uitzetten.

Om tot een erectie te komen, verhoogd ons lichaam de hartslag en bloeddruk. Hierdoor gaan wij zwaarder ademen.
De uitzetting van de zwellichamen, zorgt er voor dat de aderen die verantwoordelijk zijn voor de afvoer van bloed uit de penis, worden dichtgedrukt, hierdoor wordt meer bloed aangevoerd dan afgevoerd en kan de penis zijn maximale erectie bereiken.
Erectie staat letterlijk voor oprichting. Dit heeft te maken met de oprichting van de penis in erecte staat.

Om zelf je problemen met een uitblijvende of slappe erectie tegen te gaan zonder heftige erectiemiddelen volg je deze training

Fysieke oorzaken waardoor een man impotent wordt

Impotent worden gebeurt vanwege een aantal redenen:

Problemen rondom de remming van het PDE5 enzym

Een veelvoorkomende oorzaak van erectiestoornissen, heeft te maken met de hiervoor uitgelegde remmende werking op het enzym PDE5 wat nodig is om de corpora cavernosa te laten oprekken.
Wanneer het hormoon wat hiervoor verantwoordelijk is, niet in voldoende mate wordt geproduceerd tijdens seksuele opwinding van de man, dan kan het zijn dat de erectie niet optreedt, of niet tot zijn maximale hardheid komt en de man impotent wordt.

Problemen gerelateerd aan de doorbloeding van de penis

Wanneer een man last krijgt van hart- en vaatziekten zoals aderverkalking, dan kan dit de toestroom van bloed naar de penis vermoeilijken, waardoor niet voldoende bloed de penis bereikt om een (volledige) erectie te laten plaatsvinden.

impotent bloedvaten

Aderverkalking beïnvloedt de toestroom van bloed naar de penis

Problemen gerelateerd aan de fysieke mogelijkheid tot het krijgen van erecties

In zeldzame gevallen is de man er niet toe in staat om een erectie te krijgen vanwege aangeboren afwijkingen of bijvoorbeeld bijwerkingen van medicatie of ziekte.

Het priapisme is een voorbeeld van een ziekte waarbij erecties dusdanig pijnlijk zijn dat de man niet langer in staat is tot seksuele handelingen.
Een bekende oorzaak hiervan zijn injecties in de penis die in eerste instantie juist bedoeld zijn om het probleem van impotent zijn op te lossen.

Ook suikerziekte kan erectieproblemen als neveneffect hebben. Sommige medicijnen tegen kanker staan tevens bekend om een negatief effect op de potentie.

Er zijn ook bijwerkingen van medicatie zoals bijvoorbeeld antidepressiva welke het hormonale stelsel beïnvloeden en de man impotent kunnen maken.

Impotent worden door mentale of psychische problemen

Wanneer wij mentaal iets zwaars te verwerken hebben dan is het soms lastig om dit naar de achtergrond van ons denken te verplaatsen. Echter om de seksuele prikkel die verantwoordelijk is voor een aanhoudende erectie te laten plaatsvinden, moeten we onze problemen of zorgen tijdelijk achter ons kunnen laten.

Bij heftige psychische trauma’s kunnen de emoties die hiermee gepaard gaan het moeilijk maken om deze naar de achtergrond te verplaatsen en de focus te leggen op de seksuele stimulatie welke plaatsvindt.

Er zijn verschillende mentale problemen die wanneer ze in grote mate aanwezig zijn als gevolg kunnen hebben dat we impotent worden.

Voorbeelden zijn: Angst, een slecht zelfbeeld, relatieproblemen, communicatieproblemen met je partner, stress, depressies, verdriet, rouw, faalangst, prestatiedruk, ontwikkeling en opvoeding, seksuele trauma’s, boosheid, etc.

Hoe lossen we impotent zijn op?

Door de jaren heen zijn voor de verschillende vormen van erctiele dysfunctie oplossingen ontwikkeld.
Afhankelijk van de oorzaak kunnen deze zeer effectief zijn.
Wat de meeste mannen te horen krijgen wanneer ze impotent worden, is dat ze afhankelijk zijn van zogenaamde PDE5 remmers. Hieronder vallen erectiepillen zoals Viagra, Levitra of Cialis.

Erectiemiddelen van dit type zijn inderdaad effectief en stellen veel mannen er toe instaat om alsnog tot een volledige erectie te komen, ze doen dit echter door een beïnvloeding van de hormonen die de hart en bloedvaten reguleren. De neveneffecten van het gebruik van dit soort potentiepillen kunnen daarom zeer risicovol zijn.
Wanneer onder invloed van erectiepillen de bloedvaten verwijden, dan kan meer bloed de penis bereiken. Het risico, vooral bij mannen op leeftijd, is dat het hart de bloeddruk nu niet hoog genoeg kan houden, omdat het hiervoor te hard moet werken.
Wanneer dit gebeurd kunnen zeer ernstige problemen optreden, waaronder een hartstilstand of hartaanval.

Het grote probleem met deze medicatie is dat ze de oorzaak van het impotent zijn niet oplossen.
Wanneer mannen stoppen met het nemen van erectiepillen, dan zijn ze opnieuw impotent.

Ik heb een speciale training ontwikkeld om er voor te zorgen dat je van de afhankelijkheid van dit soort medicatie afkomt. Via de afbeelding hier onder ontdek je meer.

erectiestoornis oplossen

 

Waardevol artikel?

Klik op een ster om te beoordelen!

gemiddelde beoordeling / 5. Aantal stemmen:

Er is nog niet gestemd! Wees de eerste!

Mark Meijers

Mark Meijers is sekscoach en initiatiefnemer van Topseksleven.com. Iedereen kan een geweldig seksleven verkrijgen met de juiste informatie! Heb je een vraag? Stel hem gerust door hier onder een reactie achter te laten!

Klik hier om uw reactie achter te laten

Laat een reactie achter: